Vluchter Victor Campenaerts kraait victorie in hondenweer in de Giro

  Giro d'Italia: Rit 15
  wegwedstrijd Wegwedstrijddroog  20°Cdistance 147 km
  location 13:21: Grado - 17:15: Gorizia
  trophy Victor Campenaerts
  einde
  startfinish
  020406080100120147

   Victor Campenaerts (29) heeft eindelijk zijn ritzege in een grote ronde te pakken. Onze landgenoot was in rit 15 van de Giro in de gietende regen de sterkste vluchter van een ruime kopgroep. Hij klopte medevluchter Oscar Riesebeek in een sprintje. Het peloton finishte op meer dan 17 minuten.

   Bekijk de ontknoping:

   De 15e etappe van de Giro in een notendop:

   • Winnaar van de dag (1): Victor Campenaerts heeft het tijdrijden in ons land tot een ander niveau getild, maar door de nationale concurrentie moest hij het geweer van schouder veranderen. Vooral dit voorjaar ontpopte hij zich tot een eeuwige aanvaller, helaas zonder succes. Vandaag was Campenaerts duidelijk gebrand op de ritzege en hij kon zijn volle benzinetank eindelijk vertalen in een overwinning. Petje af!
   • Winnaar van de dag (2): De toekomst van Qhubeka-Assos was in 2020 zeer lang onzeker en door de laattijdige financiering dreigden ze min of meer een grijze muis in de WorldTour te worden. Met die stempel maken ze in deze Giro komaf. Giacomo Nizzolo verscheen vandaag niet meer aan de start, maar met z'n drieën zaten ze wel in de kopgroep. En na Mauro Schmid en Giacomo Nizzolo is Campenaerts al de derde ritwinnaar deze week bij Qhubeka-Assos.
   • Morgen: Tussen Sacile en Cortina d'Ampezzo wacht de koninginnenrit met 3 reuzen boven de 2.000 meter. Er wordt bovendien opnieuw rotweer voorspeld. 

   Campenaerts is de eerste aanvaller (tot twee keer toe)

   Een verrassend krachtige wind zou een factor worden in het openingsuur en zou het verloop van deze etappe kleuren. 

    

   Voor enkele renners bepaalde het zelfs het vervolg van hun Giro: Emanuel Buchmann (6e in de stand), Jos van Emden, Natnael Berhane en Ruben Guerreiro moesten opgeven na een zware valpartij na een handvol kilometers.

    

   Door de chaos en het plaatsgebrek voor ziekenwagens werd de koers 20 minuten geneutraliseerd. Zonde voor aanvallers als Victor Campenaerts, die net op dat moment aan het wegrijden waren. 

    

   Bij het herexamen was Campenaerts er dan ook als de kippen bij om het nog eens te forceren. Met succes, want met 14 aanvallers kreeg hij een vrijgeleide van het peloton. 

    

   Met ook nog Quinten Hermans, Harm Vanhoucke en Dries De Bondt was de Belgische inbreng zeer ruim.

   Rit wordt al snel geneutraliseerd na zware valpartij met o.a. Buchmann en Van Emden

   Superspannende ontknoping : Campenaerts wordt eindelijk beloond

   Het peloton zat met zijn gedachten al bij de koninginnenrit van morgen, aanstoker Campenaerts was hypergeconcentreerd en opende de finale op ruim 20 kilometer van de aankomst. 

    

   Oscar Riesebeek en Albert Torres glipten mee, maar de Spaanse sleper werd op het laatste echte bergje gesloopt. 

    

   De Belgisch-Nederlandse alliantie was evenwel niet optimaal: in de gietende regen vertrouwden ze elkaar niet en ook de achtervolgers bleven druk zetten.

    

   Lefgozer Campenaerts gunde Riesebeek geen seconde rust, maar kon een sprintje niet vermijden. 

    

   De Nederlander zette aan, maar Campenaerts gaf geen krimp en ging erop en erover. Zijn eerste ritzege in een grote ronde heeft hij geenszins gestolen.

    

   Het peloton eindigde op meer dan 17 minuten. In de stand is Remco Evenepoel nu 7e na de opgave van Buchmann.

   Campenaerts knalt vooraan weg, enkel Riesebeek en Torres kunnen volgen

   Riesebeek zet alles op alles, maar Campenaerts plooit niet

   Ook Campenaerts krijgt Riesebeek er niet af in het slot

   Campenaerts: "Ik had gezegd dat het vandaag mijn dag zou zijn"

   Hermans: "Victor was me te slim af"

   Rituitslag Rit 15Rituitslag Rit 15