EK baanwielrennen in Minsk gaat niet door: "Zoeken naar alternatief"

  Er komt volgende maand dan toch geen Europees kampioenschap baanwielrennen in Minsk. Dat heeft de Europese wielerunie zonet bekendgemaakt. Door de aanhoudende spanningen in Wit-Rusland gaat de UEC nu op zoek naar een alternatieve oplossing.

  Slecht nieuws voor de Belgische baanwielrenners. Het EK, dat van 23 tot 27 juni gepland stond in de Wit-Russische hoofdstad Minsk, wordt geannuleerd. Dat maakte de Europese Wielerfederatie UEC zopas bekend.

   

  Reden daarvoor zijn de aanhoudende spanningen in het land. 

   

  Wit-Rusland dwong afgelopen zondag een Ryanair-vlucht die onderweg was van Athene naar Vilnius, om te landen. Aan boord zat het vooraanstaande Wit-Russische oppositielid Roman Protasevitsj, die opgepakt werd. Hij werd al langer gezocht door de Wit-Russische autoriteiten.   

   

  "We hebben de situatie de voorbije dagen van nabij gevolgd en vandaag hebben we beslist het EK van Minsk te annuleren", vertelde Enrico Della Casa, voorzitter van de Europese Wielerfederatie (UEC). "Momenteel werken we aan een alternatieve oplossing om de renners van onze 50 lidstaten dit seizoen toch nog een EK te laten rijden."   

  Wit-Rusland verloor ook al de organisatie van het WK ijshockey

  Het is niet de eerste keer dat de organisatie van een groot toernooit uit handen wordt genomen van de Wit-Russen. In januari besliste de Internationale IJshockeyfederatie (IIHF) al om het WK weg te halen uit Wit-Rusland na druk van sponsors en tegenstanders van president Alexander Lukashenko. 

   

  Na het voorval met het afgeleide vliegtuig afgelopen zondag in Minsk is de diplomatieke situatie van de Wit-Russen alleen maar delicater geworden.