• home
  • video
  • pas verschenen

    Vlaamse regering keurt aangepast stadiondossier Brugge goed: "Genoeg tijd verloren"

    " "

    Club Brugge wil graag een nieuw stadion neerpoten op de huidige locatie van Jan Breydel.

    Club Brugge en Cercle Brugge zitten weer op stadionschema. De Vlaamse regering heeft het nieuwe gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan voor een voetbalstadion en bedrijventerrein langs de Blankenbergse Steenweg in Brugge goedgekeurd. Het vorige plan werd op 6 oktober door de Raad van State vernietigd, het nieuwe plan komt tegemoet aan de kritiek van de raad.

    Club Brugge en Cercle Brugge kunnen zo weer opgeluchter ademhalen. De feiten zijn al lang bekend: Club Brugge wil op de huidige locatie van Jan Breydel graag een nieuw stadion neerpoten, Cercle Brugge zou aan de Blankenbergse Steenweg een kleiner stadion krijgen. De 2 clubs zouden er ook oefenvelden aanleggen.

     

    Op 6 oktober sloeg een arrest van de Raad van State echter in als een bom. Dat vernietigde het gewestelijke ruimtelijk uitvoeringsplan uit 2007. “Voetbalsupporter of niet, supporter van Cercle of Club? Deze uitspraak valt te betreuren”, zei minister van Omgeving Zuhal Demir toen al en ze kondigde meteen aan dat het nieuwe plan er zo snel mogelijk moest komen. Zo gezegd, zo gedaan.

     

    “Uit overleg met het stadsbestuur van Brugge en Club Brugge en Cercle Brugge bleek duidelijk dat alle actoren in het Brugse vragende partij waren voor een remediëring van het initiële plan dat een voetbalstadion en bedrijventerrein voorziet langs de Blankenbergse Steenweg", herhaalde Demir vandaag.

     

    "Daarom hebben we  samen met de stad Brugge en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) gewerkt aan een nieuw plan dat tegemoet komt aan de door de Raad van State aangehaalde elementen.”

    Er is in dit dossier al genoeg tijd verloren. Het is tijd dat Brugge, zijn bewoners en de Brugse voetbalsupporters het stadion krijgen dat ze verdienen.

    Minister van Omgeving Zuhal Demir

    Maximaal 10% parkeerterrein, bredere landschapsbuffer en ruimte voor ecologie

    In het nieuwe plan is meer aandacht voor een kwalitatief ruimtegebruik. Het gaat dan onder meer over een gelaagde parking, maximaal 10%
    van de zone voor het stadion mag parkeerterrein worden.


    De landschappelijke buffer werd verdubbeld naar 60 meter breed en er wordt ruimte voorzien voor ecologie en kleinschalige landschapselementen. Dat is nodig om de gevolgen voor de natuur tot een minimum te beperken en om het geheel landschappelijk beter in te kleden. De voorziene zone voor bedrijventerrein wordt behouden en gemotiveerd vanuit de noodzaak in de Brugse regio.


    Opvallend is dat de uiterlijke termijnen om het initiële plan te herstellen niet uitgeput worden. “Er is in dit dossier al genoeg tijd verloren”, zegt Demir. “Het is tijd dat Brugge, zijn bewoners en de Brugse voetbalsupporters het stadion krijgen dat ze verdienen.”


    Het dossier wordt nu over gemaakt aan de Raad van State voor advies, waarvoor ze 30 dagen de tijd krijgt. Daarna kan de Vlaamse regering het plan definitief vaststellen.