Na de transfer van Uijtdebroeks: "Alsof we de weg van het voetbal opgaan"

  De overstap van de 17-jarige Cian Uijtdebroeks naar BORA-Hansgrohe is een illustratie van een bredere tendens in de wielerwereld. Dat zegt Frederik Broché, technisch directeur bij de Koninklijke Belgische Wielerbond. "Het is een beetje een wedloop geworden. Dat zal niet voor iedereen de juiste weg blijken."

  "Ik was niet verbaasd, ik wist dat er interesse was voor Cian van veel teams", vertelt Frederik Broché, technisch directeur bij de wielerbond. "Maar het is wel een stevige stap voor een renner van 17. Dit is niet alledaags."

   

  De transfer van Uijtdebroeks is een goede illustratie van een bredere trend in het wielrennen. "Tot 5 of 10 jaar geleden zeiden we dat renners op hun sterkst waren op hun 26, 28 of zelfs 30 jaar. Nu worden ze steeds jonger al prof. We zagen het al met tweedejaarsbeloften die prof werden, nu gaat het nog veel sneller."

   

  "Ploegen proberen renners steeds vroeger te strikken. Het lijkt wel alsof we dezelfde weg opgaan als het voetbal. Ploegen willen er bij talenten liefst zo vroeg mogelijk opspringen en niet achter het net vissen. Het is een beetje een wedloop geworden. Het weegt financieel ook minder zwaar om een toptalent vroeg te halen en er een aantal jaar in te investeren dan nog 5 jaar te wachten. Dan is de prijs vermenigvuldigd."

  Ik was ook kritisch over de stap van Remco. Hij heeft het tegendeel bewezen, maar niet iedereen is daar klaar voor op die leeftijd

  De strijd om jong talent, is toch iets waar Broché zich zorgen om maakt. "Wij zeggen altijd: maak uw studies af, neem uw tijd en zorg voor een rustige ontwikkeling. Ik ben misschien ouderwets, maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en ik neem dan liever de weg die iets langer duurt."

   

  "Ik was ook kritisch over de stap van Remco Evenepoel naar de profs, en ik niet alleen. Ook onze trainingsstaf. Hij heeft het tegendeel bewezen, maar niet iedereen is er mentaal en lichamelijk klaar voor om op 18 of 19 jaar die stap te zetten."

   

  "Het is een heel snelle stap van wedstrijden van 120 kilometer naar wedstrijden van minstens een uur langer. Je hebt als prof ook plots een ander leven. Normaal is wielrennen op die leeftijd nog een hobby. Het is een complex verhaal en we mogen daar niet te licht mee omspringen."

   

  Want er schuilen zeker ook gevaren in een snelle overstap. "Je verliest snel het vermogen om finales te rijden. Als je na je overstap in het keurslijf van helper wordt geduwd, waar zit je dan zelf? Je kopman wint wel, maar jij valt na 150km knechten weg. Waar zijn dan je ambities? Wacht dan liever nog een jaar. Ik heb veel respect voor helpers in het peloton, maar dat mag niet de insteek zijn als je zo jong bent."

  "Ik heb voorzichtig vertrouwen in Cian Uijtdebroeks"

  Broché plaatst dus wel wat vraagtekens bij de overstap van Uijtdebroeks. Is hij er al klaar voor? "Ik kan daar geen zwart-witantwoord op geven. Hij heeft veel fysieke kwaliteiten, daar twijfel ik niet aan. Hij kan hard fietsen, maar dit jaar hebben we bijvoorbeeld weinig referenties over hoe hij zich in een wedstrijdomgeving gedraagt."

   

  "Hij zal ook nog een jaar bij de junioren blijven. Ze zullen er bij BORA-Hansgrohe wel verstandig mee omspringen. Zijn thuisomgeving is ook goed."

   

  "Ik zeg niet dat het verhaal van Cian zal mislukken, zeker niet. Ik heb er voorzichtig vertrouwen in, maar het is een heel snelle stap. Het is ook een tendens die niet voor iedereen goed zal blijken."