Wuyts: "Van Aert is fysiek op zijn sterkst, rivalen vertonen schrammetjes"

  Van Aert kent al elke kassei op het parcours van de Ronde.

  De Ronde van Vlaanderen staat elk jaar met een fluostift aangeduid op de wielerkalender van commentator Michel Wuyts. Hij laat zijn licht schijnen over de favorieten, maar ook de outsiders komen aan bod. "Er is een dikke kans dat er dit jaar een outsider wint", zegt hij.

  De topfavoriet: Wout van Aert

  Wout van Aert heeft een klein streepje voor op zijn grootste rivalen. In Gent-Wevelgem heeft hij de wedstrijd 180 kilometer onder controle en maakt hij het met glans af. Onderschat dat niet: win maar eens na zo'n wedstrijd met een hoog gemiddelde van bij het begin.

   

  Van Aert heeft volgens mij ook de beste weg of het beste schema naar de Ronde van Vlaanderen afgewerkt. Dat is ook de verdienste van zijn trainer Marc Lamberts. 

   

  Die hoogtestage er perfect afgemeten tussenin en dan Dwars door Vlaanderen laten vallen om eerder de klemtoon te leggen op een langere training. Daaruit maak ik op dat hij fysiek en mentaal op zijn sterkst is, zeker omdat andere favorieten schrammetjes vertonen.

   

  Je wint de Ronde van Vlaanderen zelden alleen met de benen, je moet ook nadenken. Wat dat betreft, heeft Van Aert een goede les getrokken uit de E3. Hij reed alsof het niet op kon, maar plots was het toch op. Daar zal hij geen tweede keer in trappen. 

  Van Aert heeft een goede les getrokken uit de E3. Hij reed alsof het niet op kon, maar plots was het toch op.

  Michel Wuyts

  Bovendien wil Van Aert zijn sprintnederlaag van vorig jaar rechtzetten. De rivaliteit tussen Van der Poel en Van Aert is groot. Er wordt wat stress en frustratie opgekropt. Die sprint zal hij honderden keren door zijn hoofd hebben gemaald.

   

  Stel dat het opnieuw tot een sprint komt: hoe moet Van Aert het dan aanpakken? De sprint aanzetten vanaf 250 meter met Van der Poel in het wiel? Dan kun je maar beter rekenen op een derde man die de aanzet geeft. 

  Wout van Aert knalt als een bezetene de Oude Kwaremont op

  De uitdager: Mathieu van der Poel

  Van der Poel start altijd om te winnen. In Dwars door Vlaanderen had hij duidelijk een offday. Dat was duidelijk aan zijn lichaamstaal, en ik heb in Van der Poel nog nooit een acteur gezien. "What you see, is what you get."

   

  Maar ik heb Van der Poel het nog al zien doen in het veldrijden. In Dendermonde werd hij als een versleten slof door het slijk gesleurd en een paar dagen later in Baal rijdt hij iedereen, Van Aert incluis, naar huis.

  Ik heb in Van der Poel nog nooit een acteur gezien. "What you see, is what you get."

  Michel Wuyts

  Als hij een inzinking heeft, ga ik ervan uit dat het van korte duur is. Maar je neemt het natuurlijk wel mee. Zijn herstelvermogen is fenomenaal, maar hij zal moeten nadenken onderweg: Ben ik niet aan het overdrijven? Knap ik niet te veel werk op?


  Ik voel aan zijn uitspraken dat Tirreno-Adriatico erin heeft gehakt. Er zijn nogal wat ritten gereden als klassiekers, alsof hun leven ervan afhing. En niemand is zonder limieten. Het zal doorwegen, maar dat kan je oplossen door meer verstand in je koers te leggen in minder ongeremd te beuken.

  De troepenmacht: Deceuninck-Quick Step

  Bij Deceuninck-Quick Step lijken ze hun geld te zetten op Julian Alaphilippe. Als Devenyns wordt opgesteld, is de Franse wereldkampioen iets meer kopman dan de anderen in de ploeg. Devenyns zal net als vorig jaar de rol van hoeder van Alaphilippe spelen. 

   

  (update: Dries Devenyns neemt niet deel, Bert Van Lerberghe is de vervanger van Zdenek Stybar)

   

  Veel zal afhangen van het aanvallend vermogen van Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Als zij gaan, zal Alaphilippe niet mogen aarzelen.  Vorig jaar hielden Asgreen en Lampaert de benen nog stil in de achtervolging, maar daar zal men nu wel anders mee omgaan.

  De outsiders: Lampaert, Asgreen of Politt?

  Ik vind dat we in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen moeten afstappen van "de Grote Drie" als favorieten. Ze steken er intrinsiek bovenuit, maar na alles wat ze al hebben gedaan, kan je niet anders dan stellen dat er een dikke kans is dat er een outsider wint.

   

  Als nog voor de derde passage van de Oude Kwaremont onder anderen Asgreen en Van Baarle vertrekken met nog wat trawanten, wat ga je dan doen? Wie kan Van Aert dan omringen? Hoe komt Trek-Segafredo voor de dag? En hoe sterk is Bora-Hansgrohe?

   

  In Extra Time Koers hoorde ik dat Peter Sagan kopman is. Dat zou ik in het geval van Bora-Hansgrohe niet doen: maak hem medekopman met Nils Politt.

   

  Als ik één outsider moet kiezen, volg ik mijn hart en zeg ik Yves Lampaert uit sentiment. Hij zit altijd gewrongen, hetzij in het keurslijf van Alaphilippe, hetzij in het keurslijf van Ballerini, hetzij in het keurslijf van Asgreen... Als hij niet lek rijdt in de E3, is de kans groot dat hij wint.

  "Weerbericht is het signaal voor een gesloten Ronde"

  Er wordt mooi en droog weer voorspeld zondag. Het zou dus langer gesloten kunnen blijven. Ik verwacht dat er een vlucht van 8 tot 10 renners zou kunnen wegrijden en dat de grote ploegen met vereende krachten gaandeweg het gat dichtrijden.

   

  Maar de dankbaarheid van het peloton naar Moeder of Vader Weer zal wat kleiner zijn, want ik merk dat het maar 2 beaufort zal waaien. Briesjes in alle richtingen. Dat is meestal het signaal voor een gesloten ronde. 

  Michel Wuyts