"Van Avermaet en Naesen? Als het er echt op aankomt, zal Naesen altijd knechten"

  Naesen en Van Avermaet bundelen hun krachten.

  Boezemvrienden Oliver Naesen en Greg Van Avermaet waren de voorbije jaren concurrenten, maar ze hebben hun wapens verenigd binnen de schoot van AG2R-Citroën. Is die entente een garantie op succes? Michel Wuyts, José De Cauwer en Thijs Zonneveld oordelen in deel 4 van de wielerspecial van De Tribune.

  Toen de vriendschap tussen Oliver Naesen en Greg Van Avermaet ter sprake kwam, verscheen er een glimlach op het gezicht van Michel Wuyts en José De Cauwer.

   

  "Die vriendschap is er ongetwijfeld en leidt tot spielerei op training, maar als het er echt op aankomt en Van Avermaet voelt zich in zijn sas, dan zal Naesen altijd knechten", valt onze commentator met de deur in huis.

   

  "Greg is uiteraard de meest eerzuchtige. Vooral eerlijkheid moet gehandhaafd worden. En ze moeten denken in functie van het team", weet José De Cauwer.

   

  "Nu is het mijn beurt: dat werkt niet. Het kan zijn dat dan 3 keer dezelfde renner wint. Maar elk om beurt, dat zal niet werken."

   

  "Het was onvermijdelijk dat ze ooit zouden samenrijden", zegt Thijs Zonneveld over de samensmelting. "Ze waren allebei eenlingen die verzopen."

  Samen sterk bij AG2R-Citroën?

  "De drang is bij Van Avermaet nog altijd groter dan bij de beste Naesen"

  Voor wie zal de samenwerking uitdraaien op een voordeel: voor Oliver Naesen of voor Greg Van Avermaet?

   

  Michel Wuyts: "Het is een kwestie van temperament en dat heeft Van Avermaet meer. Als puntje bij paaltje komt, zal Greg dat met zijn weerbaarheid wel afdwingen. De drang is bij hem nog altijd groter dan bij de beste Naesen."

   

  "Er komen misschien kansen in ontsnappingen waarbij Naesen vroeger niet zou zijn meegeglipt", blikt José De Cauwer vooruit. "Als de groten daarna gaan, moet Van Avermaet mee en zijn ze misschien met z'n tweeën."

   

  "Ik zou nooit wachten tot de groten hun rits openzetten, want dan moet je misschien zelf je rits dichtdoen. Anticiperen, met andere woorden. Daar zijn we weer met die term."

  Er komen misschien kansen in ontsnappingen waarbij Naesen vroeger niet zou zijn meegeglipt.

  José De Cauwer

  Van Avermaet en Naesen koersen de komende jaren met elkaar in plaats van tegen elkaar.

  Stan Dewulf, de joker binnen het Franse team?

  "In principe kan niemand bij AG2R zeggen: ik rijd weg en ik win", analyseert Michel Wuyts. 

   

  "Het zal altijd met een tactisch steekspel moeten gebeuren en dan kan vriendschap helpen."

   

  "Bovendien is er met Stan Dewulf een interessante figuur bijgekomen. Ik hoop dat hij ruimte krijgt, want op zijn 23e heeft hij al inhoud om zijn mannetje te staan."

   

  Kan Dewulf de revelatie worden? "Dan moet je al uitpakken en winnen", antwoordt José De Cauwer. 

   

  "Maar je leest over ambities. Als dat dan gebeurt wanneer de anderen steun nodig hebben, dan is dat jammer. De teams van underdogs moeten dus enorm goeie afspraken maken."

  "De omwenteling bij AG2R is zeer merkwaardig"

  Thijs Zonneveld vindt dat AG2R met zijn transferpolitiek - leve de klassiekers, adieu met de klimmers - "een veel betere ploeg" geworden is. "Het is niet meer de Franse rommel uit het verleden."

   

  "De omwenteling is wel zeer merkwaardig", gaat Michel Wuyts door op het nieuwe jasje. 

   

  "De beste klimmers zijn weg. Dankzij sponsor Citroën zitten ze in de top 5 met hun budget, maar ze onttrekken zich volledig aan de Tour."

   

  "Vincent Lavenu (ploegbaas) zei: ik heb op de markt niet één jongere gevonden die op ethisch vlak voldoet aan mijn eisen. Die uitspraak is zeer markant."

   

  "Hoe Fransen de term ethisch invullen? Dan gaat het over geen ketonen, geen cortisone, ... Of zorg dat je niet op een lijst zoals die van Operatie Aderlass terechtkomt. Ik viel niet van mijn stoel van die uitspraak, maar ik stond toch versteld, ja."

  Vincent Lavenu (ploegbaas) zei: ik heb op de markt niet één jongere gevonden die op ethisch vlak voldoet aan mijn eisen. Die uitspraak is zeer markant.

  Michel Wuyts over de facelift van AG2R

  Ook Bob Jungels is een nieuwkomer, maar rijdt in principe geen Vlaamse klassiekers.

  Ook deze onderwerpen komen aan bod in de podcast

  Morgen snijden we met andere Belgen zoals Tim Wellens en Sep Vanmarcke een laatste onderwerp aan, maar onze podcast behandelt nog veel meer thema's.

   

  Zal Thomas Pidcock iedereen meteen verbazen in zijn eerste voorjaarskoersen? Welke buitenlandse topper schuift iedereen naar voren voor de Vlaamse kasseiklassiekers? En Michel Wuyts vindt zijn witte merel voor de Sporza-wielermanager bij Lotto-Soudal. Beluister hieronder de podcast.

  Beluister en lees de artikels over de podcast van De Tribune over het wielervoorjaar 2021
  Deel 1: "Jumbo-Visma is tekortgeschoten in het omringen van Wout van Aert" link
  Deel 2: "Van der Poel in Roubaix? Ik vrees voor de rest na de GP Denain van 2019" link
  Deel 3: "Julian Alaphilippe wil alles pakken wat hij kan. En dat zal veel zijn" link
  Deel 4: "Als het er echt op aankomt, zal Naesen altijd knechten voor Van Avermaet" link
  Deel 5: Tim Wellens in de weegschaal gelegd: "Is zijn basis breed genoeg voor klassiekers?" link

  Download de podcast van De Tribune