Novak Djokovic reageert: "Ondankbaar en egoïstisch: dat beeld klopt niet"

  Djokovic verblijft - net als enkele andere toppers - in Adelaide.

  De Australian Open begint pas op 8 februari, maar het traject richting het eerste grandslamtoernooi van het seizoen ligt bezaaid met hindernissen. Nu heeft ook Novak Djokovic (33) zich gemengd in alle heisa. Dat deed de Servische nummer 1 van de wereld in een uitgebreid statement op Twitter.

  De situatie in Melbourne is overal al breed uitgesmeerd. Deelnemers aan de Australian Open moeten er een quarantaine van 14 dagen uitzweten, maar voor ruim 70 spelers zijn de regels nog verstrengd nadat ze het vliegtuig hadden gedeeld met besmette personen.

   

  De klaagzang van de spelers over de omstandigheden van hun quarantaine is voer voor discussies en ergernissen, onderling en bij de lokale bevolking. In een lange brief op Twitter richt Novak Djokovic zich nu tot "Australië" om klare wijn te schenken over zijn rol.

   

  Djokovic zit zelf in quarantaine in Adelaide, waar de omstandigheden een pak gunstiger zijn. 

   

  De Serviër heeft naar eigen zeggen geprobeerd om ook de quarantainesituatie van zijn collega's te verbeteren, maar zijn aanbevelingen - fitnessapparaten, betere voeding, ... - werden geweigerd door het lokale bestuur en de organisatie. En de intenties van Djokovic werden niet overal even enthousiast onthaald. 

  Ik heb mijn privileges op de harde manier verdiend en net daarom is het zeer lastig om de andere kant op te kijken.

  Novak Djokovic

  "Ik geef oprecht om de andere spelers", schrijft Djokovic. "En ik begrijp ook hoe de wereld in elkaar zit, wie meer en beter krijgt en waarom."

   

  "Ik heb mijn privileges op de harde manier verdiend en net daarom is het zeer lastig om de andere kant op te kijken, omdat ik weet hoeveel elk gebaar betekende toen ik zelf nog klein en betekenisloos was."

  "We voelen ons vereerd"

  Novak Djokovic benadrukt nog eens hoe hij suggesties heeft gedaan aan de organisatie over de quarantainebeperkingen in Melbourne en de nummer 1 geeft ook aan dat hij zelf gevraagd had om in Melbourne (en dus niet in Adelaide) in isolatie te gaan, maar dat werd geweigerd.

   

  Djokovic bedankt de organisatoren en bevolking dat ze het risico nemen om het evenement toch te organiseren. "We voelen ons vereerd en zullen de regels zo goed mogelijk volgen."

   

  "We hopen evenwel dat we klaar zullen zijn voor de fysieke en mentale beproevingen die op ons wachten als het toernooi begint."

   

  "In de media is deze discussie geëscaleerd en is de indruk ontstaan dat spelers, onder wie ik, ondankbaar, zwak en egoïstisch zijn door hun onbehagen tijdens de quarantaine. Dat betreur ik, want ik weet hoeveel spelers dankbaar zijn."

   

  "We zijn naar hier gekomen om te spelen. Het is niet makkelijk om niet te kunnen trainen voor dit toernooi. Niemand heeft de quarantaine van 14 dagen in vraag gesteld, wat er ook wordt beweerd", besluit Djokovic, die aftelt naar zijn eerste matchen op het terrein.

  We voelen ons vereerd en zullen de regels zo goed mogelijk volgen.

  Novak Djokovic

  De boodschap van Novak Djokovic: