Britse overheid: "Alles ligt op tafel, ook wetgeving, om Super League te stoppen"

  Meer dan 24 uur na de officiële aankondiging van de Super League blijft het reacties regenen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk zijn die reacties hevig. De Britse overheid schaart zich in elk geval in duidelijke bewoordingen aan de kant van de tegenstanders.

  Britse regering: "Alle mogelijke maatregelen liggen op tafel"

  De Britse overheid wil er naar eigen zeggen alles aan doen om de Super League een halt toe te roepen. Daarbij wordt ook gekeken naar wetgevende mogelijkheden. 

   

  "De eerste minister bevestigt dat de overheid niet zal staan toekijken hoe een handvol clubeigenaars een eigen, gesloten competitie opricht", vertelde een woordvoerder van de Britse premier Boris Johnson dinsdag. 

   

  "Daarbij liggen alle mogelijke maatregelen op tafel, ook op vlak van wetgeving, om ervoor te zorgen dat deze plannen gestopt worden."

   

  Johnson en de Britse minister van Sport Oliver Dowden zaten dinsdag samen met afgevaardigden van de Engelse Voetbalbond FA, Premier League en supportersverenigingen, na de storm van kritiek die is ontstaan op de plannen voor de oprichting van een Super League.

  "Verwacht niet dat we nu onze plannen zullen opbergen"

  Het vele protest lijkt de stichtende leden voorlopig niet op andere gedachten te brengen. "Verwacht niet dat wij nu plots onze plannen zullen opbergen", vertelde een bestuurslid van een van de clubs anoniem aan Sky Sports. 

   

  "Wij worden bekeken als agressievelingen, terwijl wij alleen maar een nieuwe competitie willen beginnen. Er moet iets veranderen, maar niemand wil luisteren. We hebben geprobeerd een oplossing te vinden in het huidige framework, nu zijn wij genoodzaakt dat elders te doen."

   

  Toch houdt hij de deur nog op een kier, op voorwaarde dat er fundamentele veranderingen worden doorgevoerd in de Champions League. "De realiteit is immers dat de Champions League geen commercieel succes is. Clubs hebben geen inspraak in het beheer van die competitie. Dat kaarten wij al jaren aan, maar er verandert niets." 

   

  "UEFA wil de controle ervan niet uit handen geven. Die frustraties zijn er al vijftien tot twintig jaar. We worden als het ware tegengehouden in de ontwikkeling van onze eigen clubs."