Nikiforov meteen uitgeschakeld, België sluit EK judo af met 3 medailles

  België verlaat het EK judo met 3 bronzen medailles, dankzij Matthias Casse, Charline van Snick en Jorre Verstraeten. Toma Nikiforov en Sophie Berger werden op de slotdag meteen uitgeschakeld.

  België kon voor het eerst sinds 2003 nog eens 4 medailles naar huis nemen op een EK, maar dan moesten Toma Nikiforov (-100 kg) en Sophie Berger (-78 kg) op de slotdag uit hun pijp komen.

   

  Voor Berger was dat een haast onmogelijke opdracht. De Luikse stond in de eerste ronde tegenover wereldkampioene Madeleine Malonga. Berger liep snel drie bestraffingen op tegen de Franse nummer 2 van de wereld en was meteen uitgeschakeld.

   

  Nikiforov, de Europese kampioen van 2018 en vicewereldkampioen van 2017, had wel medaillehoop, maar werd in de eerste ronde verrast door de Let Jevgenis Borodavko. In de golden score toonde Borodavko waarom hij in 2009, 2011 en 2013 drie keer EK-brons veroverde.

   

  Het is van 2015 geleden dat België nog eens 3 medailles behaalde op een EK judo. Toen veroverde Van Snick goud en pakten Van Tichelt en Nikiforov brons.

  EK judo in Praag (Tsj)

  1. 10 uur 42. België verlaat EK met drie medailles. Drie keer brons, dat is het eindresultaat van het EK judo in Praag. Jorre Verstraeten, Charline Van Snick en Matthias Casse mogen een bronzen medaille in hun reiskoffer steken, voor Toma Nikiforov zat het EK er al na één kamp op. De Belgen evenaren dus niet het EK van 2003, toen er 4 Belgen op het podium eindigden. Gella Vandecaveye (zilver), Ann SImons, Catherine Jacques en Marie Elisabeth Veys (alle drie brons) bezorgden België toen eremetaal. .
  2. 10 uur 38. Ook Berger verliest in eerste ronde. De Luikse Sophie Berger (-78kg) had het niet getroffen met haar loting. Zij moest voor haar eerste kamp de tatami op tegen de Française Madeleine Malonga, de regerende wereldkampioene en huidig nummer2 van de wereld. Na 2,5 minuut vechten liep de Luikse al haar derde bestraffing op, wat meteen de uitschakeling betekende. Het EK is dus voorbij voor alle Belgen. .
  3. 10 uur 31. Meteen afgelopen voor Nikiforov. Toma Nikiforov (-100 kg), de Europese kampioen van 2018 en vicewereldkampioen van 2017, is meteen uitgeschakeld in de eerste ronde. Tijdens de 4 minuten kamptijd gebeurde er weinig, waardoor de golden score de beslissing moest brengen.  Een paar pogingen tot een schouderworp van Nikiforov leverden niks op. Wat later zocht Nikiforov op de grond naar een armklem, maar de scheidsrechter onderbrak, omdat er te weinig progressie in de actie zat. En dan liep Nikiforov op een counter van de Let. Ippon en einde EK voor Nikiforov .
  4. 10 uur 04. Nikiforov als eerste aan zet. Toma Nikiforov (-100kg) vecht in zijn eerste kamp (1/16de finale) tegen de Let Jevgenijs Borodavko (34j). Borodavko behaalde 3 keer brons op een EK, maar dat dateert al van 2009-2013. Ze vochten internationaal al 7 keer tegen elkaar, de laatste 5 kampen werden allemaal door Nikiforov gewonnen. .
  5. 09 uur 06. Evenaren we vandaag 2003? Het brons van Matthias Casse gisteren was de derde Belgische bronzen medaille op deze Europese kampioenschappen. Donderdag veroverden Charline Van Snick en Jorre Verstraeten al hetzelfde kleurtje. Na het afscheid van de gouden generatie onder Jean-Marie Dedecker in 2003 is het, na 2010 en 2015, nog maar de derde keer dat de Belgische judoka's daarin slagen. Op het EK 2003 mochten nog vier Belgische judoka's het podium op: Gella Vandecaveye (-63 kg) voor zilver; Ann Simons (-48 kg), Catherine Jacques (-70 kg) en Marie Elisabeth Veys (-78 kg) alle drie voor brons. Het was de laatste keer dat ons land met vier medailles huiswaarts keerde. .
  6. 09 uur 05.
  7. 09 uur 05. Vandaag goud voor België? Op de slotdag van het EK judo komen met Sophie Berger en Toma Nikiforov nog 2 Belgen in actie. Vooral die laatste behoort tot de medaillekandidaten. Volg hun parcours op deze pagina. .