UCI schorst Groenewegen 9 maanden voor sprintincident met Jakobsen

  Groenewegen week van zijn lijn af, met zware gevolgen voor Jakobsen.

  Dylan Groenewegen zal zeker tot 7 mei 2021 niet meer in het peloton te zien zijn. De Nederlandse sprinter van Team Jumbo-Visma wordt door de Internationale Wielerunie (UCI) 9 maanden op de strafbank gezet voor de zware crash van Fabio Jakobsen die hij veroorzaakte in de Ronde van Polen.

  Fabio Jakobsen belandde begin augustus in het ziekenhuis nadat hij in de eerste rit in de Ronde van Polen in de dranghekken was gevlogen na een controversiële sprint tegen zijn landgenoot Dylan Groenewegen.

   

  De UCI opende een disciplinaire zaak tegen Groenewegen en legt de Nederlander nu een schorsing van 9 maanden op, die ingaat vanaf de datum van het ongeluk. Groenewegen mag vanaf 7 mei 2021 weer in actie komen voor Team Jumbo-Visma.

   

  “Het was een valpartij waarbij de ernst van de gevolgen niet was te overzien", zegt Richard Plugge, directeur van de Nederlandse wielerploeg. "Nu de disciplinaire zaak is afgerond, kunnen we weer vooruit gaan kijken."

   

  "We zullen dat samen met Dylan oppakken. We zijn opgelucht dat er nu perspectief en duidelijkheid is. Dat wensen we ook Fabio Jakobsen toe. De bemoedigende berichten over zijn herstel doen ons goed.”

  Groenewegen: "Ik hoop dat Jakobsen volledig zal kunnen terugkeren"

  Dylan Groenewegen was zwaar aangeslagen na het ongeval en erkende meteen spijt te hebben dat hij was afgeweken van zijn lijn. De 27-jarige sprinter wil zich nu inzetten voor activiteiten ter bevordering van een veilige wielersport.

   

  “De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven", zegt Groenewegen. "Tijdens de sprint ben ik van mijn lijn afgeweken. Dat spijt me, want ik wil een faire sprinter zijn."

  De valpartij in de eerste etappe van de Ronde van Polen zal voor altijd een zwarte bladzijde in mijn carrière blijven.

  "De gevolgen waren heel ongelukkig en ernstig. Daar ben ik mij zeer bewust van en hoop dat dit voor elke sprinter een wijze les is. Ik volg het nieuws van Fabio's herstel op de voet. Ik kan alleen maar hopen dat hij op een dag weer volledig zal kunnen terugkeren."


  "Door de disciplinaire zaak met de UCI af te ronden wordt duidelijkheid gecreëerd en dat stelt mij in de gelegenheid weer vooruit te kijken. Daar ben ik blij om, ook al is 7 mei nog ver weg. Ik prijs me gelukkig met de steun die ik daarbij krijg van Team Jumbo-Visma, mijn familie en vrienden. Samen zullen we zowel mentaal als fysiek naar die dag toewerken.”

  Lees ook: