Duitsland en Nederland haken af voor EK baan in Wit-Rusland, donderdag afgelasting?

  Het duo D'hoore/Kopecky ziet het EK als een belangrijke voorbereiding op de Spelen.

  Door de internationale spanningen met Wit-Rusland staat ook het EK baanwielrennen in Minsk van volgende maand op de helling. Toplanden Duitsland en Nederland lieten al weten de kelk aan zich te laten voorbijgaan. Donderdag beslist de UEC of het EK doorgaat, verhuist of afgelast wordt.

  Het EK baanwielrennen staat van 23 tot 27 juni gepland in Minsk, Wit-Rusland. Maar door de oplopende spanningen aldaar hebben toplanden als Nederland en Duitsland zich bij voorbaat afgemeld.

   

  Wit-Rusland wordt met harde hand geleid door Aleksandr Loekasjenko, die er niet voor terugdeinst om dissidenten opzij te schuiven. Afgelopen zondag ging Loekasjenko daarbij wel heel erg ver, door een vlucht van Athene naar Vilnius verplicht te laten landen in Minsk om zo de kritische journalist Roman Protasevitsj op te kunnen pakken.

   

  Het incident heeft voor een golf van verontwaardiging gezorgd in Europa. Er werd met de nodige sancties gedreigd, eventueel een boycot. Maar heel wat baanwielrenners vragen zich af of het nog wel veilig is om uitgerekend nu naar Minsk af te reizen.

   

  Donderdag neemt de Europese Wielerunie (UEC) een beslissing over het EK. Er liggen 3 opties op tafel: een verhuizing van het EK, bijvoorbeeld naar Kopenhagen, een afgelasting of alles gaat gewoon door zoals gepland, maar dan alvast zonder Duitsland en Nederland.

   

  Mocht het EK effectief geschrapt worden, dan is dat een nieuwe tegenvaller voor de pistiers, die al heel wat toernooien in de aanloop naar de Spelen zagen wegvallen.