Ga naar de inhoud
Matthias Casse schreeuwt het uit: hij is wereldkampioen.
Matthias Casse schreeuwt het uit: hij is wereldkampioen.
Belgen op woensdag 9 juni
Matthias Casse -81 kg (m) wereldkampioen
Sami Chouchi -81 kg (m) 7e

Matthias Casse kroont zich tot wereldkampioen judo in Boedapest

 wo 9 juni 2021 18:25

België heeft weer een wereldkampioen judo. Matthias Casse toonde zich in Boedapest op het WK de beste in de klasse tot 81 kilogram. Onze landgenoot veegt meteen ook alle twijfels weg met het oog op de Olympische Spelen.

Verslag van de gouden dag van Casse

Eerste mannelijke wereldkampioen voor België

Als nummer 1 van de wereld begint Matthias Casse aan elke toernooi als favoriet, maar de afgelopen maanden kon hij maar op 1 toernooi het podium halen. In Boedapest groeide onze landgenoot in het toernooi.

 

Waar hij in de eerste rondes verlengingen nodig had om zijn tegenstanders opzij te zetten, toonde hij zijn tactisch vernuft in zijn kwartfinale en halve finale. Hij hield gevaarlijke opponenten zoals Fujiwara en Boltabojev op afstand om ze vakkundig uit te schakelen.

 

Ook in de finale toonde Casse zijn maturiteit. Zijn tactische plan klopte als een bus. Hij verdedigde goed tegen het grote talent Grigalasjvili. De 21-jarige Grigalasjvili raakte gefrustreerd en Casse profiteerde in de golden score. 

 

Zo kroont Casse zich tot de eerste Belgische mannelijke wereldkampioen judo. Bij de vrouwen pakten Ingrid Berghmans en Gella Vandecaveye al goud op het WK. De wereldtitel zal  voor Casse zeker ook een boost zijn met het oog op de Olympische Spelen.

Bekijk de finale van Matthias Casse

Sami Chouchi botst op Grigalasjvili en eindigt als 7e

België had met Sami Chouchi nog een vertegenwoordiger in de klasse tot 81 kilogram. Chouchi bereikte met knap judo de kwartfinales, maar daar botste hij letterlijk en figuurlijk op Tato Grigalasjvili. Chouchi bezeerde bij de nederlaag zijn ribben en liet verstek gaan voor de herkansingen. Zo werd hij zevende.

Lees ook:

WK judo: dag 4

18:25

Casse wint!

De score blijft staan: Matthias Casse is wereldkampioen!

18:24

Casse krijgt Grigalasjvili op de grond. Hij krijgt een ippon achter zijn naam, maar de videoref moet nog zijn zegen geven.

18:23

We gaan de verlengingen in: een golden score levert nu de wereldtitel op. De bestraffing van Casse is trouwens uitgeveegd.

18:22

Nog een halve minuut en nog altijd geen score op het bord.

18:20

Casse komt goed weg, hij draait nog net weg na een worp van Grigalasjvili.

18:19

Grigalasjvili krijgt een bestraffing.

18:17

Casse heeft Grigalasjvili even goed beet, maar zijn offerworp komt er niet uit. We zijn halfweg de kamp.

18:17

Afwachten zit er niet bij met Grigalasjvili. De Georgiër probeert Casse meteen te werpen, maar onze landgenoot houdt de aanval af.

18:15

Grigalasjvili pept zich op: hij slaat zichzelf op zijn armen, op zijn borst en in zijn gezicht. Hij brult nog een keer om zijn komst aan te kondigen.

18:15

Casse (24) en Grigalasjvili (21) zijn verschenen op de tatami. Kan Casse zijn zilveren medaille van het WK 2019 inruilen voor een gouden exemplaar?

17:51

Grigalasjvili had heel wat minder tijd nodig om de finale te bereiken dan Casse, die 3 keer verlengingen nodig had. De 21-jarige Georgiër had amper 23 seconden nodig in de halve finale, 1'30" in de kwartfinale tegen Chouchi en 50 seconden in de 1/8e finales.

17:50

Casse en Grigalasjvili kennen elkaar van enkele maanden geleden. Op het EK in Praag stonden ze tegenover elkaar in de halve finales. Casse trok toen aan het kortste eind en de Georgiër pakte in Praag de Europese titel.

17:40

We zien beelden van de opwarmmat waar Matthias Casse en Tato Grigalajvili zich in het zweet werken voor de finale. Maar eerst krijgen we nog de 2 kampen voor brons.

14:42

De kampen voor de medailles staan vanaf 17 u geprogrammeerd in Boedapest. De finale van Casse in de klasse tot 81 kilogram is de 6e kamp. Tot straks.

14:32

Casse kampt straks voor goud

Matthias Casse pakt het tactisch heel goed aan tegen de onvoorspelbare Boltabojev (WR-7). Hij houdt de Oezbeek goed af en neemt halverwege de kamp het initiatief over. Met een goeie worp scoort onze landgenoot een waza-ari.

Boltabojev ontsnapt nog een paar keer aan een ippon en kan in de slotminuut Casse niet meer echt bedreigen. Casse is al zeker van een zilveren medaille en kampt straks voor goud tegen de Georgiër Tato Grigalasjvili (WR-4), die schakelde Chouchi uit.

14:31

Casse scoort een waza-ari en probeert een armklem, maar dat laatste mislukt. Casse op voorsprong.

14:29

Nog iets meer dan een minuut in de kamp, nog geen score op het bord.

14:28

Nu is het aan Casse in zijn halve finale tegen de Oezbeek Boltabojev. Die laatste is op dreef vandaag in Boedapest.

14:22

Chouchi gooit de handdoek

Sami Chouchi gooit de handdoek op de tatami. Onze landgenoot heeft te veel last van een ribblessure en laat verstek gaan in de herkansingen. Hij legt zo beslag op de 7e plaats. Uit een onderzoek bleek dat Chouchi geen ribbreuk heeft.

14:21

De kamp in de kwartfinales van Casse

13:52

Casse bij laatste 4

Matthias Casse haalt de halve finales. In een zware kamp tegen de Japanner Fujiwara komt er geen enkele score op het bord. Casse was er paar keer dicht bij met een offerworp en een armklem.

Beiden gaan met 2 bestraffingen de verlengingen in. Een extra straf zou het einde betekenen en omdat Casse het initiatief neemt met enkele aanvallen is Fujiwara de klos. Casse is al zeker dat hij minstens voor het brons mag kampen.

13:52

Casse kan in zijn kwartfinale geen afstand nemen van de Japanner Fujiwara. De kamp gaat weer naar verlengingen en een golden score.

13:35
13:33

Chouchi naar herkansingen

In zijn kwartfinale is Sami Chouchi kansloos tegen Europees kampioen Tato Grigalasjvili. Grigalasjvili (WR-4) zette Chouchi meteen onder de druk en dat kostte onze landgenoot een bestraffing. Na anderhalve minuut lag Chouchi met zijn rug op de tatami na een geweldige beweging van de Georgiër. 

Chouchi heeft zich duidelijk pijn gedaan aan zijn ribben en wordt getroost door Grigalasjvili. Hopelijk heeft hij daar straks geen last van in de herkansingen. Als Chouchi die wint, dan kampt hij nog voor de bronzen medaille.

13:10

Met een heerlijke beweging bereikt Casse de kwartfinales

13:09

Twee Belgen naar kwartfinales

Matthias Casse heeft het goede voorbeeld van Sami Chouchi gevolgd. Casse kwam tegen de Braziliaan Santos niet in de problemen en maakte het knap af met een gecombineerde aanval en worp halverwege de kamp: ippon. 

