OFFICIEEL: WK veldrijden in Oostende gaat door met verscherpte maatregelen

  Goed nieuws voor de veldrijders, veldrijdsters én de vele veldritfans. Na intens overleg tussen stad, Vlaams minister van Sport Ben Weyts, de UCI en Belgian Cycling zal Oostende op 30 en 31 januari het toneel kunnen zijn van het WK veldrijden. Er zullen extra maatregelen op en rond het parcours gelden, zodat het WK in de meest veilige omstandigheden zal verlopen.

  Het voorbije weekend dook de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus op in Oostende, waardoor burgemeester Bart Tommelein tijdens De zevende dag meegaf dat "het WK ter discussie stond". De alarmerende geluiden werden snel de kop ingedrukt, gisteren was de burgervader al helemaal gerustgesteld.

   

  Vandaag kwamen alle betrokken partijen met een gezamenlijke persmededeling, waarin de wereldtitelstrijd bevestigd werd mét extra maatregelen. Onder andere mogen er geen gezamenlijke maaltijden genomen worden, wordt de aanwezigheid fel beperkt en is er een aangepaste teststrategie.

  Extra maatregelen

  "Na een voorbereiding met heel wat coronahindernissen is de organisatie van het WK cyclocross in Oostende erin geslaagd om het parcours al voortijdig af te werken", luidt het. "Alles staat momenteel klaar om komend weekend de internationale top van het veldrijden te ontvangen."

   

  "Om alles vlot en vooral veilig te laten verlopen werden er heel wat maatregelen getroffen op en rond het parcours. Alle aanwezigen worden onderworpen aan coronatesten. De teststrategie bestaat uit een mix van regelmatige PCR-testen en sneltesten, deze strategie werd in overleg met de virologen besproken en inhoudelijk gecheckt."

   

  "Naast de klassieke maatregelen (mondmasker dragen, handen ontsmetten, voldoende afstand houden...) wordt er gewerkt met functionele bubbels (media, organisatie en renners/verzorgers)."

   

  "Het contact tussen die bubbels worden tot een absoluut minimum teruggebracht aan de hand van specifieke stromen en bewegwijzerde looprichtingen."

   

  "Het aantal aanwezigen werd ook van bij het begin tot een minimum herleid. De maatregelen zijn nog strikter dan omschreven in het huidige protocol. Op die manier wil de organisatie eventuele verspreiding van het virus onmogelijk maken binnen de grenzen van het parcours."

  Organisator: "Kom niet naar hier, kijk tv"

  Burgemeester Tommelein: “We betreuren natuurlijk dat dit topsportevent geen groot volksfeest wordt. Niet alleen voor de vele supporters die het WK enkel op tv zullen kunnen volgen, maar zeker ook voor onze horeca en handelaars die hierdoor heel wat extra inkomsten missen."

   

  "Veiligheid is nu een absolute prioriteit. Daarom hebben we de maatregelen ook verscherpt en blijven we nauw opvolgen dat alles veilig verloopt.”

   

  Organisator Rik Debeaussaert sluit zich daar bij aan: “Ter plaatse volgen we zeer strikt alle maatregelen op om het voor iedereen coronaveilig te houden. Hoe jammer het ook is, wil ik iedereen oproepen om niet langs te komen, maar ten volle te genieten vanuit de huiskamer.” 

   

  Alle wedstrijden, voor elite en U23 mannen en vrouwen, zijn te volgen op Sporza.