Marc Willems na EK judo: "Volgend EK en WK zijn belangrijker met oog op Spelen"

  Matthias Casse en Sami Chouchi bikkelen om de bronzen medaille.

  België heeft het EK judo afgesloten met drie bronzen medailles. Dat er geen gouden of zilveren exemplaar bij zit, is volgens commentator Marc Willems te wijten aan een gebrek aan internationale stages. "Maar de Belgen hebben nog genoeg tijd om zich klaar te stomen voor de Olympische Spelen."

  Matthias Casse (-81 kg), Jorre Verstraeten (-60 kg) en Charline Van Snick (-52 kg) gingen met eremetaal naar huis na het EK judo in Praag. "Dat is misschien iets beter dan ik had verwacht", zegt Marc Willems. "Maar de kleur van de medailles is wat minder indrukwekkend."

   

  Ook titelverdediger Matthias Casse had waarschijnlijk op een EK-finale gehoopt. "Maar in het judo is het niet zo vanzelfsprekend om als favoriet goud te veroveren. Eén foutje is voldoende om snel onderuit te gaan."

   

  "De Georgische tegenstander van Casse in de halve finale had net het EK bij de beloften gewonnen en had dus al meer competitieritme. Casse was al enkele maanden niet meer in actie gekomen en liep door een blessure ook trainingsachterstand op."

  De Belgen moesten tijdens de lockdown binnen beperkte bubbels trainen, maar de vijver is hier zo klein.

  De oplossing is duidelijk, volgens Willems. "De Belgen hebben nood aan internationale stages. Ze moesten tijdens de lockdown binnen beperkte bubbels trainen en dat is voor de Belgen een groter nadeel dan voor andere landen. Frankrijk, Georgië en Azerbeidzjan hebben in elke categorie toppers om tegen te trainen, maar in België is de vijver zo klein."


  "Op die internationale stages trainen ze normaal gezien tegen hun EK-tegenstanders en kunnen ze aftasten hoe ze op bepaalde technieken reageren. Nu was het eerder een "blind date" op het EK. Het was onduidelijk wat de tegenstanders waard zijn."

  "We mogen zeker geen negatieve conclusies trekken"

  244 dagen voor de Olympische Spelen in Tokio hoeven de Belgen zich zeker nog geen zorgen te maken. "In april komt er nog een EK aan en eind juni ook een WK", zegt Marc Willems. "Die toernooien zijn belangrijker en zullen richtinggevender zijn met het oog op de Spelen."

   

  "Met ook nog enkele Grand Prixs en Grand Slamtoernooien zijn er nog voldoende kansen om te trainen tegen de wereldtop. We mogen dus zeker geen negatieve conclusies trekken na dit EK."

   

  "Casse kan nog steeds olympisch kampioen worden en ook Jorre Verstraeten kan in Tokio op een medaille mikken. De volgende toernooien zullen door de strenge coronaprotocollen wel doorgaan, dus er is nog tijd genoeg om zich klaar te stomen voor de Olympische Spelen."

  "Jorre Verstraeten kan op een olympische medaille mikken."

  "Nikiforov laat unieke kans liggen"

  Alleen voor Toma Nikiforov (-100 kg) gaan er wat alarmbellen af na zijn nederlaag in zijn eerste kamp in Praag. Door zijn blessures is hij afgegleden naar de 53e plek op de wereldranglijst en hij moet in de top 24 staan voor een ticket voor Tokio.


  "Hij zal nog geweldig moeten scoren op de komende toernooien om op de Spelen te raken", zegt Willems. "Ook voor Gabriella Willems (-70 kg), die op het randje van een olympische selectie staat, werd het een grote ontgoocheling. Ze laten allebei een unieke kans liggen om een stap richting de Spelen te zetten."