Joan Laporta keert na 11 jaar terug als voorzitter van FC Barcelona

  Joan Laporta.

  Joan Laporta wordt de "nieuwe" voorzitter van voetbalclub FC Barcelona. De 58-jarige advocaat was eerder al voorzitter van de Catalaanse topclub tussen 2003 en 2010. Hij volgt Josip Bartomeu op die eind vorig jaar onder grote druk opstapte nadat hij van de club een puinhoop had gemaakt.

  Al vrij snel nadat de stembusgang gedaan was, werd duidelijk dat Joan Laporta, een adept van Johan Cruijff, aan een tweede ambtstermijn als Barça-voorzitter zou mogen beginnen.

   

  Hij zette eerder al de lijnen uit bij de Catalaanse grootmacht tussen 2003 en 2010. Onder zijn leiding pakte de club in 2009 de befaamde "sextuple", met Pep Guardiola als coach langs de zijlijn.

   

  FC Barcelona is ondertussen een ploeg in (financiële) crisis en daar wil Laporta maar wat graag komaf mee maken. Te beginnen met de contractverlenging van sterspeler Lionel Messi. "Waarom zou ik daarmee wachten, als dat vandaag nog kan", zei hij meteen nadat duidelijk werd dat hij opnieuw voorzitter zou worden.

   

  De overwinning van Laporta is ook goed nieuws voor huidig Barça-trainer Ronald Koeman.  Laporta zei in november al dat Koeman "zijn trainer" is.

  Laporta wint met 54% van de stemmen

  Laporta, een 58-jarige advocaat, kreeg vandaag tijdens de verkiezing veruit de meeste stemmen van de 110.000 stemgerechtigde "socio's" achter zijn naam. 

   

  Hij versloeg ondernemer Victor Font en voormalig directeur Toni Freixa met ruim verschil. Laporta kreeg 54,28 procent van de stemmen, goed voor zo'n 30.000 stemmen. Font eindigde als tweede met 29,9 procent van de stemmen, voor Freixa (8,58 procent). 

   

  55.611 van de 110.290 socio's brachten uiteindelijk hun stem uit. Dat kon ofwel in een stembureau in de Catalaanse hoofdstad, ofwel - voor de eerste keer in de clubgeschiedenis - per post.

  VIDEO: Joan Laporta opnieuw Barcelona-voorzitter