Nummer 24 is in zicht voor Serena Williams: "Ze ziet er ongelooflijk fit uit"

  Serena Williams balt haar vuist na haar zege tegen Simona Halep.

  Serena Williams pakte in 2017 haar 23e grandslamtitel op de Australian Open. Sindsdien kreeg ze vier kansen op nummer 24, maar telkens liep het mis in de finale (2x op Wimbledon en 2x op de US Open). Lukt het dik vier jaar later wel om het stokoude record van Margaret Court te evenaren?

  Coach Mouratoglou: "Niet zo geobsedeerd"

  Williams, 39 ondertussen, dartelde in haar kwartfinale tegen 's werelds nummer 2 Simona Halep als een jonge hinde over het terrein. Zelfs in de lange rally’s was de Amerikaanse duidelijk de beste.

   

  "Wanneer heb je je nog zo goed gevoeld?", werd haar gevraagd op de persconferentie achteraf. "In 1926", was het duidelijke antwoord. De recordzege lijkt dichtbij, maar komt het er in Melbourne ook effectief van? Wij vroegen het aan twee personen die Serena Williams heel goed kennen. 

   

  "Serena is niet zo geobsedeerd door die 24e titel als de rest van de tenniswereld", zegt haar coach Patrick Mouratoglou. "De enige reden waarom ze teruggekeerd is, is het winnen van Grandslams."

   

  "Ze vecht ook tegen een record uit een periode toen het proftennis nog niet bestond. Het was ook een andere sport. Het is dus onmogelijk te vergelijken. Maar het zal tof zijn als we effectief kunnen praten over het verleggen van een grens."

  Het zal tof zijn als we effectief kunnen praten over het verleggen van een grens.

  Coach Patrick Mouratoglou

  Johan Van Herck: "Osaka is haar zwarte beest"

  "Serena heeft zonder twijfel de kwaliteiten om het toernooi te winnen", weet ook Johan Van Herck (coach Daviscup- en Fed Cupteam en Hoofd Tennis in de academie van Patrick Mouratoglou). 

   

  "Je voelt dat het nog altijd klikt, ze blijft gevaarlijk als ze haar zinnen ergens op zet. Ze ziet er ook ongelooflijk fit uit en beweegt heel goed. Daar heeft ze ook aan gewerkt."

   

  "Maar ook haar basisspel werd onder handen genomen. Haar coach vond haar return te zwak en daar heeft ze keihard op getraind. Haar opslag en baselinewerk waren al prima. Uiteindelijk was ze tegen Halep gewoon beter over de hele lijn."

   

  In de halve finales wacht een clash met Naomi Osaka, de nummer 3 van de wereld. "Dat wordt interessant. Misschien is zij wel haar zwarte beest momenteel. Zelfs als ze goed speelt, kan ze verliezen van Osaka."

   

  "De details zullen beslissen over winst en verlies. Vier jaar vecht ze al voor die 24e Grandslam. Ze komt van ver terug, is mama geworden, maar nu, op haar 39e, lijkt ze er klaar voor."

  Serena blijft gevaarlijk als ze haar zinnen ergens op zet. Ze ziet er ook ongelooflijk fit uit en beweegt heel goed.

  Johan Van Herck

  40e halve finale

  Een ander record heeft Serena na haar zege tegen Halep wél al beet: met 9 halve finales evenaart ze Martina Navratilova op de Australian Open. Het is haar 40e halve finale op een Grandslam. Enkel haar landgenotes Chris Evert (52) en Navratilova (44) doen voorlopig beter.

   

  De laatste keer dat Serena het in Melbourne tot bij de laatste vier schopte, in 2017, won ze het toernooi ook. Ze was toen acht weken zwanger van haar dochter Olympia.