Wordt F1-racen steeds meer virtueel? "Het gaat pijlsnel vooruit"

  In 2020 was virtueel racen al een vervanging voor enkele afgelaste F1-races

  Vandaag stelde Mercedes de W12 voor, hun nieuwe wagen waarin Lewis Hamilton dit seizoen zal plaatsnemen. Alle ogen zijn op de Brit gericht, die zijn achtste wereldtitel wel eens in de wacht zou kunnen slepen. Het F1-seizoen van 2021 gaat op 28 maart van start in Bahrain, maar ligt de toekomst van de Formule 1 nog wel in real-life wedstrijden?

  Als we professionele racer en YouTuber Archie Hamilton mogen geloven, zullen virtuele Grand Prix-wedstrijden steeds een belangrijkere rol gaan spelen.

   

  “Het gaat maar één richting uit met esports en dat is pijlsnel vooruit,” aldus Hamilton. “Virtuele wedstrijden worden altijd maar groter. Het valt niet te onderschatten hoe waardevol het is dat mensen gewoon van thuis uit kunnen deelnemen.”

   

  Archie Hamilton nam recent deel aan de VELO-eseries, een reeks wedstrijden die samen met F1-reus McLaren wordt georganiseerd. 

   

  “Het feit dat McLaren dit doet is gigantisch en werkt enkel in ieders voordeel,” zegt Hamilton. Volgens hem tonen de recente reeks virtuele F1-races perfect aan hoe esports eindelijk ernstig wordt genomen.

  Het gaat maar één richting uit met esports en dat is pijlsnel vooruit

  Archie Hamilton

  Ook Formule 1 zelf organiseerde de voorbije winter een officiële virtuele Grand Prix. Daarin was de Brit George Russel onverslaanbaar. De Williams-coureur haalde maar liefst zijn zesde virtuele overwinning op rij.

   

  Opvallend detail: ook Belgische trots Thibaut Courtois nam deel aan de Virtual Grand Prix. Hij en zijn team eindigden helaas op de laatste plaats. Dat er toekomst zit in F1-esports valt moeilijk te ontkennen. Maar wij vragen ons toch vooral af hoe die virtuele champagne op het erepodium zal worden leeggespoten.