Barça-voorzitter Bartomeu plooit onder aanhoudende druk en stapt op

  Josep Maria Bartomeu stond sinds 2014 aan het roer bij Barcelona.

  Josep Maria Bartomeu is niet langer voorzitter van Barcelona. De Spanjaard was kop van Jut voor de sportieve malaise bij de Catalaanse topclub en zet nu een stap opzij. Het volledige bestuur volgt zijn voorbeeld.

  De knieën van Bartomeu knikten al even onder de aanhoudende druk op zijn schouders. De voorzitter van Barcelona was de gebeten hond voor de barslechte resultaten. 

   

  Barcelona pakte voor het eerst sinds 2007-2008 geen prijs. Vooral de pijnlijke uitschakeling in de Champions League - 8-2 in de kwartfinales tegen Bayern München - was een smet op het blazoen.

   

  Tot overmaat van ramp rommelde het ook tijdens de zomer in Barcelona, omdat sterspeler Lionel Messi aanstuurde op een vertrek. De Argentijn wou het laatste jaar van zijn contract niet uitdoen, onder meer door de houding van Bartomeu. De club plooide niet, Messi uiteindelijk wel.

   

  Maar nu er ook voldoende handtekeningen waren verzameld voor een motie van wantrouwen tegen het bestuur, was er geen uitweg meer voor Bartomeu. De voorzitter en het voltallige bestuur houden de eer aan zichzelf en stappen op. Bartomeu stond sinds 2014 aan het roer in Camp Nou. 

   

  De raad van bestuur neemt over tot er een nieuwe voorzitter is. Zij zullen verantwoordelijk zijn voor het nemen van de dagelijkse beslissingen van de club.

  Bartomeu: "Laatste maanden geen respect voor bestuur"

  "Dit is een harde beslissing", opende Bartomeu zijn afscheidsspeech. "Het was een gemakkelijke keuze geweest om op te stappen na onze uitschakeling in de Champions League."

   

  "Maar toen moesten we belangrijke beslissingen nemen voor de club. Het zou niet verantwoordelijk geweest zijn om Barcelona over te laten aan een tijdelijk bestuur tijdens de pandemie."

   

  "Wie had anders de beslissingen genomen over Messi, de nieuwe trainer, de budgetten... Het was toen de verantwoordelijke keuze om door te zetten."

   

  "Ik heb altijd opengestaan voor kritiek. Zelfkritiek is zelfs belangrijk om sterker te worden. Maar de laatste maanden was er geen respect voor mij en mijn collega's. Onze families werden zelfs bedreigd."

   

  "Het was een eer om deze club te leiden. Ik heb deze taak met respect en nederigheid opgenomen. Nu zal ik vanop afstand van Barcelona genieten. Ik wil iedereen bedanken voor de steun in de voorbije jaren."