"Zodra we in de tribune zitten en de match begint, is het genieten geblazen"

  Wim De Coninck en Peter Vandenbempt vinden het een goed EK.

  Villa Sporza kaartte gisteren uitgebreid na over de 9e etappe in de Tour en uiteraard ook over alle gebeurtenissen op het EK voetbal. Wim De Coninck en Peter Vandenbempt namen het voetbalhoofdstuk voor hun rekening.

  "Genieten geblazen"

  "Al genoten van het EK?", vroeg gastheer Karl Vannieuwkerke aan Peter Vandenbempt.

   

  Vandenbempt: "Ik vind het echt een goed EK. Okay, we hebben enkele non-wedstrijden gehad, maar qua kwaliteit en spektakel mogen we zeker niet klagen. Zodra we in de tribune zitten en de match begint, is het genieten geblazen."

   

  Toch kruipt zo'n EK niet in de kleren. Vliegtuig in, vliegtuig uit. De ene coronatest na de andere. Veel administratie ook.

   

  Vandenbempt: "Het reizen op zich ben ik wel gewend. Dat gebeurt ook in een normaal voetbalseizoen met al die Europese campagnes. Alleen is het nu veel gecompliceerder."

   

  "Je bent bezig met coronatests, documenten invullen, documenten uploaden, halverwege het proces blokkeren de documenten en al die toestanden... Mentaal is dat vermoeiend en fysiek begin ik dat nu ook te voelen."

  "Het niveau van het EK is zeker niet slecht"

  Dinsdag- en woensdagavond worden de tickets voor de finale uitgereikt. In principe kan het niveau alleen nog maar stijgen.

   

  Wim De Coninck: "Of we het niveau van de Ronde van Frankrijk en het EK voetbal kunnen vergelijken? Het niveau van de Tour is ongezien. Maar dat van het EK is zeker ook niet slecht."

   

  "Er werd gevreesd dat het Europese kampioenschap wat saai zou zijn, maar ook door de ambiance in de stadions valt dat goed mee."

   

  "Met Spanje, Italië, Denemarken en Engeland zitten volgens mij de beste 4 ploegen van het toernooi in de halve finales."

   

  Vandenbempt: "De vrees was dat veel spelers door een zeer zwaar seizoen, dat voor de topclubs al doorliep in de zomer van 2020, op hun tandvlees zouden zitten, maar ik heb niet die indruk."

   

  "Er zijn veel wedstrijden met een hoog tempo. Wat dat betreft valt het heel goed mee met het algemene niveau. En ik denk niet dat dat nu in de slotweek plots een duik zal nemen."

  "Denemarken is een geweldig verhaal"

  Peter Vandenbempt geniet met volle teugen van Denemarken. Voor de Denen was het kampioenschap in mineur begonnen door de hartstilstand van Christian Eriksen, maar de ploeg heeft zich wonderwel hersteld van die enorme tik.

   

  "Denemarken is een geweldig verhaal", zegt Peter Vandenbempt. "Stel dat Christian Eriksen, hun beste speler, er nog was bij geweest, zouden ze dan staan waar ze nu staan?"

   

  "Voor de match tegen België zei Per Frimann (Deense ex-voetballer en nu analist, red) me dat het niks zou worden. Dat de spelers ongelofelijk aangeslagen waren. Maar wat bleek: ze waren méér dan klaar. Ook al verloren ze van België, ze hebben daar toch iets uit gepuurd."

   

  "Nu zitten ze in een vibe en hebben ze een grote emotionele verbondenheid gecreëerd die ontstaan is in dat moment van tragedie."

   

  "En: Denemarken is gewoon een goeie ploeg die intensiteit in zijn spel kan leggen, stevige verdedigers heeft en zeker ook een paar goeie voetballers. Net zoals Italië speelt Denemarken in zekere zin als een ingespeeld clubelftal."

   

  Wim De Coninck: "Denemarken had voor het EK al twee keer van België verloren, waarna de coach van systeem veranderd is. Van een tactiek met 4 achterin is hij naar een 3-4-2-1 geëvolueerd en sindsdien draait het als een lier."