Van der Poel blijft Van Aert en Pidcock de baas in thriller op Citadel van Namen

  Wereldbeker veldrijden
  veldrijden Veldrijden
  location Namen
  trophy Mathieu van der Poel
  einde
  startfinish
  0123456789

   Mathieu van der Poel is als triomfator uit de eerste clash der titanen getreden. Op de Citadel van Namen hield de wereldkampioen 3 seconden over op Wout van Aert. Een beresterke Tom Pidcock reed lange tijd op kop, maar moest vrede nemen met de 3e plek.

   Bekijk het verslag:

   "De schoonste cross van het seizoen!", riep commentator Michel Wuyts naar het einde toe uit. Er was wekenlang naar uitgekeken en alle verwachtingen werden ingelost. De lastige wereldbekercross zou de 1e clash der titanen worden, maar naast Van der Poel en Van Aert was daar sinds Gavere vorige week ook Pidcock bij.

    

   De Brit ging tekeer als een jong veulen en wilde meteen koers maken. Hij sleurde op kop, achter Van Aert en Vanthourenhout scheurde het. Van der Poel rook het gevaar en overbrugde in 1 keer een kloof van 50 meter.

    

   De winnaar zat toen al vooraan. Eli Iserbyt werd meteen uit koers geslagen, nadat hij door kettingproblemen bij de start 5 minuten had moeten rondlopen. Toon Aerts, vorig jaar uitmuntend 2e in Namen, had te veel last van een aanrijding met een auto op training vrijdag.

   Pech! Een minuut ver en de cross is al voorbij voor Iserbyt

   Thriller en secondespel op Citadel

   Pidcock wilde graag alleen en sloeg ook een kloof, maar de winnaar van Gavere bleef altijd in het vizier. Even drukte hij het tempo, waardoor de 4 in ronde 4 weer samenkwamen. Het was maar een rustmoment van korte duur. Pidcock ging meteen weer solo.

    

   Van Aert en Van der Poel wisten snel dat ze moesten samenwerken om de explosieve lichtgewicht terug te halen. Vanthourenhout deed lang mee, maar ging overboord vooraan na een lekke band.

    

   Pidcock kreeg nooit veel voorsprong: 3, 5, en 7 seconden waren de passages aan de finish. In de voorlaatste ronde reed niet Van der Poel, maar Van Aert het gat toe. Onze landgenoot gaf de betere indruk en leek op dat moment de beste kansen te hebben, maar Van der Poel bleek van de aansluiting vooraan voldoende gerecupereerd om bij de volgende klim meteen weg te kletsen.

    

   Pidcocks pantser vertoonde barstjes, het werd een slotronde met het vooraf verwachte duel tussen Van Aert en Van der Poel. Elke fout zou fataal zijn. 8 seconden, meer kreeg de Nederlander niet. Een verbeten Van Aert bleef druk zetten, maar Van der Poel maakte het toch voor een 5e keer in Namen af. Al was het nipt: 3 seconden.

   Pidcock versnelt opnieuw in de vierde ronde: "Hij kan wel 10 keer wegrijden vandaag"

   Van Aert komt bij Van der Poel, op 7 seconden van Pidcock

   Straf! Van Aert rijdt gat dicht met Pidcock in de 8e ronde

   Van der Poel forceert de beslissing in de slotronde na geweldig duel met Van Aert en Pidcock

   Van der Poel: "Zat een uur lang op de limiet"

   Van Aert: "Ik breng Mathieu terug in de koers: ik had beter moeten weten"

   Pidcock: "Had gehoopt dat Van der Poel en Van Aert wat naar elkaar zouden kijken"

   Vanthourenhout: "Het was de hele cross een beetje aanklampen voor mij"

   Rituitslag WB VeldrijdenRituitslag WB Veldrijden

     naamresultaat
   1Mathieu van der Poelin 1u03'59"
   2Wout van Aertop 3"
   3Tom Pidcock (GBr)11"
   4Michael Vanthourenhout1'07"
   5Quinten Hermans2'09"
   6Lars van der Haar2'17"
   7Toon Aerts2'53"
   8Daan Soete2'57"
   9Corné van Kessel3'25"
   10Ryan Kamp3'31"

   Fase per fase

   1. 16 uur 10. Vanthourenhout 4e op meer dan minuut. Van der Poel is enorm diepgegaan, hij heeft meer dan een minuut nodig om te bekomen, dat is hem nog niet vaak overkomen.  .
   2. 16 uur 10. Van der Poel forceert de beslissing in de slotronde na geweldig duel met Van Aert en Pidcock.

    Van der Poel forceert de beslissing in de slotronde na geweldig duel met Van Aert en Pidcock

   3. 16 uur 09. Van der Poel maakt het af. Mathieu van de Poel haalt het! In een prangende slotronde houdt hij 3 seconden over op Van Aert. Tom Pidcock is een meer dan knappe derde, de jonge Brit maakte de koers. .
   4. 16 uur 08. Van der Poel op weg naar 5e zege in Namen? Na 2015, 2016, 2018 en 2019 komt er wellicht een 5e zege aan  voor Van der Poel. Van Aert won in Namen in 2017. .
   5. 16 uur 07. Van Aert nadert. Op de laatste klim duwt Van Aert nog eens flink op de trappers. Hij ziet zijn klassieke rivaal voor zich uit rijden. .
   6. 16 uur 06. De seconden tikken weg in het voordeel van de Nederlander. Commentator Michel Wuyts op Play Sports.
   7. 16 uur 05. 8 seconden. De Nederlander krocht, ook hij heeft het lastig na 1 uur lastige cross. Van Aert loopt met de fiets op zijn schouder. .
   8. 16 uur 04. Slim van Van der Poel? Mathieu van der Poel liet min of meer Wout van Aert de kastanjes uit het vuur halen in de achtervolging op Pidcock, van zodra die gegrepen was, koos de wereldkampioen zijn moment. .
   9. 16 uur 04. De schoonste cross van het seizoen! Commentator Michel Wuyts op Play Sports.
   10. 2 seconden. Van der Poel gaat de slotronde in met 2 seconden voorsprong op Van Aert. . 16 uur 03.
   11. 16 uur 02. Pidcock in de verdrukking . Het beste lijkt eraf bij de jonge Brit. Hij moet de 2 kompanen van vele oorlogen wat laten gaan.  .
   12. 16 uur 02. Barstjes bij Pidcock nu. Cocommentator Paul Herygers op Play Sports.
   13. 16 uur 02. Van Aert heeft moeite om versnelling van Van der Poel te volgen, Pidcock haakt stilaan af.

    Van Aert heeft moeite om versnelling van Van der Poel te volgen, Pidcock haakt stilaan af

   14. 16 uur 01. Van der Poel valt aan. Van Aert had niet veel zin om de kop te nemen. Van der Poel heeft wat kunnen recupereren en valt aan bergop. Van Aert volgt gezwind, Pidcock rijdt in 3e positief. .
   15. 16 uur . Pauze vooraan. Wout van Aert rijdt voor het eerst deze koers op de 1e plaats. Ze beginnen met z'n drieën aan de helling na de start. .
   16. 15 uur 58. Straf! Van Aert rijdt gat dicht met Pidcock in de 8e ronde.

    Straf! Van Aert rijdt gat dicht met Pidcock in de 8e ronde

   17. 15 uur 57. Drie man vooraan. Na 53 minuten hebben Van Aert en Van der Poel eindelijk Pidcock te pakken. Krijgt de Brit een klop? Rekenen de ervaren mannen nu met de jongeling af? .
   18. 7 seconden. Elke ronde komen er 2 seconden bij voor Pidcock. Van Aert en Van der Poel volgen bij het ingaan van de voorlaatste ronde op 7 seconden. Vanthourenhout is 4e op 13 seconden. Pidcock is nog altijd geen enkele fout veroorloofd. . 15 uur 55.
   19. 15 uur 54. Fietswissels. Het valt op dat Pidcock niet altijd een nieuwe fiets pakt in de post. Van Aert en Van der Poel doen dat wel, dat levert altijd toch een paar seconden op voor de Brit. Maar rondrijden met een vuile fiets heeft ook risico's in petto. .
   20. 15 uur 54. Van Aert komt bij Van der Poel, op 7 seconden van Pidcock.

    Van Aert komt bij Van der Poel, op 7 seconden van Pidcock