Michel Wuyts: "Van Aert zal woensdag extra gemotiveerd zijn om Van der Poel te kloppen"

  Wout van Aert strandde gisteren op 3 tellen van winnaar Mathieu van der Poel.

  De Wereldbekercross in Namen was er een om duimen en vingers bij af te likken. Welke conclusies trekt Michel Wuyts uit de driestrijd van gisteren? "Van der Poel zal de bovenhand houden in de technische wedstrijden", weet onze commentator, "maar in vermogenscrossen, wordt het andere koek." 

  Michel Wuyts over de hoofdrolspelers van gisteren:

  • Mathieu van der Poel (winnaar): "Hij wint de cross in Namen omdat het een keikop is die niet wil plooien en omdat hij bijzonder snel recupereert."
  • Wout van Aert (tweede): "Hij is hard voor zichzelf, want hij staat verder dan normaal in deze periode."
  • Tom Pidcock (derde): "Geen gewone smurf. We hebben een derde man tussen de toppers en dat is een zegen voor de cross. Eli Iserbyt is nummer 4."

  "Zelden zo geamuseerd"

  "Ik heb me als commentator zelden zo geamuseerd als gisteren", zegt Michel Wuyts na de Wereldbekercross in Namen. "Ik vermoed dat iedereen die gisteren keek en zelfs iedereen die meereed dat kan beamen."


  Tom Pidcock ontpopte zich in Namen tot de grote smaakmaker. De jonge Brit ging al heel vroeg in de aanval en bleef de ene tempoversnelling na de andere plaatsen. Wout van Aert en Mathieu van der Poel moesten telkens naar adem happen. 

  "Het moet een marteling geweest zijn voor de tegenstanders van Pidcock", denkt onze commentator. "Telkens als ze de Brit bijna te pakken hadden, ging hij weer in de aanval."

  Van der Poel wint uiteindelijk, had Pidcock het slimmer moeten aanpakken?

  Michel Wuyts: "Neen. Dat is zijn rijstijl, zijn manier van doen. Pidcock is niet het type dat denkt dat iets niet kan. Het slechtste wat een mens kan doen, is tegen zijn temperament handelen."

   

  "Laat Pidcock dat op zijn 21 jaar maar doen. Hij gaat er alleen maar beter in worden. Zijn aanvallen zullen alsmaar langer worden. Hij krijgt Van Aert en Van der Poel wel klein, zoveel is duidelijk. Het is geen gewone smurf. Pidcock is iemand die de klasse, de capaciteiten en het karakter heeft om dat te blijven te doen."

  Pidcock is niet het type dat denkt dat iets niet kan. Het slechtste wat een mens kan doen, is tegen zijn temperament handelen

  Michel Wuyts

  "Als Pidcock demarreert, merk je de anderen zo snel als het kan reageren. Van der Poel moest dat bijvoorbeeld doen na de openingsronde.  Als er een type als de Brit met de grootste klasse wint in Gavere, dan weet je dat je die niet mag laten rijden."

   

  "We hebben een derde man tussen de toppers en dat is een zegen voor de cross. Al kan je stellen dat er ook nog een vierde man is, want zonder pech zou Iserbyt hoger geëindigd zijn in Namen."

  Pidcock voerde lange tijd de regie in Namen.

  Mag Van Aert tevreden zijn met zijn 2e plek? Of moet hij vooral balen?

  In de jacht op Tom Pidcock was het uiteindelijk Wout van Aert die in de slotfase het ultieme gat dichtreed. Hij pakte Van der Poel mee in zijn zog en zag de Nederlander niet veel later demarreren. "Ik verdien de prijs van de domste", baalde Wout van Aert na de koers. 

   

  "Dan is hij hard voor zichzelf", oordeelt Michel Wuyts. "Het is inderdaad Van Aert die Van der Poel naar de zege loodst. Maar ik sluit niet uit dat er een gebrek aan vertrouwen was om het zelf af te maken. Hij heeft onlangs een mentale tik gekregen in Boom. En niet veel later kwam hij onder de indruk van de fysieke paraatheid van Mathieu in de Scheldecross."

   

  "Ik ben in de eerste plaats blij voor Wout van Aert. Ik had dit nog niet verwacht. Ik dacht dat hij nog zou spartelen met de naweeën van zijn stage waar het toch vooral op duurvermogen trainen was, met ritten tot 170 kilometer."

   

  "Ik heb gisteren vooral onthouden hoe Van Aert gegroeid is in de koers. Ik ben er zeker van dat hij heeft afgezien. Mijn indruk is dat hij lange tijd op breken stond, tot hij er na een half uur helemaal doorheen kwam."

  "Toch zie ik vooral winnaars in Namen. Pidcock, Van Aert, Van der Poel? Ze hadden alle drie kunnen winnen. Het was een kwestie van het moment te plukken", stelt Wuyts.

   

  "Mathieu van der Poel wint de cross in Namen omdat het een keikop is die niet wil plooien en omdat hij bijzonder snel recupereert. Cruciaal was het moment net voor het ingaan van de laatste ronde. Het drietal hield toen even de benen stil. Hooguit 400 meter, maar dat was genoeg voor Van der Poel."

  Michel Wuyts: "Mathieu van der Poel wint de cross in Namen omdat het een keikop is die niet wil plooien en omdat hij bijzonder snel recupereert."

  Wie staat er het beste voor tijdens deze drukke kerstperiode?

  "Op grond van wat we gisteren gezien hebben, staat Van Aert op dit moment verder dan hij ooit gestaan heeft in deze periode", vindt Michel Wuyts.

   

  "Mathieu van der Poel zal altijd baas blijven als het op acceleratie aankomt. Als Van Aert dat wil verhinderen zal hij zo een hoog tempo moeten ontwikkelen dat Mathieu die kwaliteit niet kan uitspelen. Dat is niet gemakkelijk."

   

  "Ik denk voor de komende weken dat Mathieu de bovenhand zal houden als de techniciteit hoog is. Bochtig met veel draaien en keren? Dan is het voor Van der Poel."

   

  "In een vermogenscross wordt het wellicht andere koek. Dat kan woensdag al in Herentals. Van Aert zal gemotiveerd zijn, want zijn vader hielp mee aan de bouw van het parcours. Hij wil zo snel als dat kan Van der Poel eens kloppen. Dat is de essentie."

   

  "Maar de volgende crossen zal duidelijk worden dat hij topfavoriet is voor het BK en bij uitbreiding het WK. Omdat het een uitzonderlijke stimulans zou zijn dat hij wereldkampioen zou worden richting de eerste koersen van het voorjaar."

  Michel Wuyts in zijn natuurlijke habitat: de commentaarcabine.

  Hier rijden Van Aert en Van der Poel nog tegen elkaar:

  • 23 december 2020: X²O-trofee Herentals
  • 1 januari 2021 - X²O-trofee Baal
  • 23 januari 2021 - X²O-trofee Hamme
  • 31 januari 2021 - WK Oostende

  VIDEO: Uitgebreid verslag Citadelcross Namen