Robert Van de Walle: "Met Casse mogen we zeker hopen op goud in Tokio"

  Casse vloerde in de WK-finale het grote talent Grigalasjvili.

  Als wereldkampioen naar de Olympische Spelen. Matthias Casse heeft zich met zijn WK-goud een stevige vertrouwensboost gegeven voor zijn afreis naar Tokio. Treedt hij nu ook in de voetsporen van Robert Van de Walle? We vroegen het aan de olympische kampioen van 1980 zelf.

  "Het was een fantastische prestatie van Matthias Casse", zegt Van de Walle, die op de Spelen in Moskou in 1980 goud veroverde in de klasse tot 95 kg. "We mogen zeker en vast hopen op goud in Tokio. Deze medaille moet hem moed en zelfvertrouwen geven."

   

  "Casse is technisch veel sterker geworden. Hij is op de goede weg. Maar de Spelen zijn nog iets anders dan het WK. Hij zal extra druk voelen, want de verwachtingen zijn nu hooggespannen. Casse moet dat aankunnen. Hij is zeker favoriet voor de Spelen."

   

  Casse (-81 kg) was nochtans wat twijfelachtig aan het jaar begonnen: meteen uitgeschakeld op de Masters in Qatar, pas 5e op de grand slams van Tasjkent en Tel Aviv. Maar met zilver op het EK en goud op het WK zijn die prestaties al vergeten.

   

  "Judo wordt ook in een fractie van een seconde beslist", countert Van de Walle. "Één fout en het is voorbij. Het is niet zoals in het tennis dat je in de tweede set nog een kans krijgt. Maar Casse zet al jaren stappen vooruit en is nu de beste van de wereld. We mogen trots zijn op deze wereldkampioen."

  Hopelijk doet Casse het nog beter dan ik in zijn carrière.

  Robert Van de Walle

  Robert Van de Walle pakte in 1980 wel de olympische titel, maar op de wereldkampioenschappen moest hij vrede nemen met 2 keer zilver en 5 keer brons. Casse is dus de eerste mannelijke Belgische wereldkampioen in het judo.

   

  "Ik heb heel wat resultaten geboekt in mijn carrière: olympisch kampioen, Europees kampioen, vicewereldkampioen...", zegt Van de Walle. "Maar ik had een speciale tegenstrever - Tengiz Khouboulouri - die me elke keer klopte in de finale."

   

  "Mijn carrière was 40 jaar geleden, dus een vergelijking met Casse is moeilijk. Onze spirit hebben we gemeenschappelijk. Hij heeft de goesting om te winnen en als hij verliest, is hij er kapot van."

   

  "Maar Casse heeft zijn carrière en ik heb de mijne. Ik heb wel wat succes gehad, hopelijk doet Casse het nog beter dan ik. Ik ben tevreden dat het judo weer op de kaart wordt gezet."