Nina Derwael is hongerig: "Wil op EK zeggen: "Hier ben ik weer, ik heb niet stilgezeten""

  Nina Derwael leeft meer ontspannen naar de Spelen toe dan vorig jaar.

  Vorige week startte het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) het promowerk omtrent "Team Belgium" en de Olympische Spelen opnieuw op. Onder meer Nina Derwael was daarbij, maar ook Sportweekend. Inge Van Meensel had een gesprek met de wereldkampioene aan de brug over het EK en de Spelen. 

  Derwael was op de Hoge Rielen in Kasterlee een van de olympische blikvangers voor een promofilmpje. Sporza mocht een kijkje nemen achter de schermen.

   

  "Het is altijd leuk en spannend om te weten te komen hoe onze uitrusting eruit zal zien", ontvangt Derwael Sportweekend hartelijk.

   

  Vorig jaar werd Tokio 2020 door corona met een jaar uitgesteld, maar de pandemie bleef en blijft voor vragen zorgen. Japan en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) houden evenwel rigoureus vast aan de olympische hoogfeest.

   

  Voor de atleten was en is het geen makkelijke periode. Derwael: "Nu probeer ik daar niet meer aan te twijfelen. Als ik nu nog met een uitstel of mogelijke afgelasting in mijn hoofd zou zitten, word ik helemaal gek."

   

  De dagen aftellen doet ze wel niet: "Ik ben mij meer aan het focussen op mijn trainingen en voorbereiding."

   

  Vorig jaar voelde Derwael, die deze week 21 wordt, nog veel stress, nu kijkt ze anders naar de Spelen: "Heel anders eigenlijk. Ik sta nuchterder in mijn lichaam en mijn mindset. Ik heb mezelf gezegd: "Oké, we gaan dat dit jaar gewoon doen." In plaats van met angst ga ik er nu met goesting naartoe."

  "Rio 2016 was superleuk door groepsgevoel"

  Derwael was er ook al in Rio bij: in 2016 eindigde ze 19e in de meerkamp. De Spelen zijn voor haar het summum, juist door het Belgische teamgevoel. "Ik vond Rio superleuk, juist omdat je in contact kwam met verschillende sporten. Dit jaar zal dat door corona wellicht beperkter zijn."

   

  "Die groepssfeer, net alsof we daar met 1 groot team zijn, dat doet deugd. Je voelt de steun ook van de andere atleten."

  "Ik voel de steun van mijn teamgenoten"

  Haar voorbereiding op Tokio is wel niet ideaal. Er loopt al 8 maanden een onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag van haar coaches. Omdat Derwael het voor hen en voor het huidige team opneemt, krijgt ze veel kritiek. Haar teamgenoten schreven vorige week een open brief waarin ze vragen dat de haatcampagne stopt.

   

  Derwael ondertekende de brief, maar nam niet het initiatief. "Die brief betekende echt wel heel veel voor mij. Gewoon omdat ik er niks van wist, hoewel veel mensen daar nog aan twijfelen."

   

  "Ik was enorm geschrokken en voelde me supergeliefd. Ik voelde die steun. Ik heb gezegd: "Natuurlijk doe ik mee, ik ben superblij dat jullie dit initiatief willen nemen." Dat was een heel mooi punt van hen."

   

  "Ik heb persoonlijk ook goede reacties gehad daarop. Maar je zal natuurlijk ook altijd slechte reacties krijgen, zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar. We proberen ons gewoon op te trekken aan de goede reacties. We zijn ook gewoon blij dat dit even van ons af is."

   

  "We zaten er ook steeds meer mee in ons hoofd tijdens de trainingen en dat is niet de bedoeling."

   

  "Wij hebben nu gezegd wat we te zeggen hebben, we hebben gedaan wat we kunnen doen. En sindsdien heb ik me daar echt niet meer mee bezig gehouden. Ik heb niks meer gelezen en heb naar niks meer gekeken. Ik probeer mij gewoon te focussen op wat ik moet doen."

  Wij hebben nu gezegd wat we te zeggen hebben, we hebben gedaan wat we kunnen doen. En sindsdien heb ik me daar echt niet meer mee bezig gehouden. Ik probeer mij gewoon te focussen op wat ik moet doen.

