Ga naar de inhoud

Gezien in Villa Sporza: lof voor "Jantje" Vertonghen, niet voor "krentenbol" Depay

Jan Boskamp in Villa Sporza.

In Villa Sporza ging het gisteravond laat over 2 EK-wedstrijden: België - Portugal (1-0) en Nederland - Tsjechië (0-2). Kijk hier naar de beste fragmenten uit onze talkshow.

"Jantje speelt vlekkeloos"

De Belgische drietand Alderweireld-Vermaelen-Vertonghen staat er. Dat zag ook Jan Boskamp.

 

"Ik vind Jantje heel goed spelen. Zijn inspeelpass vind ik erg goed", zegt hij in Villa Sporza over Vertonghen.

 

"Op de Nederlandse televisie had ik hem in mijn toernooiploeg gezet. Ik werd gek verklaard", grijnst hij, "maar Jantje speelt vlekkeloos."

Jantje staat in mijn toernooiploeg. Ik werd gek verklaard in Nederland.

Jan Boskamp

"Thibaut Courtois groeit"

Frank Boeckx kan als voormalig doelman niet om Thibaut Courtois heen. "Hij straalt enorm veel vertrouwen uit", ziet onze analist. "Als je 3 keer de 0 houdt in 4 wedstrijden kan dat ook. Dan groei je als doelman."

"Hij schat het goed in, hij leest de situatie goed", merkt Youri Mulder op. 

 

"Dat is iets anders dan Stekelenburg", stelt Jan Boskamp. "Op ballen vanaf de zijkant vind ik hem een ramp. Alsof er 500 kilogram aan zijn schoenen hangt."

"Bij momenten speelde Nederland amateurvoetbal"

En zo zijn we bij de Nederlanders uitgekomen. "Ik vond ze zo verschrikkelijk slecht tegen Tsjechië, niet normaal", zegt Jan Boskamp over zijn landgenoten.


"De gewisselde Malen vond ik niet goed, maar Depay speelde helemaal als een krentenbol. Niet normaal."


"De hype rond Nederland was niet helemaal terecht", vindt Youri Mulder. "Ze hadden 3 keer gewonnen, maar niet van de sterkste tegenstanders. We waren al vergeten dat we van Turkije verloren hadden (in de WK-voorronde met 4-2, red)."


Boskamp: "De hype is gegroeid met Koeman als trainer. Toen stond het veel beter dan nu. Het middenveld werd helemaal overklast."


Mulder: "Het was mager, want zo sterk was Tsjechië ook niet. Nederland kwam niet aan voetballen en opteerde dan maar voor de lange bal. Bij momenten leek het op amateurvoetbal."

De hype is gegroeid met Koeman als trainer. Toen stond het veel beter dan nu.

Jan Boskamp

"Niet gek als ze Frank de Boer vervangen"

Is Frank de Boer volgende week nog Nederlands bondscoach? "Ik zou het niet weten", antwoordt Jan Boskamp. "Tegen Tsjechië was ik alvast geen supporter van hem."


Youri Mulder: "Krediet heeft De Boer nog niet opgebouwd als Nederlands bondscoach. Want ook de WK-kwalificatie is hij niet goed begonnen. Ik zou het dus niet gek vinden als ze hem vervangen."


Door wie? "Dat is moeilijk", antwoordt Mulder. "Peter Bosz, maar die heeft net voor Lyon gekozen."


"Ik zou het ook niet weten", vult Boskamp in, "maar bij Nederland zou Bosz alleszins niet beschikken over de spelers voor zijn systeem."

Kijk naar de volledige uitzending van Villa Sporza (27 juni)

Karl Vannieuwkerke praat met Franky Van der Elst, Frank Boeckx, Youri Mulder en Jan Boskamp over voetbal. Eddy Planckaert schuift aan voor het wielrennen.