Onze landgenoot is er duidelijk blij mee: hij balt zijn vuist na de geslaagde worp. Zijn tegenstander wordt de Japanner Sotaro Fujiware (WR-18).

13:07

De zege van Chouchi tegen Ivanov

13:06

Chouchi naar kwartfinales

Na een titanengevecht tegen de Bulgaar Ivanov (WR-13) heeft Sami Chouchi zich geplaatst voor de kwartfinales. Onze landgenoot lag de hele kamp een beetje onder tegen de sterke Ivanov, maar een knappe worp levert hem waza-ari op en een golden score. Nu wacht de Georgiër Grigalasjvili (WR-4).

12:50

Chouchi verslaat een Puerto Ricaan

12:49

Casse heeft al twee kampen met verlengingen achter de rug, hopelijk breekt dat onze landgenoot niet zuur op in de loop van de dag. De klasse tot 81 kilogram is de zwaarst bezette klasse met 77 deelnemers. Als Casse wereldkampioen wil worden, dan moet hij 6 kampen winnen, Chouchi zelfs 7.

12:30

De lange kamp van Casse in de derde ronde

12:29

Casse en Chouchi winnen opnieuw

Matthias Casse heeft de 1/8e finales bereikt. De nummer 1 van de wereld moest wel verlengingen afwerken tegen de Hongaar Toth. Casse kwam paar keer dicht bij een score met een schouderworp, maar Toth draaide zich er telkens net uit.

Na iets meer dan een minuut in de verlengingen krijgt de Hongaar zijn derde bestraffing en is de kamp afgelopen.

Sami Chouchi had minder moeite om zijn kamp in de derde ronde winnend af te sluiten. Tegen Gandia uit Puerto Rico scoorde hij snel met een waza-ari en maakte hij de tijd daarna op controle vol. De 2 Belgen naar de 1/8e finales.

11:30

De zege van Chouchi in de tweede ronde

11:15

Chouchi klaart de klus in ronde 2

Sami Chouchi stoot net als Matthias Casse (die vrij was in de eerste ronde) door naar de derde ronde. Onze landgenoot was een maatje te groot voor Alkhuzam uit Koeweit.

Alkhuzam loopt al snel tegen 2 bestraffingen aan en met nog anderhalve minuut op de klok pakt Chouchi uit met een knappe worp: ippon. In de derde ronde is Adrian Ganda uit Puerto Rico de tegenstander van Chouchi.

10:50

De kamp van Casse in ronde 2

10:48

Moeizame eerste kamp voor Casse

Matthias Casse, de nummer 1 van de wereld, was vrij in de eerste ronde. In de tweede ronde was de verdedigende Oekraïner Chiëvorch Manoekjan zijn eerste tegenstander.


Tegen de nummer 118 van de wereld had Casse had lange tijd moeilijk om het juiste ritme te vinden. In de 4 minuten kamptijd kon Casse niet scoren, Manoekjan kreeg wel twee bestraffingen voor passief vechten.


Pas in de eerste minuut van de golden score kon Casse uitpakken met een worp, gevolgd door een armklem. Zo won de Belg alsnog met ippon.

10:30

De eerste kamp van Chouchi

10:21

Chouchi wint eerste kamp met ippon

Sami Chouchi heeft zijn eerste kamp gewonnen. Tegen de Uruguayaan Rodrigo Gamou knokte hij zich prima in de wedstrijd nadat zijn tegenstander na 20 seconden verrassend een waza-ari gescoord had.


Na één minuut rolde Chouchi zijn tegenstander van de buik op de rug en hield Gamou in een stevige houdgreep: ippon voor de Belg en op naar de tweede ronde.

09:36

Het is vandaag aan Chouchi en Casse

Op dag 4 van het WK mag België medaillehoop koesteren, met Sami Chouchi en Matthias Casse. Beide Belgen komen uit in de klasse tot 81 kilogram. We volgen hun prestaties hier op de voet.