  Nina Derwael

  "Het EK volgende maand is een tussenstap om te zien waar ik sta"

  Haar eerste meetmoment wordt het EK van 21 tot 25 april in Bazel, in Zwitserland. Het is haar eerste internationale competitie in anderhalf jaar. De honger is groot. "Ik kijk er enorm naar uit om nog eens buiten de zaal in Gent te komen en nog eens op het internationale podium te staan."

   

  "Ik wil er laten zien wat ik kan. Mijn laatste EK is immers al van 2018 geleden, in 2019 deed ik niet mee." In 2017 en 2018 pakte ze goud op de brug, dat laatste jaar ook zilver op de balk.

   

  "Maar ik ga nu niet met te veel verwachtingen naar daar. Voor mij is het EK een tussenstap om te zien waar ik sta richting de Spelen, om nieuwe dingen te testen. Zijn mijn scores van de nieuwe oefeningen goed? Moest er een derde Europese titel bijkomen, is dat des te leuker. Maar daar ligt momenteel niet mijn focus."

   

  "Ik kijk er wel echt naar uit om te kunnen zeggen: "Hier ben ik weer. Ik heb niet stilgezeten." Gebeuren er evenwel nog kleine foutjes is dat geen ramp."

   

  "De allroundcompetitie op het EK zal ook een goeie indicator zijn om te kijken hoe reëel de kansen zijn om allround iets te betekenen in Tokio." Op het WK 2019 in Stuttgart eindigde Derwael 5e.

  "De top 3 van jonge meisjes in Russische kampioenschap is impressionant"

  Er zijn dan wel geen internationale competities, maar wel nationale. Zo waren er in Rusland, Italië en de VS wedstrijden. Houdt Derwael daar haar concurrenten in het oog? "Ik heb die een beetje gevolgd. Het is altijd wel interessant om te kijken wie wat doet en wat de scores zijn."

   

  Al relativeert ze die scores wel meteen: "In thuiswedstrijden liggen de scores in landen toch een stuk hoger dan internationaal. Ik probeer me niet te veel zorgen te maken over hoge scores, want die zullen wel nog een beetje verminderen."

   

  Afgezet tegen die concurrentie mag Derwael tevreden zijn: "Ik voel me goed met waar ik sta. Iedereen heeft natuurlijk wel stappen gezet. In Rusland kan de nieuwe generatie, 2004-2005, een groot pluspunt zijn voor het team. Maar momenteel maak ik mij daar niet te veel zorgen over."

   

  De Russische allroundkampioene Viktorija Listoenova is amper 15. Wordt dat een van haar grootste uitdaagsters? "Sowieso moet je met haar rekening houden in de allround. Als je ziet dat Angelina Melnikova, die nog 3e was op het WK, nu 4e is achter 3 jonge meisjes, is dat wel impressionant. Dat Russische kampioenschap was wel niet de beste wedstrijd van Melnikova, die ook nog niet in topvorm was."

  Ik ga me niet laten opjagen door Sunisa Lee. Ik wil naar de Spelen met een oefening waarbij ik me comfortabel voel.

  Nina Derwael

  In Amerika is Sunisa Lee een concurrente voor Derwael aan de brug: "Ik houd haar een beetje in de gaten, maar ga mijn programma aan de brug niet aanpassen aan wat zij doet. Ik wil naar de Spelen gaan met een oefening waar ik mij comfortabel bij voel. Ik ga me niet laten opjagen."


  Wordt onze landgenote zelf ook in de gaten gehouden? "Dat weet ik niet, dat gevoel heb ik alvast niet echt. Je ziet sowieso dingen van elkaar passeren. Zoals ik naar haar kijk, zal zij ook wel naar mij kijken."


  En natuurlijk is er ook Simona Biles, meervoudig wereld- en olympisch kampioene. De Amerikaanse wondervrouw turnde dit jaar nog niet. "Maar ik denk niet dat ze dat nodig heeft om er in Tokio te staan. Ze heeft al zoveel ervaring. Ook de ervaring van een langere periode zonder wedstrijd, toen ze een jaar haar carrière on hold zette."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend: