Waarom wint Van Aert niet meteen in het veld? "Grote ronden nadelig voor crossers"

  Kan Mathieu van der Poel Iserbyt en co wel meteen verslaan in het veld?

  Wout van Aert heeft sinds zijn comeback in het veld nog niet kunnen winnen. Ex-crossers Niels Albert en Klaas Vantornout dichten Mathieu van der Poel meer kans toe om komend weekend meteen te winnen bij zijn rentree. "Een van die twee crossen zie ik hem wel winnen."

  Wout van Aert maakte een behoorlijk goeie indruk in de 3 crossen die hij dit seizoen al reed. Toch zat winnen er nog niet in.

  “Je zag afgelopen weekend in Boom dat Eli Iserbyt overschot had in de eerste helft van de wedstrijd”, zegt Klaas Vantornout. “De uitstapjes naar de cross met een vanzelfsprekende overwinning er bovenop zijn voorbij”, vult Niels Albert aan. “Het niveau is hoog.”

   

  Van Aert heeft dat vooral gemerkt in de zware veldrit in Boom. Daar vond hij een parcours op zijn maat, maar hij was ontgoocheld met zijn 4e plaats. Voor Albert is het logisch dat hij nog niet top is. “Vergeet niet dat Wout bijzonder veel gekoerst heeft van begin augustus tot bijna eind oktober. 3 maanden was hij top. En de rust was heel kort."

   

  Vantornout vreest dat de Tour nefast is voor een crosser. “Grote ronden zijn heel nadelig. Je motor wordt heel anders ingedeeld. In een veldrit ga je een uurtje constant in het rood, terwijl je hart in de Tour heel anders te werk gaat.”

   

  Albert vergelijkt het met Zdenek Stybar: “Hoe meer Stybar op de weg is gaan rijden, hoe minder het werd in het veld. 6 à 7 crossen is gewoon te weinig om je opnieuw aan te passen. Bij Wout is het nog lang niet zo, maar het kan wel die richting uitgaan na een aantal jaren.”

  Ik vergelijk het graag met Stybar. Hoe meer hij op de weg is gaan rijden, hoe minder het werd in het veld.

  Niels Albert

  "Van der Poel heeft zijn explosiviteit onderhouden"

  Betekent dat dat Mathieu van der Poel komend weekend ook genoegen zal moeten nemen met een ereplaats? "Het verschil met Wout is dat Mathieu nog geen grote ronde gereden heeft. Zijn technische dominantie is nog steeds intact, omdat hij veel met de mountainbike rijdt. Zo onderhoudt hij zijn explosiviteit."

   

  Albert voegt daar Van der Poels ingesteldheid aan toe. “Mathieu met een rugnummer is aartsgevaarlijk. Dan is het verstand op nul en telt voor hem maar één iets en dat is winnen.”

   

  Beide ex-crossers voorspellen dan ook een zege voor de wereldkampioen. "Eén van de twee crossen zie ik hem wel winnen”, denkt Albert, “met een lichte voorkeur voor zaterdag in Antwerpen. Daar kan hij zijn geweldige techniek het beste uitspelen.”