Konrad imiteert ploegmaat Politt met indrukwekkende solo

  Tour de France: Rit 16einde
  13 °C/>wegwedstrijd
  VertrekEl Pas de la Casa - AankomstSaint-Gaudens -
  Afstand169 km
  0306090120169

   Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe) heeft de mooiste zege uit zijn carrière behaald. In de finale reed hij op en over een groepje met onder andere Jan Bakelants, die nog net in de top 10 eindigde. Het peloton deed het vlak na de rustdag opnieuw rustigaan, al was er nog wat opwinding in het slot dankzij Wout van Aert.

   De 16e etappe van de Tour in een notendop:

   • Winnaar van de dag: Patrick Konrad (29) had zich in deze Tour al meermaals in de kijker gereden, maar werd nooit beloond voor zijn aanvalsdrift. Vandaag wel en hij heeft deze overwinning niet gestolen. Hij reed zelf het gat dicht op Jan Bakelants en co, liet hen in de steek en rondde een solo van 36 kilometer af.

   • Reactie van de dag: Ploegleider Hilaire Van der Schueren was vandaag in een kranteninterview scherp voor zijn jongens en Jan Bakelants antwoordde met zijn pedalen. Hij eindigde 8e na een dagje aan het front.

   • Strijd voor het groen: Mark Cavendish (279) is nog niet verlost van Michael Matthews (242) en Sonny Colbrelli (195). Ze hebben geoogst bij de tussensprint én aan de finish. Het wordt nog een tactisch steekspel tot in Parijs.

   • Strijd voor het geel: De eventuele kwetsbaarheid van Tadej Pogacar en zijn ploeg werd niet getest, maar Wout van Aert schudde iedereen toch nog eens wakker. Al losten ze elkaar voor geen vin.

   • Morgen: Het tweeluik van de waarheid in de Pyreneeën begint. Na een lange aanloop rollen twee cols van 1e categorie de rode loper uit voor de finish op de Col du Portet (buiten categorie).

   Sterke Konrad rondt vlucht af in de Tour en wint de 16e rit

   Colbrelli en Matthews met groene plannen

   Was het met ritwinst in het achterhoofd of wilde Deceuninck-Quick Step vooral het groen van Mark Cavendish beschermen? 

    

   Kasper Asgreen was een stoomtrein in het openingsuur in dalende lijn, maar het scenario met ook nog ploegmakker Mattia Cattaneo in een tweede schuif werd niet goedgekeurd door de jury. 

    

   Voorzitter Jan Bakelants schreef het volgende hoofdstuk en nam de tussensprint voor zijn rekening, Michael Matthews en Sonny Colbrelli lepelden er enkele borrelhapjes naar binnen. 

    

   Mark Cavendish zat intussen weer veilig in de buik van het peloton, maar besefte al snel dat hij vanavond toch weer zijn rekenmachine zou moeten bovenhalen. 

    

   Zijn groene rivalen werden namelijk niet teruggefloten door de bewakers van de gele trui en snelden richting de tête de la course en potentieel puntengewin.

   Bakelants glipt mee in de aanval, en krijgt Jensen en Doubey mee

   Bakelants is geprikkeld, maar Konrad is niet te stoppen

   Hoewel: aanstoker Bakelants duldde de achtervolgers nooit helemaal in zijn achterwiel. 

    

   Slechts één sterke beer nam de overzetboot van het groepje Matthews naar de spits van de koers: Patrick Konrad. 

    

   De Oostenrijker keek niet op een inspanning meer of minder en zwaaide op 36 kilometer van de finish, op de Col de Portet-d'Aspet, Bakelants als laatste lastpost uit. 

    

   Colbrelli en David Gaudu dreigden hem nog het leven zuur te maken, maar solist Konrad was van ijzer en gaf geen krimp. Integendeel: de technische afdaling en de pukkeltjes in het slot remden de brommer geenszins af.

    

   Colbrelli en Matthews kaapten de ereplaatsen en de punten weg, een verdienstelijke Bakelants eindigde 8e.

   Konrad schudt er Doubey en Bakelants af op de Portet d’Aspet

   Van Aert schudt de rest toch nog wakker

   En de favorieten? Die zaten met hun gedachten al snel bij woensdag en donderdag, of toch tot Wout van Aert op de laatste springplank zijn olympische benen nog eens wilde testen.

    

   Van Aert imponeerde en plots zat de top 10 van het klassement in zijn wiel. De intervaltraining veroorzaakte geen breuken, maar was misschien een voorproefje voor wat er (hopelijk) nog in de laatste bergritten volgt.

   Straf plan! Van Aert versnelt op het slotklimmetje voor Vingegaard en krijgt mooi volk mee

   Konrad: “Hier winnen in de Oostenrijkse trui maakt me erg trots”

   Alleen in de achtervolging gaan, dan alleen wegspringen van de koplopers en het ook nog eens solo afronden. Patrick Konrad zat na afloop terecht te glunderen. "Dit is mijn eerste overwinning in de WorldTour en dan nog in de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Ik ben sprakeloos."

