Ga naar de inhoud

Patrick Lefevere legt interne keuken bloot: "Optie met Alaphilippe tot 2024"

Met Alaphilippe heeft Lefevere de regenboogtrui in zijn team Deceuninck-Quick Step.

Qua contractonderhandelingen met zijn renners heeft Patrick Lefevere (66) een zeer kalme winter achter de rug. Vrijwel iedereen lag nog onder contract tot eind 2021, wat meteen ook betekent dat dit wél een hels onderhandelingsjaar wordt. De ploegmanager van Deceuninck-Quick Step sprak in De Tribune vrijuit over de toekomst van zijn ploeg.

Wereldkampioen Julian Alaphilippe (28) is een van de uithangborden van Deceuninck-Quick Step, maar ook zijn contract stopt eind 2021. "Wie zegt dat?", verbaasde Patrick Lefevere gisteravond meteen op Radio 1.

 

"Er was al een contract tot 2024. Het is te zeggen: er is een optie. Als de ploeg stopt, dan kan hij niet blijven. En als morgen Ineos komt met 10 miljoen euro, dan moet ik ciao zeggen. Maar zolang de ploeg blijft bestaan, blijft hij bij ons."

 

Is er dan sprake van een automatische verlenging? "Het is een optie, eentje aan de marktprijs. Dat is ook zo met onder meer Remco Evenepoel, Yves Lampaert en Mauri Vansevenant."

 

"Er is de optie waarbij we als ploeg the right of first refusal hebben. Ik kan hetzelfde op tafel leggen en dan moet hij blijven." 

 

Met andere woorden: als de ploeg blijft bestaan na 2021 en Lefevere kan een aanbod van een geïnteresseerd team evenaren, dan wordt de optie bekrachtigd.

Als Ineos morgen komt met 10 miljoen euro voor Alaphilippe, dan moet ik ciao zeggen. 

Patrick Lefevere in De Tribune

Wat met de geldschieters zoals Deceuninck?

Alle rennerscontracten - of toch bij de coureurs zonder optie zoals Alaphilippe en Evenepoel - lopen eind dit jaar af. Een bewuste zet, aangezien ook de sponsorcontracten stoppen. 

 

"Nu is het werken, hé", blijft de éminence grise van Deceunick-Quick Step er rustig onder.

 

Hoofdsponsor Deceuninck gaat het laatste contractjaar (van 3 seizoenen) in. "Er is een optie voor 2 extra jaren en zij hebben tot maart om te beslissen. Ik wil niet in de situatie zitten zoals NTT vorig jaar of zoals wij 3 jaar geleden dat we in augustus nog niets hebben."

 

"Als sponsors nu nog niet begrepen hebben welke fantastische return on investment we meebrengen... Ik lees in De Tijd alleen maar goed nieuws over Deceuninck."

 

"Specialized wil verder, Lidl wil verder, Quick Step wil verder... Maar tussen verder willen doen en iets op papier zien staan, zit nog een verdieping."

 

"Dat er met Quick Step een band voor het leven lijkt? Ze gaan mee in het verhaal van Remco. Willen ze de Tour ooit winnen, dan is het nu of nooit."

"Cavendish belde zelf rond en het heeft hem gered"

Met Josef Cerny en Mark Cavendish werden 2 nieuwkomers aangetrokken. Die laatste bracht zelfs zijn eigen sponsors mee.

 

Patrick Lefevere: "Zo eenvoudig is het niet. Er was geen geld meer. Elke euro in onze ploeg moeten we rechtvaardigen bij een bedrijf dat is aangesteld door de UCI. Als ik over het budget ga, dan wordt het niet goedgekeurd."

 

"Cav stelde voor om zelf rond te bellen en tot mijn verrassing wilde de CEO van een bedrijf dat vroeger gesponsord heeft, het doen. Het gaat om peanuts, maar het heeft hem wel gered."

Download de podcast van De Tribune