Jiangsu Suning, Chinese kampioen en zusterclub van Inter, is failliet

  Jiangsu won eind vorig jaar nog de titel.

  De Chinese kampioen Jiangsu Suning heeft al haar activiteiten stopgezet vanwege zware financiële problemen. De coach en enkele spelers, zoals Ivan Santini, waren de voorbije weken al vertrokken. Het bericht zorgt ook voor ongerustheid in Italië want Inter Milaan is onderdeel van dezelfde groep.

  Drie maanden geleden vertoefde Jiangsu Suning FC nog in de hemel na een eerste landstitel, maar daarna ging de club regelrecht naar de hel. De club heeft aangekondigd al haar activiteiten stop te zetten door zware financiële problemen.

   

  Het faillissement komt niet als een donderslag bij heldere hemel. De club uit Nanjing, in het oosten van China, liet recent met aanvallers Ivan Santini (ex-Anderlecht, Standard en Kortrijk) en Alex Teixeira nog enkele belangrijke spelers vertrekken. Ook succescoach Cosmin Olaroiu was al vertrokken.

   

  "We zijn al zes maanden op zoek naar een overnemer en probeerden met de grootste zorg het kapitaal van de club over te dragen", liet de club weten in een persbericht. "Ondanks het vertrek van verschillende spelers en de steun van de supporters moeten we vandaag het einde van de club aankondigen."

  Ondanks het vertrek van verschillende spelers en de steun van de supporters moeten we het einde van de club aankondigen.

  Jiangsu Suning was de voorbije jaren een toonaangevende club. In 2016 trok de club de Brazilianen Alex Teixeira, voor 50 miljoen euro, en Ramires, voor 28 miljoen euro, aan. De Italiaan Fabio Capello was er tussen juni 2017 en maart 2018 coach en in 2019 greep de club nipt naast de transfer van Gareth Bale. Op dit moment staan er met de Braziliaanse verdediger Miranda (ex-Atlético Madrid en Inter) en de Italiaanse spits Eder (ex-Inter en Sampdoria) nog twee grote namen onder contract.


  Mogelijk volgt er de komende dagen nog een tweede faillissement in de Chinese Super League. Ook Tianjin Teda verkeert in financieel zwaar weer. Het gouden tijdperk van onbegrensde salarissen is al even voorbij in China. De Chinese voetbalbond legde een strikte financiële controle op waarbij gemikt wordt op een duurzaam financieel model. Er werd ook een salarisplafond opgelegd. Ook door de coronapandemie raakten veel clubs in de problemen.   

  Ook slecht nieuws voor Inter Milaan?

  Het nieuws zorgt ook in Italië voor ongerustheid. De club viel immers onder hetzelfde conglomeraat als Inter Milaan, de club van Rode Duivel Romelu Lukaku. Ook daar zijn er enkele maanden berichten over financiële problemen.


  Vrijdag bevestigde de Milanese club bij de bekendmaking van haar financiële cijfers dat Suning, de Chinese organisatie die de club in handen heeft, voorlopig eigenaar blijft. Er wordt wel gezocht naar nieuwe partners. Zhang Jindong, de sterke man van Suning, verklaarde daarbij zich te willen terugtrekken. 

   
  Suning bezit 68,55 procent van de aandelen van Inter Milaan. De resterende aandelen zijn in handen van een investeringsfonds uit Hong Kong, LionRock Capital.