Noor Vidts in het spoor van Thiam en Hellebaut: "Nog ver van verwijderd"

  Speerwerpen is nog steeds het minste nummer van Noor Vidts.

  Noor Vidts heeft 2021 goed ingezet: twee weken geleden won ze in Frankrijk een vijfkamp en zette daarbij een persoonlijk record neer.  Met 4.665 punten kruipt Vidts steeds dichter bij het Belgische record van Tia Hellebaut uit 2007.

  Eerst studie afwerken

  Na haar topprestatie in Frankrijk moesten we een weekje wachten om Noor Vidts te kunnen strikken voor een interview. 

   

  De reden: eerst moest de studente bio-ingenieur nog twee examens afleggen aan de KU Leuven. "Januari is altijd een drukke maand", zegt Vidts. "En de examens krijgen toch nog voorrang."

  Studeren is voor Vidts belangrijk, ze laat haar studie hand in hand gaan met haar sport. En in die sport is ze ook "goed bezig".

   

  "Ik had mijn prestatie twee weken geleden in In Aubière (Frankrijk) niet echt verwacht. Ik was naar daar getrokken om wedstrijdritme op te doen en daarna op het BK goed te scoren. Maar alles liep bijzonder vlot."

   

  Normaal heeft Vidts met de behaalde 4.665 punten haar ticket beet voor het EK in het Poolse Torun begin maart. Het is nog een paar weekends afwachten op de resultaten van haar concurrentes, maar het ziet er momenteel goed uit.

  "Door mijn goede prestatie in Frankrijk hoef ik geen volledige meerkamp af te werken op het BK", zegt de 24-jarige atlete van VAC Vilvoorde. 

   

  "Ik zal er een paar nummers uitkiezen. Zo'n volledige meerkamp is toch wel belastend en op die manier zal ik topfit zijn op het EK."

  Tia is nog ver weg, daar denk ik helemaal niet aan. Ik wil stap voor stap vooruitgang maken.

  Iedereen denkt wellicht dat het Belgische indoorrecord in de vijfkamp op naam van Nafi Thiam staat. Maar dat is niet zo. De olympische kampioene van Rio telt 7 puntjes minder dan Tia Hellebaut, die het record 14 jaar geleden vestigde: 4.870 tegen 4.877.  Daar zit Vidts met haar 4.665 nog een goeie 200 punten onder.

   

  "Aan dat record denk ik echt nog niet, zeker niet", zegt Vidts. "Ik wil mezelf zijn en stap voor stap vooruitgang maken. Dan zien we wel waar we uitkomen. Tia sprong meer dan 2 meter hoog, hé ... Daar ben ik nog een heel eind van verwijderd."

  "Nafi Thiam is iemand om trots op te zijn"

  Outdoor is het verschil met het record van Nafi Thiam nog groter: meer dan 700 punten. 

   

  "Nafi is dan ook een supertalent", aldus Vidts. "Vooral in de werpnummers is zij zoveel beter. Op dat niveau zal ik nooit geraken." 

   

  "Maar het is zeker niet vervelend om als Belgische dezelfde sport te beoefenen als een wereldtopper. Ik vind het een hele eer om samen met Nafi aan competitie te doen en haar bezig te zien."

  Tokio moet haalbaar zijn voor Noor Vidts.

  Tokio als leerschool voor Parijs 2024

  Noor Vidts staat momenteel 16e op de wereldranking. De eerste 24 atletes mogen straks naar de Spelen in Tokio. 

   

  "Er kan nog zoveel gebeuren tot dan", blijft Vidts voorzichtig. "Het is al van jongsaf een droom geweest om ooit naar de Spelen te kunnen. Alle punten die ik nu extra neem zijn natuurlijk mooi meegenomen."

  Vidts ziet Tokio als de perfecte leerschool om drie jaar later in Parijs absolute top te zijn. 

   

  "In Parijs zou ik op mijn best moeten zijn. Ik kan nog op alle onderdelen verbeteren: de sprint, de landing bij het verspringen, en mijn zwakste onderdeel: het speerwerpen... Iedere centimeter verder is voor mij een persoonlijke overwinning."

  Noor Vidts in Frankrijk enkele weken geleden: