Matthias Casse pakt brons op EK na Belgische marathonkamp tegen Chouchi

Matthias Casse mag het EK judo in Praag verlaten met de bronzen medaille. In de kamp om het brons was hij in een Belgisch onderonsje net sterker dan Sami Chouchi. Casse won na een marathonkamp met een golden score.

Matthias Casse was na een lange inactiviteit naar Praag gereisd om zijn Europese titel te verdedigen. Onze landgenoot, nummer 1 op de wereldranglijst in de klasse tot 81 kilogram, stoomde door naar de halve finales.

 

Daarin botste hij op het jonge Georgische talent Tato Grigalasjvili (WR-12). Die werd onlangs Europees beloftekampioen en deed dat in Praag ook bij de grote jongens. Na minder dan een minuut had hij de finale gewonnen.

 

Casse moest voor het brons kampen en daarin kreeg hij zijn landgenoot Sami Chouchi tegenover zich. Chouchi was na een mooi parcours gesneuveld in de kwartfinales, maar haalde via de herkansingen de kamp voor het brons.

 

Casse en Chouchi kennen elkaar goed en dat was eraan te zien. Geen van de Belgen raakte door het pantser van de andere en dus kregen we verlengingen. Na bijna 10 minuten kreeg Casse Chouchi op zijn rug met een beenworp: ippon en brons voor Casse.

De andere Belgen op vrijdag waren minder succesvol. Jeroen Casse (broer van Matthias) verloor zijn eerste kamp in de categorie tot 73 kilogram.

 

Dat lot was er ook voor Roxane Taeymans en Gabrielle Willems in de klasse tot 70 kilogram bij de vrouwen.

EK judo in Praag (Tsj)

spinner
 1. 17 uur 36. Brons voor Casse! Het is uiteindelijk Matthias Casse die aan het langste eind trekt en straks brons mag ophalen. Hij kan na bijna 10 minuten judo eindelijk scoren tegen Sami Chouchi: ippon. .
 2. 17 uur 33. Wat een marathonmatch. De kamp duurt al 8 minuten en nog kunnen de twee Belgen niet gescheiden worden.  .
 3. 17 uur 31. Ook na meer dan 2 minuten in de extra tijd hebben Chouchi en Casse nog geen score. Al waren ze er allebei al dicht bij.  .
 4. 17 uur 27. Geen score na de reguliere tijd en dus krijgen we verlengingen. Chouchi heeft wel al twee bestraffingen achter zijn naam staan en is dus wat in het nadeel. .
 5. 17 uur 21. We zijn halfweg de kamp tussen Chouchi en Casse en er staat nog geen score op het scorebord. Chouchi heeft wel al een bestraffing gekregen. .
 6. 17 uur 21. Chouchi en Casse zijn op de tatami verschenen voor hun Belgisch onderonsje voor de bronzen medaille. Welke Belg mag straks naar het podium? .
 7. 13 uur 55. Chouchi tegen Casse voor derde keer Belgisch brons. Sami Chouchi wint in de herkansingen tegen de Turk Albayrak. Net als in eerdere kamp zoekt Chouchi op de grond naar een houdgreep. Dat lukt en hij houdt vast. Chouchi vecht straks tegen Casse voor brons, een Belgisch duel. België is dus verzekerd van een derde medaille. .
 8. 13 uur 45. Matthias Casse stoot op Georgiër. Er komt geen nieuwe Europese titel voor Matthias Casse. Hij verliest zijn halve finale van Tato Grigalashvili. De 20-jarige Georgiër werd onlangs Europees beloftekampioen en won begin 2020 ook de Grand Slam van Düsseldorf. Hij had genoeg aan 1 goede beweging, die een waza-ari opleverde. Nadien ontliep Grigalashvili het gevecht, maar won uiteindelijk wel tegen een ontgoochelde Casse. Die kan nu nog voor brons vechten. .
 9. 13 uur 17. Sami Chouchi moet in herkansingen strijden om brons. Sami Chouchi (-81kg) is er niet in geslaagd zijn kwartfinale te winnen.  De Nederlander Frank De Wit toonde zich sterker en had genoeg aan 1 goede worp, beloond met waza-ari, om de kamp te winnen. Chouchi kan via de herkansingen nog brons behalen. .
 10. 12 uur 44. Matthias Casse stoomt door naar halve finale. Matthias Casse heeft zich geplaatst voor halve finales. Hij wint van Murad Fatiyev met een prachtige houdgreep. De judoka uit Azerbeidzjan heeft geen antwoord klaar op de kracht van Casse. Ippon en een plekje bij de laatste 4 zijn het gevolg voor de Belg. .
 11. 12 uur 06. Chouchi tweede Belg in kwartfinales . Ook Sami Chouchi (-81kg) plaatst zich voor de kwartfinales. Hij had weinig problemen met de Hongaar Benedek Toth. De eerst worp levert Chouchi een waza-ari op. Chouchi ruikt bloed en even later voert hij een geslaagde armklem uit. De Hongaar moet afkloppen, ippon en kwartfinale voor de Belg. .
 12. Sami Chouchi aan het werk op de tatami. 12 uur 03.
 13. 11 uur 40. 2 op 5 voor Belgen in openingsronde. Na ronde 1 blijven enkel Matthias Casse en Sami Chouchi over op het EK. Willems, Taeymans en Jeroen Casse raakten niet voorbij hun eerste tegenstander. Chouchi vecht straks voor een plek in de kwartfinale, Casse is daar al van verzekerd. .
 14. 11 uur 37. Jeroen Casse wordt verrast in toegevoegde tijd. Jeroen Casse, de jongere broer van Matthias, laat zich in zijn openingskamp verrassen door Victor Sterpu (-73kg). De Moldaviër krijgt 2 strafpunten toebedeeld, wat Casse het voordeel geeft. De Belg kan zelf niet scoren, dus moet de golden score voor de beslissing zorgen. Na bijna 2 minuten in de toegevoegde tijd wordt hij gevloerd door een duidelijk vermoeide Sterpu. Waza-ari voor zijn tegenstander en uitschakeling voor Jeroen Casse .
 15. 11 uur 27. Matthias Casse plaatst zich voor kwartfinale. Matthias Casse plaatst zich voor kwartfinales na winst tegen Muhammet Koc. De sterke Turk, die 2 weken geleden brons haalde op het EK junioren, begint agressief. Casse raakt geblesseerd aan zijn neus en moet even verzorgd worden. Meteen daarna werpt Casse Koc, wat hem een waza-ari oplevert. Casse controleert de kamp tot het einde. .
 16. 11 uur 20. Strafpunten nekken Taeymans in ronde 1. Ook Roxane Taeymans (-70kg) overleeft ronde 1 niet. Ze had moeite met de energieke Griekse Elisavet Teltsidou. Al snel kregen beide judoka's een shido toegekend. Iets later incasseerde Taeymans een tweede strafpunt. Dat betekende dat ze vol aan de bak moest. De Belgische slaagde er niet in om Teltsidou te werpen. Na een derde strafpunt moest Taeymans het toneel verlaten. .
 17. 11 uur 06. Domper voor Willems. Dat Gabriella Willems het strijdtoneel al moet verlaten, is een zware ontgoocheling voor de coming lady van het Belgische judo. Willems haalde onlangs nog zilver op het Grand Slam toernooi van Düsseldorf. Ze kan geen vervolg breien aan dat succes. .
 18. 11 uur 02. Gabriella Willems raakt niet voorbij Moscalu. Het grote Luikse talent Gabriella Willems is verrassend uitgeschakeld in haar eerste kamp tegen de Roemeense Serafima Moscalu. Al na enkele seconden wordt ze bijna geworpen maar kan zich nog net op de buik draaien. Wat later is het toch raak, een perfecte ushi-mata van Moscalu. Willems ligt plat op de rug en is uitgeschakeld. .
 19. 11 uur 01. Chouchi wint ook ronde 2 . Sami Chouchi stoot door naar de 3e ronde. De Belg zocht naar een opening tegen de stugge Griek Alexios Ntanatsidis. Chouchi moet even zoeken naar zijn lens, maar kan verder. Wanneer beide judoka's het grondgevecht aangaan, kan Chouchi de Griek omrollen en hem in een houdgreep nemen. Ntanatsidis spartelt, maar de ippon gaat naar de Belg. .
 20. 10 uur 23. Matthias Casse wint openingskamp. Titelverdediger Matthias Casse is vlekkeloos gestart aan zijn EK. Hij wint zijn openingskamp met ippon tegen de Montenegrijn Nikola Gardasevic. Na ruim een minuut veegt Casse het been van Gardasevic weg en drukt hem vol op de rug. Een terechte ippon .