Papa Tom Meeusen weet: "Lange stages worden wat moeilijker voor Van Aert"

  Wout van Aert (l) op stap met de Tourploeg van Jumbo-Visma.

  Zondag op het Belgisch kampioenschap kan er eentje extra meepraten over de kinderen. Wout van Aert is net papa geworden van Georges. "Misschien heeft hij wat slaap moeten missen, maar in zijn geval mag dat geen probleem vormen", weet collega Tom Meeusen, die zondag voor een startplaats in de Wereldbeker crost.

  "Zondag meteen sprinten op de piste"

  Tom Meeusen (32) wordt zondag de crosser met de meeste lentes op de teller. Twee keer stond hij op het BK-podium bij de profs: in 2015 (2e na Klaas Vantornout) en in 2010 (3e na Sven Nys en Klaas Vantornout).

   

  "Zondag hoop ik op een superdag die me een plaats in de top 10 moet opleveren", vertelt Meeusen. "Vorige zondag heb ik nog een conditietest afgelegd en die laat veel goeds verhopen."

   

  "Van overtraining is geen sprake meer. Dat heb ik ook laten zien met een 5e plaats in Bredene. De 15e plaats in Baal was redelijk."

   

  "Veel hangt af van de start. Op de piste in Meulebeke wordt het meteen sprinten voor mij om goed het veld in te draaien.  Ik sta wellicht op de tweede rij in de buitenste baan. Een uitdaging dus", weet de crosser van de Hens-Maes-ploeg.

   

  (lees voort onder de prent)

  De BK-omloop in Meulebeke.

  "Cross in de cross om Wereldbekerplaats"

  Een podiumplaats is wellicht te hoog gegrepen voor Tom Meeusen. "Neen, dat wordt iets voor Wout van Aert, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Quinten Hermans en Daan Soete", denkt de 32-jarige veldrijder.

   

  "Achter die jongens zal een boeiende strijd om de top 10 plaatsvinden. En om een startplaats in de laatste Wereldbekermanche, zondag 24 januari in Overijse."

   

  "Daar ga ik keihard voor knokken, want ik ben er dit seizoen nog niet bijgeweest. En Wereldbekers leveren veel punten op, waardoor je een betere startpositie afdwingt", weet Meeusen.

   

  "Net als in andere veldritten wordt het dus weer een cross in de cross om de laatste Wereldbekertickets. Met Diether Sweeck, Jens Adams en Gianni Vermeersch als andere kandidaten."

   

  (scrol omlaag voor meer)

  Tom Meeusen baggert door de modder in Bredene.

  "Vriesweer zal Van Aert niet van titel houden"

  Tom Meeusen is een van de papa's in het veld, net als Laurens Sweeck en nu ook Wout van Aert. "Hij zal misschien wat minder geslapen hebben, maar dat mag geen probleem vormen in zijn geval", weet Meeusen.


  "Ik vond het indrukwekkend hoe Wout zondag in Hulst nog wegreed van Tom Pidcock. En dat na een cross met toch wat technische foutjes."

  Als het zondag in Meulebeke vriest, kan Van Aert weer wat roetsjen. Meeusen: "Ik houd van dat weer. Dan win ik met mijn techniek wat terrein op de krachtpatsers."

   

  "Maar of de koude Van Aert van de titel zal houden? Neen, dat geloof ik niet. Kijk naar het WK in Luxemburg. Dat won hij ook."

  Ik houd van een glad parcours. Dan win ik met mijn techniek wat terrein op de krachtpatsers.

  Tom Meeusen

  "Moeilijker om van huis te zijn als papa"

  Tot slot, hoe is het om als kersvers papa je wielerjob uit te oefenen? "Je krijgt het moeilijker om lang van huis weg te zijn", antwoordt Tom Meeusen.

   

  "Als veldrijder komt dat niet vaak voor, maar voor een topcoureur als Wout van Aert gaat dat anders zijn. Ik kan me inbeelden dat hij het wel eens moeilijk zal hebben als hij wekenlang op oefenkamp zit in de bergen", denkt de nestor van het veld.

  Tom Meeusen is met zijn 32 lentes de nestor van het veld.