Wordt dit het EK van de wingbacks? Een tactische meesterklas

  Yannick Carrasco valt liever aan dan dat hij verdedigt.

  De macht is aan de wingbacks op het EK. Of zo lijkt het toch na een analyse van de eerste EK-matchen. Analist Gert Verheyen legt haarfijn het voordeel uit van een systeem met oprukkende flankverdedigers.

  Wingback, de hippe term voor een flankverdediger, is niet meer weg te slaan uit het moderne voetbal. Vooral omdat de wingbacks bij de Rode Duivels een cruciale rol hebben. Bondscoach Roberto Martinez laat zijn backs de flanken afdweilen waardoor ze defensief en aanvallend hun rol spelen.

   

  Zeker in samenspel met de pockets, zoals Martinez zijn aanvallende middenvelders noemt, creëren de Belgen zo een overtal op de helft van de tegenstander. De verdediging komt in de problemen, omdat ze niet meer weten welke speler ze moeten dekken. 

   

  Een tactisch hulpmiddel is dan de overlap. De buitenspeler of de wingback houdt de verdediger aan de praat, de andere duikt diep in de rug van de defensie en kan zo gevaar creëren met een voorzet.

   

  Begrijpt u er geen snars van? Analist Gert Verheyen keek aandachtig naar de eerste EK-matchen van Italië en Nederland en legt uit hoe de wingbacks voordelen kunnen opleveren tegen een viermansdefensie.

  Het doelpunt van Insigne:

  Na de openingsmatch van het EK tussen Italië en Turkije ging Gert Verheyen al eens aan zijn tactische bord staan. Omdat Spinazzola en Berardi breed gaan, komt de Turkse defensie in de problemen.

   

  "De rechtsachter moet mee met Insigne, waardoor de flank vrijkomt. Italië heeft dus een extra pion, terwijl de andere centrale verdedigers de lopende mensen in het oog houden."

  Het Nederlandse voorbeeld:

  Bij Nederland was er heel veel te doen rond het 5-3-2-systeem van bondscoach Frank de Boer, maar tegen Oekraïne haalde hij zijn grote gelijk. Denzel Dumfries en Patrick van Aanholt rukten vaak mee op en zorgden voor gevaar.

   

  "De rechtsachter van Oekraïne zat tussen twee vuren", legt Verheyen uit. "Hij kon alleen maar op zijn positie blijven en afwachten."

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Beluister de aflevering van Fichebak over de wingback

  Zit u nog met vragen? Zoals waarom zijn de wingbacks zowel losers als helden? En wat heeft een wingback te maken met het poliovaccin? In de podcast Fichebak, waarin elke aflevering één sportterm wordt onderzocht, krijgt u een antwoord op alle vragen. 

  Download of beluister Fichebak op je favoriete app