Ga naar de inhoud

Nina Derwael gaat 2 keer in de fout tijdens EK turnen: "Doet pijn dat ik team niet kon helpen"

 do 2 mei 2024 13:37
" "
Nina Derwael maakt geen kans meer op toestelfinales door een grote fout op de brug en op de balk.

Nina Derwael heeft op het EK gymnastiek in Rimini (Italië) naast een finaleticket gegrepen. Ze maakte een grote fout aan de brug met ongelijke leggers en viel van de balk. "De brug kwam 2 weken te vroeg. Het foutje op de balk had nooit mogen gebeuren", reageerde Derwael ontgoocheld. 

Zo'n 3 maanden voor de Olympische Spelen in Parijs was het EK een van de laatste belangrijke tussenstops voor Nina Derwael. Het werd geen succesvolle passage in Rimini. 

 

Aan de brug met ongelijke leggers, het favoriete toestel van Derwael, ging het mis bij het laatste element. Ze kwam niet uit voor haar handstand en moest eraf springen. De olympische kampioene van Tokio kon haar oefening wel niet vaak inoefenen, na een schouderoperatie in september leverde ze een race tegen de klok. 

 

"Ik wist dat de brug 2 weken te vroeg kwam om hier vol zelfvertrouwen te staan. Zo'n foutje kon gebeuren."

 

"Normaal kan ik mijn oefening veel meer herhalen op training voor een kampioenschap. Nu had ik wel een goed gevoel. Ik ben blij dat ik hier geweest ben en dat ik nog eens een brugoefening heb kunnen doen."

(lees voort onder foto)

Evenwichtsverlies op balk

Derwael turnde de voorbije weken en maanden vooral op de balk. In de kwalificaties viel ze vanochtend.

 

"Zo'n fout op de balk had niet mogen gebeuren", reageerde Derwael. "Daar baal ik het meest van. Daardoor heb ik ook het team niet kunnen helpen. Ik heb zelfs tegengewerkt. Dat doet pijn."

Wat liep er dan verkeerd? "Eigenlijk had ik geen stress. Ik ging vol vertrouwen naar de balk, maar ik weet niet wat er juist gebeurde."

 

"Plots voelde ik instabiliteit. Ik dacht: ik doe maar 2 pirouettes. Maar ook die zijn niet gelukt."

Deze prestatie motiveert me ook om de oefeningen van de Spelen te bekijken.

Nina Derwael

"Ik zal er veel uit leren", gaat Derwael verder. "De ontgoocheling is er, maar het motiveert me om volgende week verder te werken en om de oefeningen van de Spelen te bekijken."

 

Dat betekent: richting de tekentafel. "Dat is het leukste wat er is", klinkt ze hoopvol. 

 

Derwael sluit het EK af zonder individuele finale, maar is ook trots. "Ik ben al blij dat ik een oefening heb kunnen afwerken aan de brug."

(lees voort onder video)

"Missen overal de hoge scores"

Ook de teamfinale halen wordt lastig voor Derwael en de andere Belgen. Na de eerste van vier subdivisies staat België tweede. Enkel de top 8 stoot door. 

 

"Dat wordt lastig. Op alle toestellen maakten we iets te veel fouten. We misten overal de echte hoge scores. De kans is dus redelijk klein", zegt Derwael. 

 

Landgenote en goede vriendin Maellyse Brassart mag wel nog hopen op de brugfinale en mogelijk een OS-ticket. "Dat zou fijn zijn. Ze kan zichzelf niks verwijten. Nu is het afwachten tot de laatste subdivisie."

Gerelateerd: