Heyerick: "Sorry Victor, je bent meer dan een middelmatige renner"

  Victor Campenaerts

  In heroïsche omstandigheden, op een aanvallende manier en met prachtige reacties achteraf. Alles aan de etappezege van Victor Campenaerts in de Giro was om van te genieten. In onze podcast De Tribune ging het over de transformatie die Campenaerts met succes heeft ondergaan.

  Download de podcast van De Tribune

  "Vorig jaar in de Giro is de klik gekomen"

  Victor Campenaerts was in deze Giro al vaak erg aanwezig, maar in rit 15 viel alles op de juiste plaats. "Ik heb het zelf geforceerd. Dat is mijn nieuwe manier van koersen. Aanvallend. Het is fantastisch dat het dan lukt", zei Campenaerts na zijn zege.

   

  Jonas Creteur (Sport/Voetbalmagazine) en Jonas Heyerick (Bahamontes Magazine) hadden het in De Tribune over de fysiek en mentale sterkte van Campenaerts om zich op zijn 29e om te scholen van tijdrijder tot aanvaller. 

   

  Creteur: "Hij heeft de klik al gemaakt in de Giro van vorig jaar, waar hij Alex Dowsett, ook een voormalig werelduurrecordhouder, een rit zag winnen. Later in die Giro is Campenaerts ook nog tweede geworden in de fameuze regenrit, die werd ingekort en gewonnen door Josef Cerny. Toen heeft hij ingezien dat hij ook zelf had kunnen winnen."

   

  Heyerick: "Zijn grote geluk is bij wijze van spreken geweest dat Campenaerts zag dat er vijf of zes tijdrijders kwamen die beter waren dan hij. Ganna, Van Aert, Evenepoel, ... en Campenaerts voelde dat hij zelf aan zijn top zat." 

   

  "Hij besefte dat een tijdrit in de Tour winnen of wereldkampioen tijdrijden worden, er niet meer in zat."

  "Campenaerts heeft zelf lang geloofd dat hij middelmatig was"

  Jonas Heyerick herinnerde zich nog zijn passage in een eerdere aflevering van De Tribune. Daarin sprak hij samen met Thomas De Gendt, waarmee hij een boek over het leven en de carrière van De Gendt heeft geschreven, over de renner Victor Campenaerts. 

   

  "Ik moet me nog excuseren bij Victor", zei Heyerick. "Thomas en ik zeiden toen dat Victor Campenaerts zonder zijn maniakale karakter maar een gemiddelde renner is."

   

  "Ik denk dat Victor ook zelf te veel geloofd heeft dat hij een middelmatige renner was. Dat heeft hij in een interview met mij ook zelf eens letterlijk zo gezegd. Ik zeg nu: sorry Victor, je bent meer dan een middelmatige renner."

   

  "In zijn omscholing van tijdrijder naar aanvallende renner, zie je wel opnieuw zijn maniakale karakter, dat hij ook toonde in het tijdrijden. Anders was die omscholing niet mogelijk geweest. Hij is ook verhuisd naar Gavere, dicht bij de Vlaamse Ardennen en ook dat hoort bij zijn omvorming."


  Wie Vlaamse Ardennen zegt, zegt het Vlaamse voorjaar. Is dat waar "le nouveau Campenaerts" op moet mikken?  "Ik weet niet of ik hem Gent-Wevelgem of andere eendagswedstrijden zie winnen", zei Heyerick. 

   

  "Hij is volgens mij iemand voor rondes waarin vermoeidheid een rol speelt en iemand die moet pieken naar iets. Dat heeft hij bewezen bij zijn werelduurrecord. Dus ik zie hem eerder mikken op etappezeges in grote rondes en misschien kleine rondes van een week met een tijdrit."

  Ik zie Campenaerts eerder mikken op etappezeges in grote rondes en misschien kleine rondes van een week met een tijdrit.

  Lees ook: