Vlaamse sportclubs pleiten voor heropstart indoortrainingen en individuele competities

  De Vlaamse Sportfederatie vraagt om indoorsporten te hernemen.

  De Vlaamse Sportfederatie wil alle Vlamingen opnieuw op een verantwoorde manier laten sporten in hun favoriete club. "Dat is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van de Vlaming", zegt voorzitter Koen Umans.

  De Vlaamse Sportfederatie vertegenwoordigt 49 Vlaamse sportfederaties, goed voor 18.000 clubs. Ze eisen perspectief voor alle sporters in Vlaanderen.

   

  "Het is belangrijk om alle clubs, zowel voor binnen- als buitensporten, weer te laten opstarten. Het laat hen vooral toe om het contact met hun leden niet langer te verliezen", zegt Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie.

   

  "Een eerste heropstart geeft de sportclubs ook de nodige ademruimte om vragen rond terugbetaling van lidgelden te counteren en ervoor te zorgen dat sporters hun club niet massaal vaarwel zeggen."

   

  "De Vlaamse sportsector is alvast overtuigd dat het op een veilige manier
  stelselmatig de verschillende sporten kan hervatten."

  "Perspectief voor indoorsporten bij alle leeftijden"

  "De Vlaamse sportsector is er zich van bewust dat een verdere heropstart van de outdoorsporten gemakkelijker ligt, maar de sector vraagt ook dat indoorsporten weer kunnen hernemen."

   

  "In een eerste fase zouden de clubs trainingen kunnen organiseren in beperkte groepen en zonder contact tussen de verschillende spelers. En dat voor alle leeftijden."

   

  "Een goede ventilatie en CO2-meters kunnen, net als in de scholen, zorgen voor een veilige, coronavrije binnenomgeving. Voor sommige sporten zoals paardrijden of tennis zou dit zelfs als nu mogelijk moeten zijn."

   

  “De Vlaming heeft sport als uitlaatklep en sociaal contact nodig na een dag van afstandsleren of thuiswerk", zegt voorzitter Koen Umans.

   

  "Onze clubs hebben voor de start van de tweede golf al bewezen dat ze alternatieve trainingen kunnen aanbieden om op een veilige verantwoorde manier te sporten. Denk aan techniektrainingen of oefensessies rond spieropbouw."

   

  "Het is belangrijk dat ook indoorclubs nu al perspectief krijgen over de heropstart. Zo kunnen ze gericht beginnen te trainen om blessures en overbelasting te vermijden.”

  "Individuele competities zonder publiek en kantine"

  "De Vlaamse sportclubs zijn vragende partij om naast (jeugd)trainingen ook opnieuw wedstrijden te kunnen organiseren."

   

  "Ze nemen er zonder morren de nodige beperkingen bij. Dat blijkt uit een recente bevraging van de Vlaamse sportfederatie."

   

  "93 procent van de bevraagde sportfederaties vindt niet dat er publiek moet zijn om weer competities op touw te zetten. Voor 80 procent onder hen hoeft zelfs de kantine nog niet open te gaan."

   

  "De wedstrijden en toernooien zijn voor heel wat sportclubs belangrijk om na het verloren seizoen 2020-2021 nog wat centen in de clubkas te krijgen. Zeker bij individuele sporten, waar geen contact is tussen de verschillende deelnemers, moeten wedstrijden nu al mogelijk worden gemaakt."

  "Heropstart is belangrijk voor fysieke en mentale welzijn van de Vlaming"

  “De heropstart van competities - en sport tout court - is belangrijk voor het fysieke en mentale welzijn van de Vlaming", zegt Umans. "Uiteraard moet dat met het grootste respect voor de veiligheidsmaatregelen gebeuren."

   

  "Maar waarom zou je bij individuele sporten als golf of zeilen nu al geen competities kunnen organiseren? Je mag wel met 4 personen golfen, maar

  je mag dat niet in wedstrijdvorm aanbieden. Dat is niet logisch."

   

  "Competitie maakt nu eenmaal volwaardig deel uit van de sport. We vragen dan ook aan de overheid om wedstrijden mogelijk te maken binnen de geldende coronamaatregelen en niet te spreken van een algemeen verbod op competities en wedstrijden."