Ariël Jacobs: "Anderlecht bouwt op naar hoogtepunt, Club worstelt met ups & downs"

  "Vincent Kompany zoekt niet meer tot in den treure naar romantisch voetbal."

  Anderlecht klopt weer stevig op de poort van Play-off I na een klinkende zege tegen Antwerp. Ariël Jacobs, die zelf 5 jaar aan het roer stond van het paars-witte schip, is niet verbaasd. "Kompany heeft lessen getrokken uit de moeilijke momenten."

  Ariël Jacobs loodste Anderlecht in 2010 en 2012 naar twee landstitels. Hij weet als geen ander wat de Brusselse club nodig heeft om successen te boeken. In de 1-4-overwinning tegen Antwerp zag hij alvast veel goeds. 

   

  "Ik had op voorhand gedacht dat Anderlecht problemen zou hebben met de mentaliteit en de duelkracht van Antwerp, tenzij ze vrijuit konden voetballen. Maar dat het zo gemakkelijk zou lopen, had ik niet verwacht", opent Jacobs.

   

  "Antwerp was misschien niet goed, maar Anderlecht was wel heel goed. Secuur in de verdediging, gretig, balvast en heel veel doelgevaar. Dat laatste valt extra op bij Anderlecht, want daar hebben ze al veel kritiek op gekregen."

   

  "Paars-wit heeft tegen Antwerp een gedaante getoond waar het in principe op kan voortbouwen. Ik zeg wel "in principe", want ze hebben nog al goede wedstrijden gespeeld en er dan geen vervolg aan gebreid."

  Anderlecht moet tonen dat het dezelfde mentaliteit, concentratie en koelbloedigheid kan brengen tegen Club Brugge.

  In de topper tegen Club Brugge kan Anderlecht meteen bewijzen of het echt een stap vooruit heeft gezet. "We zijn misschien te streng voor Club Brugge", zegt Jacobs. "Maar terwijl Anderlecht naar een hoogtepunt bouwt, worstelt Brugge met ups en downs."

   

  "Brugge en Anderlecht liggen weer wat dichter bij elkaar en de strijd kan komend weekend heel open worden. Als Anderlecht de prestatie van tegen Antwerp kan doortrekken tegen Club, zou dat heel mooi meegenomen zijn."

   

  "Anderlecht moet tonen dat het dezelfde mentaliteit, concentratie en koelbloedigheid kan brengen tegen een andere tegenstander. Het doel is dus duidelijk voor paars-wit."

  "Kompany heeft lessen getrokken uit moeilijke momenten"

  Ariël Jacobs weet ook als geen ander dat het kan stormen in Brussel. Toch ziet hij dat Vincent Kompany zich aardig standhoudt. "Hij zal leren met vallen en opstaan", zegt Jacobs. "Momenteel draagt hij de vruchten van de moeilijke momenten. Hij heeft er duidelijk lessen uit getrokken."

   

  "Hij gaat bijvoorbeeld niet meer tot in den treure op zoek naar naïef en romantisch voetbal. Vroeger moest je bij elke bal in de rechthoek vrezen voor een tegendoelpunt, nu staat de verdediging sterk."

   

  "Kompany heeft met de tijd geleerd dat een stevige basis achteraan een voorwaarde is voor vloeiend combinatiespel. Maar een jonge en wisselvallige groep heeft tijd nodig. Toch heb ik de indruk dat de dipjes minder acuut en minder lang zijn."

   

  "Maar als je puur naar de kwaliteit van de spelersgroep kijkt - ook al zijn er nog wat hiaten - dan zou het zonde zijn dat Anderlecht Play-off I niet haalt."

  Ariël Jacobs won twee landstitels met Anderlecht.

  Lees ook: