Ga naar de inhoud
Van der Poel is opnieuw wereldkampioen.
wk veldrijden 2021
zat beloften (m) Pim Ronhaar
zat elite (v) Lucinda Brand
zon beloften (v) Fem van Empel
zon elite (m) Mathieu van der Poel

Van der Poel vliegt naar 4e wereldtitel, Van Aert (deels) genekt door lekke band

 zo 31 januari 2021 16:14
WK veldrijden
WK veldrijden
8 rondes
15:15 Oostende
Mathieu van der Poel
einde
 1. 0
 2. 1
 3. 2
 4. 3
 5. 4
 6. 5
 7. 6
 8. 7
 9. 8

  Mathieu van der Poel (26) heeft zich in Oostende voor de 4e keer tot wereldkampioen veldrijden gekroond. Wout van Aert (26) maakte in een WK met twee gezichten kipkap van de rest in de beginfase, maar een lekke band aan het einde van de 3e ronde leidde de ommekeer in. Van der Poel imponeerde in het vervolg van het WK. Het brons was voor Toon Aerts (27).

  Van Aert maakt indruk, maar rijdt lek

  Op het Noordzeestrand opende Wout van Aert met een sterk staaltje krachtpatserij. Langs de waterlijn smeerde hij Van der Poel meteen 10 meter aan.

   

  Toen Van der Poel zich weer in het wiel van Van Aert vastklauwde, waren de twee grote kanonnen vertrokken.

   

  Van Aert schoot een ronde verder een nieuwe vuurpijl af in het zand. In zijn poging om het gaatje dicht te fietsen, ging Van der Poel onderuit in de modder.

   

  11 seconden leek plots een riante bonus voor Van Aert. Maar de Nederlander kwam zandkorrel per zandkorrel dichterbij.

   

  Toen Van Aert plots lek stond, ging Van der Poel op en over zijn rivaal. Plots was het Van Aert die 11 seconden in het krijt stond. Brute pech.

  VIDEO: Van Aert rijdt lek en ziet Van der Poel voorbijvliegen

  Dekselse brug is in het nadeel van Van Aert

  De strijd opgeven wou Van Aert niet. Hij knabbelde aan zijn achterstand en zag Van der Poel op de steile brug uit zijn klikpedaal schieten.

   

  Van Aert naderde tot op 3 seconden. Maar het was op die dekselse brug dat de Belgische kopman telkens extra seconden aan zijn been gelapt kreeg.

   

  Bij een kloof van 20 seconden leek het veertje bij Van Aert gebroken. Van der Poel bleef fluks en dartel en toonde geen spatje verval. Zijn 4e regenboogtrui kwam niet meer in gevaar.

   

  In de strijd voor de 3e plaats leverde Toon Aerts een tweestrijd met Pidcock. Die hing lang op 20 tellen van Aerts, maar in de slotfase kwam de Brit plots in de nek van onze landgenoot hijgen.

   

  Aerts perste nog een sprintje uit zijn dijen om het brons veilig te stellen. Pidcock eindigde 4e, zandspecialist Sweeck vervolledigde de top 5.

  VIDEO: Van der Poel kroont zich tot wereldkampioen

  Rituitslag WK veldrijden

  naamresultaat
  1
  Mathieu van der Poel
  58'57"
  2
  Wout van Aert
  op 37"
  3
  Toon Aerts
  1'24"
  4
  Thomas Pidcock
  1'37"
  5
  Laurens Sweeck
  2'05"
  6
  Michael Vanthourenhout
  2'14"
  7
  Eli Iserbyt
  2'18"
  8
  Quinten Hermans
  2'23"
  9
  Lars van der Haar
  2'41"
  10
  Joris Nieuwenhuis
  3'15"

  Pidcock: "Over 5 jaar weet niemand wie 3e of 4e was"

  • Toon Aerts (3e): "Ik had een een beetje schrik dat ik te vroeg weggereden was van de tegenstand voor de 3e plaats. Dat kostte me tegen het einde van de cross veel krachten. Pidcock kwam nog aansluiten, maar maakte een foutje in het zand. In de slotronde waren het 2 stervende zwanen tegen elkaar."

   "Het is misschien maar voor de 3e plaats, maar ik ben er heel blij mee. Het is mooi om telkens opnieuw met die 2 wereldtoppers op het podium te staan."

  • Tom Pidcock (4e): "Ik was vrij sterk. Sommige ronden ging het goed in het zand, soms was het "shit". Ik had het podium kunnen halen en dat is dus een lichte ontgoocheling. Maar over 5 jaar weet niemand nog wie 3e of 4e was."

   "Het was een goed en succesvol jaar. Dat geeft me vertrouwen voor het wegseizoen en de volgende winter. Deze jongens zijn 5 jaar ouder. Ik heb nog een paar jaar om te groeien."

  Aerts: "Mooi om met 2 wereldtoppers op podium te staan"

  Pidcock: "Dit geeft vertrouwen voor wegseizoen en volgende winter"

  Fase per fase

  16:15

  Brons voor Aerts

  In de strijd voor plek 3 moet Toon Aerts nog een sprintje uit zijn dijen persen om Pidcock af te houden. Laurens Sweeck vervolledigt de top 5.

  16:15
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  16:13

  Van der Poel triomfeert voor de 4e keer!

  Van der Poel komt zegevierend over de streep, hij is voor de 4e keer wereldkampioen veldrijden. Van Aert moet vrede nemen met zilver, op 37 seconden van Van der Poel.

  16:12

  Van der Poel hijst zich nog eens omhoog op een bultje. Hij ploegt en zwoegt en beseft dat de buit bijna binnen is.

  16:11

  De mimiek van Van Aert verraadt alles. Hij kijkt opzij en knikt lichtjes teleurstellend van "neen". Zilver is zijn lot vandaag.

  16:10

  Bijna koekenbak voor Van der Poel

  Nog een halve ronde en Van der Poel heeft een nieuwe regenboogtrui te pakken. Het bochtenrijke traject op de hippodroom is de laatste hindernis in zijn weg naar de wereldtitel.

  16:08

  Op een venijnige zandstrook balanceert Van der Poel als een volleerde acrobaat. Van Aert doet het ook nog eens foutloos, maar dichterbij komt hij niet.

  16:07

  Van der Poel flitst een laatste keer langs de waterlijn. De kaarten liggen uitstekend voor een 4e wereldtitel, maar zijn schuit is nog niet aan wal. Van der Poel mag de focus niet verliezen.

  16:07

  Laatste ronde!

  Met een halve minuut achterstand snijdt Van Aert de slotronde aan. 

  16:06

  Als ik Van der Poel zo zie rijden, dan denk ik dat hij zijn beste dag van het seizoen heeft

  Paul Herygers
  16:05

  32 seconden

  Van der Poel blijft zo goed als foutloos, terwijl het bij Van Aert wat moeizamer loopt. Hij ziet zijn achterstand aandikken tot 32 seconden.

  16:04

  Aerts zet Pidcock op 20 seconden in het gevecht om de bronzen medaille. Plots komt Sweeck hijgen in de nek van Pidock. De zandspecialist herrijst uit zijn as.

  16:03

  De cross is gereden, Van der Poel kan zichzelf zelfs een lichte valpartij veroorloven

  Michel Wuyts
  16:02

  Van Aert op 28 seconden

  Seconde per seconde ploegt Van der Poel weg. Van Aert hangt nu al op 28 seconden. We naderen de slotronde met rasse schreden.

  16:02

  Zonder pech is het al beslist

  Bondscoach Sven Vanthourenhout
  16:00

  Van der Poel blijft doorstomen

  Na de passage langs de waterlijn spuwt Van der Poel wat overtollig speeksel in het zand. Zijn motor valt niet stil. Van Aert blijft vechten als een leeuw, maar levert dat nog iets op in de tweestrijd?

  16:00
  Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
  15:59

  Het brons lijkt alsmaar meer het bezit te worden van Toon Aerts. Hij duwt naaste Pidcock weet wat verder weg.