    

   "Deze overwinning is voor mijn familie en vrienden, voor alle mensen die in mij geloven en voor Bora-Hansgrohe. Het team heeft mij altijd vertrouwen gegeven en gezegd dat ik ervoor moest knokken, omdat ik er de benen en het talent voor heb. Het is er op het juiste moment uitgekomen. Hier winnen in de Oostenrijkse trui maakt mij bijzondertrots."

    

   "Ik zat al 3 keer in de vlucht en wachtte toen steeds op de finale om aan te zetten. Dat was niet altijd de beste beslissing, want zowel Mohoric als Mollema

   vielen heel vroeg aan toen zij hun ritzege pakten. Ik had dus voor mezelf besloten dat ik degene zou zijn die aanviel als ik nog eens in zo’n situatie terechtkwam."

    

   "Ik heb het geprobeerd en ben bijzonder blij dat het gelukt is. Toen ik aan de laatste kilometer begon, zag ik het oplopende stuk en wist ik dat dat nog pijn ging doen. Gelukkig was er tijd om te vieren. Ik ga echt genieten van dit moment."

   Rituitslag Rit 16Rituitslag Rit 16

     naamploegresultaat
   1Patrick KonradBOH4:01:59
   2Sonny ColbrelliTBV+42
   3Michael MatthewsBEX+42
   4Pierre-Luc PérichonCOF+42
   5Franck BonnamourBBK+42
   6Alex AranburuAPT+42
   7Toms SkujinšTFS+45
   8Jan BakelantsIWG+45
   9David GauduGFC+47
   10Lorenzo RotaIWG+1:03

   Fase per fase

   1. 17 uur 49. De favorieten zijn binnen. Er zijn geen verschuivingen, maar de slotfase was nog pittig. Met dank aan Van Aert. .
   2. 17 uur 46. Wat levert dit op? Prestige? Nervositeit? Michel Wuyts .
   3. 17 uur 45. Ook de wedstrijdradio zet Mas in het rijtje. De volledige top 10 lijkt dus mee. Ferm groepje! .
   4. 17 uur 44. We spotten ook Carapaz en O'Connor. Maar het zorgt wel nog voor een beetje hectiek. Is Mas overigens mee? Het is een twijfelgeval met Garcia Cortina. .
   5. 17 uur 43. Pogacar, Vingegaard, Uran, Mas, Loetsenko, Kelderman en Martin lijken mee. Kapitein Van Aert is nog met een intervaltraining bezig. .
   6. 17 uur 42. Tegen alle verwachtingen in slaat de vlam dus toch nog even in de pan, want niet iedereen was bij de pinken. Wie heeft zich laten verrassen?  .
   7. 17 uur 41. Cofidis wil het peloton nog eens animeren op de laatste helling. Van Aert test zijn olympische benen en neemt gezwind over. Voor wat het waard is: hij maakt indruk.  .
   8. 17 uur 37. Bakelants is uiteindelijk 8e. .
   9. 17 uur 35. 1. Konrad 2. Colbrelli 3. Matthews 4. Périchon .
   10. 17 uur 34. Koning Konrad. Ook deze overgangsetappe heeft niet ontgoocheld. Avonturier Patrick Konrad heeft de rest allemaal op zijn plaats gezet. Dit is veruit de mooiste dag uit zijn carrière.  .
   11. 17 uur 34. Périchon probeert puntenmannen Matthews en Colbreli nog een peer te stoven voor de tweede plaats. .
   12. Laatste km. Daar is de vod van de verlossing. Konrad kan alle tijd nemen om te genieten. . 17 uur 33.
   13. 17 uur 31. Het lijstje met solo's wordt dus nog wat indrukwekkender: Teuns, Mohoric, Mollema, Politt, O'Connor en Kuss. Dit is een stoer voor durvers en sterke beren. .
   14. 17 uur 30. Bora-Hansgrohe haalt de flessen stilaan uit de koelkast. Het beperkte lijstje met winnende ploegen wordt dus niet aangevuld.  .
   15. 17 uur 28. Na de krachtmeting op de knobbel bewaart Konrad nog 50 seconden. Op 6 kilometer van de witte lijn moet dat geruststellend zijn.  .
   16. 17 uur 28. Konrad verliest 20 seconden op het laatste klimmetje, maar is bijna thuis.

    Konrad verliest 20 seconden op het laatste klimmetje, maar is bijna thuis

   17. 17 uur 27. Wie vecht voor de ereplaatsen? Colbrelli, Matthews, Gaudu, Bakelants, Skujins en Bonnamour. .
   18. 17 uur 25. In de achterhoede is dit natuurlijk het ideale lanceerplatform. Gaudu weet van geen ophouden, maar het vet lijkt wat van de soep. Bakelants gaat alvast uitstekend mee. Sterk! .
   19. 17 uur 24. Voor de volledigheid moet Konrad nog een hupje van 4e categorie verteren. Hij begint wat meer te schokschouderen, maar zonder inzinking boekt hij straks de mooiste zege uit zijn carrière.  .