Ga naar de inhoud

Golf, loop en surf tegen kanker: waarom sporten na kanker levensbelangrijk is

Lopen en fietsen kan wel nog met de verstrengde coronamaatregelen.

Bewegen en sporten is niet alleen belangrijk om kanker te voorkomen, maar ook cruciaal tijdens en na een kankerbehandeling. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft verschillende projecten om patiënten in beweging te krijgen: van een kwarttriatlon tot golfsurfen. "Oncologische patïenten zijn tot veel in staat."

De maand oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Het zijn maar enkele van de patiënten die het UZA helpt om weer te bewegen na een zware behandeling.

 

"Bewegen tijdens een kankerbehandeling heeft (on)rechtstreeks) al een effect op de prognose van de patïent", verklaart professor Marc Peeters, coördinator van het Multidisciplinair Oncologisch Centrum Antwerpen (MOCA). "Maar ook na de behandeling is het heel  belangrijk om de fysieke conditie op peil te brengen."

 

"Of patiënten dan een minder grote kans hebben om te hervallen? Dat is moeilijk te bewijzen. Maar veel wijst erop dat bewegen tijdens en na een kankerbehandeling een positieve impact heeft op het oncologische probleem van de patiënt. En daar komen dan nog de mentale en sociale aspecten bij als voordelen."

Veel wijst erop dat bewegen tijdens en na een kankerbehandeling een positieve impact heeft op het oncologische probleem van de patiënt

"Patiënten hebben specifieke aandacht nodig"

Het UZA is niet aan zijn proefstuk toe. In 2016 lanceerde het een eerste revalidatieproject (Tria-GO!), waarbij 12 (ex-)kankerpatiënten samen met een buddy trainden voor een kwarttriatlon.

 

"We merkten dat patiënten na een zware periode weer aanklopten bij een sportclub, waar ze meestal geen zorg op maat kregen", zegt professor Peeters. "En dat terwijl ze net voorzichtig moeten zijn voor blessures en specifieke aandacht nodig hebben."

 

"Daarom zijn we veel aandacht beginnen te besteden aan oncorevalidatie voor tijdens en na de behandeling. Tijdens ons pilootproject met de kwarttriatlon merkten we dat patiënten, die voordien weinig aan sport deden, op hetzelfde niveau konden komen als hun gezonde buddy's. Oncologische patiënten zijn tot veel in staat. "

Van wandelen tot surfen: "Het gaat vooral over bewegen"

Ondertussen is het revalidatieproject stevig gegroeid. "We hebben nu een aantal sporttrajecten lopen", aldus Peeters. "Zo is er een groep aan het leren golfen, een explosievere groep bereidt zich voor op trailrunning en een laatste groep - voornamelijk jongeren - leert golfsurfen. Er staat ook een kanoproject in de steigers."


"We willen een zo breed mogelijk publiek bereiken. Daarom moeten we diverse sporten aanbieden. Het gaat niet alleen over sporten, maar vooral ook over bewegen. Een 75-jarige patiënt met prostaatkanker moet je ook motiveren om te bewegen: dat gaat dan van wandelen tot fietsen."

 

De verstrengde coronamaatregelen vormen een extra hinderpaal om de beweegtrajecten voort te zetten. "Voorlopig kunnen we nog golfen, mét afstand", zegt Peeters. "Ook de uithoudingstrajecten kunnen nog doorgaan in beperkte groep."

 

"Maar niemand weet hoe het er volgende week zal uitzien. Onze patiënten behoren tot de risicogroep, dus moeten we sowieso opletten. Als we een pauze moeten inlassen, zullen we toch iedereen individueel stimuleren om door te zetten. We doen er alles aan om toch onze doelen te halen."