"We zijn een familie! Wij zijn geweldig!" vs. "Waren niet zo goed als we konden zijn"

  Immense vreugde na de gemiste penalty van David De Gea.

  Mechelen moet zijn titel van kleinste stad die ooit een Europese beker won afgeven aan Villarreal. Een unieke triomf voor de Spaanse club, die dan ook duchtig gevierd werd. Het contrast met verliezer Manchester United was groot.

  Het was een marathon die Villarreal, afkomstig van een stadje van 50.000 inwoners, tot bij de Europa League bracht. "Maar wat is er beter dan te winnen na 11 omgezette penalty's", zegt Dani Parejo. "We hebben ze allemaal gescoord, zelfs onze doelman."

   

  "Ik wil dit opdragen aan mijn vrouw en kinderen, die mij elke dag kunnen verdragen, maar ook aan de voorzitter, die hier 23 jaar voor heeft gevochten. We zijn één familie! We zijn geweldig!"

   

  Ook aanvoerder Raul Albiol dacht meteen aan de afwezige voorzitter Fernando Roig. "Die arme man kan hier niet zijn om ervan te genieten." Roig mocht van de UEFA immers niet afreizen. Hij mocht geen deel uitmaken van de teambubbel, omdat hij onlangs corona had.

   

  "We zijn erin geslaagd een reus als Manchester United te vellen en mogen nu zelfs de Champions League in. Dit is ongelooflijk. We maken een droom waar voor de fans en voor de club. En dat na wat er in de pandemie met al deze families gebeurd is."

   

  Coach Unai Emery pakte zijn 4e Europa League, een record. "Deze trofee is verdiend. Het is tegenwoordig heel moeilijk om de Europa League te winnen, heel wat grote teams doen eraan mee: United, Leicester, Arsenal, Tottenham... We hebben hier heel hard voor gewerkt, dat is het geheim. Mijn spelers hebben de hele competitie een geweldige mentaliteit getoond. De overwinning is verdiend. Een penaltyreeks is niet zomaar een loterij: je moet het hoofd koel houden op het moment dat je trapt, de spelers deden dat fantastisch. Dit maakt Villarreal, zijn voorzitter en zijn project trots."

   

  Ook middenvelder Alfonso Pedraza zag een goeie match van zijn ploegmaats: "En dat tegen een van de beste teams ter wereld. We zagen af en hadden niet veel kansen, op het eind besliste de strafschoppenloterij. Dit is een titel voor de fans die hier waren, die ons geholpen hebben. We dragen hem op aan al onze fans. Hier hebben we een heel seizoen enorm hard voor gewerkt. Op dit moment denk ik ook aan mijn familie, ik wil dit zo graag met de mensen thuis delen."

  (lees voort voor reacties van Manchester United)

  United-coach: "We speelden niet zo goed als we zouden kunnen"

  Zo gek de vreugde in het Spaanse kamp, zo groot de teleurstelling in het Engelse. "Het is heel rustig in de kleedkamer", reageerde United-coach Ole Gunnar Solskjaer. "We zijn allemaal ontgoocheld. Soms hangt alles af van een enkele trap en dat was vandaag het verschil tussen winnen en verliezen."

   

  "Ze (de spelers) zullen hier lessen uit trekken. Ze moeten niet genieten van deze nederlaag, maar wel de smaak ervan onthouden opdat dit nooit meer voorvalt."

   

  "We hebben niet zo goed gespeeld, als we normaal kunnen. We begonnen goed, maar Villarreal scoorde bij hun enige schot tussen het kader. We balen ervan dat we nog maar eens een goal slikken op een stilstaande fase."

   

  "Daarna hebben we de nodige druk ontwikkeld en maakten we gelijk, maar na ons doelpunt hadden we niet de controle en de dominantie die we hadden gewenst."

   

  "Villarreal maakte het ons moeilijk, het sloot de ruimtes af. Wij hadden het meeste balbezit, maar zij verdedigden goed. We konden niet voldoende grote kansen creëren." 

  Lees ook: