Ga naar de inhoud

14 dagen quarantaine voor Australian Open: wat zijn de fysieke en mentale gevolgen?

 di 19 januari 2021 17:01
Het leven zoals het is in Melbourne.

Op 8 februari gaat de Australian Open van start, maar de route naar het eerste grandslamtoernooi van het seizoen is zeer hobbelig. Verschillende deelnemers zitten 14 dagen vast in hun hotelkamer. Hoe nefast is zo'n isolatie van twee weken voor het lichaam en de geest?

Het draaiboek voor de Australian Open is niet van de poes. Deelnemers werden ingevlogen en moesten na hun aankomst enkele dagen in quarantaine. Daarna mogen ze slechts een handvol uren per dag hun hotelkamer verlaten om te trainen en te eten.

 

Maar voor ruim 70 tennissers kwam er de voorbije dagen een extra bittere pil. Aangezien op hun chartervlucht positieve gevallen waren gedetecteerd, moeten zij een ophokplicht van 14 dagen respecteren.

 

"Dat kan heel nefast zijn", schat sportdokter Ruud Van Thienen de fysieke consequenties van zo'n 14-daagse quarantaine in. "Het hangt natuurlijk af van wat de sporters doen tijdens die periode."

 

"Als ze gewoon op hun bed liggen, dan verliezen ze 5 tot 10 procent van hun spiermassa of misschien zelfs meer. Dat is zelfs een conservatieve schatting."

 

"Onderzoek leert ons dat actieve en gezonde mensen na twee weken gips of brace al 20 tot 30 procent spiermassa verliezen. Het kan dan 6 tot 8 weken duren voor je weer op je oorspronkelijke niveau zit."

"Wie weet is er zelfs een witte raaf"

Hoe oogt de correcte aanpak dan wel? Dokter Van Thienen: "Genoeg eiwitten opnemen, op de juiste momenten eten en high intensity training doen."

 

"Dan heb je in principe geen probleem. Reken op 2,5 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht en een combinatie van kracht- en uithoudingsoefeningen."

 

"Dat zal niet voldoende zijn om je conditie te verbeteren, maar een status quo is in dit geval al heel mooi."

 

Spierafbraak vermijden is dus cruciaal. "Na enkele uren slapen begint dat al, weliswaar minuscuul. 's Ochtends is de balans dan negatief, na het sporten of het ontbijten draai je dat om."

 

"Op korte termijn is dit niet gevaarlijk voor blessures", geeft de dokter nog mee. "De tennissers zullen voor deze quarantaine hard getraind hebben. En wie weet zit er straks zelfs een witte raaf tussen die voordien te veel getraind had en voor wie deze quarantaine dus welkom is."

De juiste aanpak is niet voldoende om je conditie te verbeteren, maar status quo is in dit geval al heel mooi.

Dokter Ruud Van Thienen

Dokter Van Thienen: "Tennissers in quarantaine moeten letten op de eiwitten, en 2 keer per dag hit-training"

"Bewaar balans tussen inspanning en ontspanning"

Naast het fysieke luik is er natuurlijk ook het mentale aspect. "Het zijn bijna isolatietoestanden", erkent sportpsycholoog Nathan Kahan. "Je persoonlijke aard beïnvloedt hoe je daar mee omgaat."

 

"Stap je met een positieve ingesteldheid je hotelkamer binnen, dan is dat een ander verhaal dan wanneer je je benadeeld voelt."

 

"De spelers zullen hongerig zijn naar matchen en ze zullen ook kijken naar de voordelen. Die zijn toch nog altijd mooi, want een zege levert veel op. Dan denk ik dat ze dit er wel voor over hebben."

 

"Het is normaal dat je je even niet goed zal voelen, maar je moet dat herkennen en je moet daar mee omgaan."

Je hebt nog altijd de vrijheid om te beslissen met welke ingesteldheid je in zo'n kamer omgaat met de gebeurtenissen.

Psycholoog Nathan Kahan

"Je zit in een kleine gevangenis, maar de spelers beseffen dat ze het nog beter hebben dan de mensen die ziek zijn. En je hebt nog altijd de vrijheid om te beslissen met welke ingesteldheid je in zo'n kamer omgaat met de gebeurtenissen."

 

Welke tips kan de psycholoog nog meegeven? "Bewaar de balans tussen inspanning en ontspanning. Je kunt creatief zijn tijdens de trainingen, je kan een dagboek bijhouden, maar focus ook niet te veel op het mentale en laat je afleiden door bijvoorbeeld PlayStation of Netflix."

 

De positieve ingesteldheid lijkt dus de sleutel. "Anders was je beter niet naar Australië afgereisd, maar wie daar deelneemt, heeft die eigenschappen sowieso wel."

Sportpsycholoog Nathan Kahan: "Bijna isolatietoestanden voor de tennissers in Australië"