Crash weerhoudt Leclerc niet van pole in Monaco, Hamilton pas 7e

  Leclerc pakt in Monaco zijn eerste pole van het seizoen.

  Op het technische stratenparcours van Monaco heeft Charles Leclerc voor eigen volk de polepositie veroverd. De Monegask crashte nog in het slot van Q3, maar dat weerhield hem niet van succes. WK-leider Hamilton werd pas 7e en staat morgen voor een moeilijke race.

  Met de GP van Monaco staat er dit weekend opnieuw een klassieker op het programma in de Formule 1. Op het technische stratenparcours was het uitkijken naar WK-tenoren Lewis Hamilton en Max Verstappen, maar ook thuisrijder Charles Leclerc had zijn zinnen gezet op een knalprestatie.


  De Monegask reed voor eigen volk nog maar twee keer mee in Monaco, telkens zonder succes. In 2018 crashte hij met zijn Alfa Romeo, een jaar later in zijn debuutseizoen bij Ferrari parkeerde hij zijn wagen ook in de vangrails.

  Leclerc pakt pole ondanks crash, matige Hamilton

  De eerste kwalificatieronde bracht al snel spektakel. Oud-wereldkampioen Alonso ging er meteen uit, net als enfant terrible Mazepin. Hamilton miste zijn start en finishte Q1 pas als 7e.

   

  In Q2 sneuvelden Ocon, Ricciardo, Stroll, Raikkonen en Russell, maar opvallender was de opnieuw tegenvallende tijd van Hamilton. Thuisrijder Leclerc ging aan kop en was een zuchtje sneller dan Verstappen en Bottas.

   

  Ook in Q3 controleerde Leclerc: hij reed opnieuw de snelste tijd, ondanks een crash in het slot. De rode vlag die volgde hypothekeerde zo de kansen van eerste achtervolgers Verstappen en Bottas. De pole van Leclerc is meteen ook de eerste voor Ferrari (en Leclerc) sinds de GP van Mexico in 2019.

   

  Het wordt wel nog even afwachten hoe groot de schade is aan de Ferrari van Leclerc. Als de bolide te zwaar beschadigd blijkt, zal hij vanuit de pit moeten starten. Als er onderdelen vervangen moeten worden, kan dat ook niet zonder gridstraf.

   

  Voor WK-leider Hamilton werden de kwalificaties geen succes. Op het smalle circuit zal hij morgen vanop de 4e rij en plek 7 aan een inhaalrace moeten beginnen. Verstappen, die 2e finishte, krijgt zo een uitgelezen kans om in te lopen op de Brit in de WK-stand.

  Korte reacties na de kwalificaties in Monaco:

  • Charles Leclerc (1e): "Het is echt jammer om in de vangrails te eindigen, dan voelt een succes niet echt zo aan. Anderzijds ben ik wel heel tevreden over mijn rondjes. Ik ben wel ongerust over de schade aan mijn versnellingsbak. We zullen zien wat het verdict is."
  • Max Verstappen (2e): "Alles verliep goed, maar die crash verknoeide mijn kansen op de pole. Desondanks is het een voorlopig een goed weekend voor mij. We hebben ons uitstekend hersteld van de oefenritten."
  • Valtteri Bottas (3e): "Het is teleurstellend dat we ons laatste rondje niet hebben kunnen rijden, maar soms loopt het gewoon zo... We zullen morgen alles doen wat we kunnen, in Monaco kan alles gebeuren."

  Een eerste pole voor Leclerc en Ferrari sinds 2019:

  In het slot van Q3 deed Leclerc nog dit: