Van Herck: "Goffin heeft rust in zijn hoofd nodig om goed te kunnen presteren"

  David Goffin beleefde een jaar om snel te vergeten.

  Tenniscoach Johan Van Herck blikte voor ons terug op het tennisjaar 2020 en kijkt ook al vooruit. "David Goffin was een van de spelers die moeilijk kon omgaan met tennissen in een coronajaar", zegt de Fed Cup- en Daviscup-kapitein.

  Van Herck: "Top 4 zal volgend jaar nog dominant blijven"

  Hoe heeft Johan Van Herck het coronajaar 2020 in het tennis beleefd? "Het was heel bizar. Je ziet dat bepaalde spelers daar beter kunnen mee omgaan dan andere spelers."

   

  "De tennissers moesten coronatests ondergaan, wachten op de resultaten, konden niet normaal functioneren, zaten opgesloten in een hotel enzovoort. Het is een extreme situatie, waar iedereen anders mee omgaat."

   

  Wat was voor Van Herck de tennisprestatie van het jaar? "Rafael Nadal die Roland Garros wint. Maar ook de eerste eindzege van Thiem in een grandslamtoernooi blijft me bij." 

   

  Naast de gevestigde waarden zijn ook enkele jonge namen op de voorgrond getreden. "Als je kijkt wat Roeblev zowel voor als na de coronabreak gepresteerd heeft, dan hij is de jongere die 2020 voor een stuk gekleurd heeft bij de mannen", vindt Van Herck.

   

  "Er komt een heel goede jonge generatie aan. Medvedev is ook nog niet heel oud. Er zijn ook nog Tsitsipas, Zverev, Shapovalov (die doorbreekt), Auger-Aliassime, Humbert en Sinner."

   

  "Die laatsten zijn allemaal spelers die zullen doorbreken en die ongelooflijk veel talent hebben. De toekomst van het mannentennis ligt heel open. Maar ik verwacht wel dat de top 4 volgend jaar nog dominant zal blijven."

  Rafael Nadal won dit jaar voor de 13e keer Roland Garros.

  "Mertens is heel goed omgegaan met bizarre situatie"

  Van Herck evalueert ook het seizoen van de Belgen. "Elise Mertens en het dubbelduo Gillé/Vliegen hebben het best gepresteerd."

   

  "Elise is altijd op haar best. Als je nu 0 toeschouwers in de zaal zet of als het nu 6 uur 's morgens of 10 uur 's avonds is, Elise zal altijd 120 procent haar best doen."

   

  "Mertens is een van de speelsters geweest die met de hele situatie heel goed is omgegaan. Ze kan blijven doorgaan. Na de verloren finale in Linz heeft Mertens 1 dag rust genomen, om daarna al te beginnen aan de voorbereiding op volgend jaar."

   

  "Sander Gillé en Joran Vliegen hebben dit jaar bewezen wat ze in de Daviscup al heel vaak hebben laten zien, namelijk dat ze tot de beste dubbelduo's ter wereld zullen behoren."

   

  "Ze staan nu 13e op de dubbelranking. Ik denk dat het voor hen mogelijk is om op te schuiven en in de komende jaren te mikken op de Masters."

  Elise Mertens staat 20e op de WTA-ranking.

  "Goffin heeft veel wedstrijden nodig, week in week uit"

  Voor David Goffin is 2020 een heel lastig jaar geweest. "David is een van de spelers die het moeilijk heeft met de coronasituatie. Die onwetendheid, onzekerheid en dat opgesloten zitten."

   

  "David heeft rust nodig in zijn hoofd om goed te kunnen presteren. Dat is hem heel moeilijk gelukt dit jaar", vertelt Van Herck.

   

  "We hebben een aantal goede wedstrijden gezien, maar we hebben vooral de minder goede wedstrijden gezien. Zelf is Goffin ook ziek geworden door het coronavirus. Hij is daar heel moeilijk uitgekomen."

  "Maar Goffin staat nog altijd in de top 20 en ik ben ervan overtuigd dat hij van 2021 een beter jaar zal maken."

  Er zijn ongelooflijk veel goede spelers en Goffin hoort daar tussen te staan. Het zal van kleine factoren afhangen wie op de 10e plaats zal staan en wie op de 20e. Het zal een helse strijd worden.

  Johan Van Herck

  Zal Goffin met al dat opkomende jonge geweld nog kunnen opschuiven naar de top 10?

   

  "Het zal moeilijk zijn", denkt Van Herck. "Maar als je enkele jaren geleden zou gezegd hebben dat David de finale van de Masters zou spelen en Nadal zou kloppen, had je vooraf ook gezegd: "Hij mist dat beetje.""

   

  "Bij David hangt ongelooflijk veel af van vertrouwen, wedstrijden spelen week in en week uit."

   

  "Als hij op volle toeren draait, dan is David een speler die een ongelooflijk hoog tempo kan ontwikkelen en een ongelooflijk hoog niveau kan halen."

   

  "Maar het zal wel allemaal moeilijker worden. Roeblev zal niet zomaar weggaan, Tsitsipas zal alleen maar sterker worden. Dan heb je nog Zverev, Auger-Aliassime en wat zal er gebeuren met Sinner? Hoe snel zal hij doorbreken?"

   

  "Daarnaast is er ook nog de huidige garde. Er zijn ongelooflijk veel goede spelers en Goffin hoort daar tussen te staan. Het zal van kleine factoren afhangen wie op de 10e plaats zal staan en wie op de 20e. Het zal een helse strijd worden."

  David Goffin staat 15e op de ATP-ranking.

  "Clijsters heeft getoond dat ze heel goed niveau kan ontwikkelen"

  2020 was ook het jaar van de comeback van Kim Clijsters. "Ze heeft getoond dat ze nog een heel goed niveau kan ontwikkelen."

  "Die coronapandemie kwam voor haar op het slechtst mogelijke moment, want ik denk dat ze op Indian Wells naar een goed niveau aan het toegroeien was. Ik hoop dat ze in 2021 voortdoet op dat elan."

   

  Van Herck kijkt de toekomst optimistisch tegemoet. "Ik vind dat we moeten geloven dat 2021 beter wordt. We moeten er vertrouwen in hebben dat we zullen kunnen sporten en de emotie van dichtbij zullen kunnen beleven."

   

  "De pers, de spelers, hun entourage en de fans willen terug betrokken zijn. Het is leuk dat er tennis op tv is, maar mensen willen opnieuw naar het stadion trekken. Ze willen het zweet ruiken van de tennissers en hun idool van dichtbij kunnen aanmoedigen. Ik hoop dat dat snel terugkeert."

  Kim Clijsters maakte dit jaar haar comeback.