Super League lokt veel negatieve reacties uit: "Raakt voetbal in het hart"

  Emmanuel Macron (l) en Boris Johnson (r).

  De officiële lancering van de Super League, een gesloten competitie met 20 van Europa's beste voetbalclubs, lokt heel wat verontwaardigde reacties uit. Tot op het hoogste niveau: zo laten de Britse premier Boris Johnson en de Franse president Emmanuel Macron zich negatief uit.

  De Britse premier Boris Johnson vindt de plannen voor het opzetten van een Super League "heel schadelijk" voor het voetbal. Johnson reageerde met een tweet op de boodschap van 12 Europese topclubs, waarvan 6 uit Engeland, dat ze een eigen Europese competitie hebben opgericht.

   

  "Dit raakt het nationale voetbal in het hart en zal supporters vanuit het hele land zorgen baren." Manchester United, Liverpool, Chelsea, Tottenham Hotspur en Arsenal willen samen met Real Madrid, FC Barcelona, Atletico Madrid, Juventus, AC Milan en Inter een eigen topcompetitie starten.

   

  "De betrokken clubs moeten verantwoording afleggen aan hun fans en de hele voetbalgemeenschap voordat ze verdere stappen nemen", aldus Johnson. "De plannen voor een Europese Super League zijn heel schadelijk en wij steunen de voetbalautoriteiten bij het nemen van actie."

   

  De Franse president Emmanuel Macron liet in een verklaring ook van zich horen. "De president van de republiek is verheugd over het standpunt van Franse clubs, die weigeren deel te nemen aan dit Super League-project, dat het beginsel van solidariteit en sportieve verdiensten bedreigt."

  Supporters: "Ultieme vorm van verraad"

  Supportersverenigingen van de betrokken Engelse clubs reageerden ook furieus. "Onze leden en voetbalsupporters vanuit de hele wereld hebben vandaag de ultieme vorm van verraad meegemaakt", postte de Chelsea Supporters' Trust. "Dit is onvergeeflijk. Genoeg is genoeg."

   

  De supportersclub van Arsenal noemde de deelname van hun club aan de Super League "de dood van een club als sportinstituut".

   

  De overkoepelende organisatie van voetbalfans in Europa omschrijft het gesloten systeem van de Super League als "de nagel aan de doodskist van het Europese voetbal" en pleit voor sancties tegen de betrokken clubs.

   

  "Dit project wordt uitsluitend gedreven door hebzucht. De enigen die er baat bij hebben, zijn hedgefondsen, oligarchen en een handvol reeds rijke clubs die in hun eigen competities slecht presteren ondanks hun ingebouwde voordelen", klinkt het.

  Duitse topclubs wijzen Super League af, net als La Liga

  De Duitse topclubs Bayern München en Borussia Dortmund zien de Super League niet zitten. Vooralsnog bestaat de nieuw te vormen competitie uit 12 clubs uit Engeland, Spanje en Italië. Van de grootmachten in Europa ontbreken onder andere Paris Saint-Germain, Bayern München en Dortmund.

   

  Volgens bestuursvoorzitter Hans-Joachim Watzke van Dortmund staan de 2 Duitse clubs ook niet open voor toetreding tot de Super League. "De bestuursleden van de ECA hebben zondagavond in een virtuele bijeenkomst bevestigd dat de beslissing van vorige week nog steeds van kracht is. Dat betekent dat de clubs achter de geplande hervorming van de Champions League staan", aldus Watzke, die net als directeur Michael Gerlinger van Bayern München in het bestuur zit van de koepelorganisatie van Europese voetbalclubs.

   

  "Beide Duitse clubs die zijn vertegenwoordigd in het ECA-bestuur, hebben in alle discussies hetzelfde standpunt."

  La  Liga, de Spaanse profliga, is ook hard voor de Super League met onder meer Real, Barça en Atletico: "Een egoïstisch voorstel om de rijkste voetbalclubs in Europa alleen maar nog rijker te maken. La Liga veroordeelt het voorstel voor een elitaire Europese competitie die de principes van een "open" systeem en sportieve prestaties aantast. Deze principes vormen de kern van de nationale en Europese voetbalpiramide", schrijft de organisatie.

   

  "Het zal de aantrekkingskracht van het voetbal ondermijnen en een zeer schadelijke impact hebben op het heden en de toekomst van La Liga, de aangesloten clubs en het hele systeem."