Dirk Gerlo: "Swiatek toont dat niveau vrouwentennis sterk is gestegen"

  19 jaar en al grandslamwinnares. Ook Swiatek kon het amper geloven.

  Met de 19-jarige Iga Swiatek komt er nog maar eens een nieuwe naam kloppen aan de deur van de vrouwentennistop. Kan de Poolse een gevestigde waarde worden? "Ze heeft het slagenarsenaal om het op elke ondergrond goed te doen", zegt commentator Dirk Gerlo.

  Iga Swiatek heeft haar eerste grandslamfinale meteen afgesloten met de eindzege op Roland Garros. De 19-jarige Poolse liet ook tegen Australian Open-winnares Sofia Kenin (21) geen set liggen.

   

  "Ze was het hele toernooi indrukwekkend", zegt Gerlo. "Voor een 19-jarige is ze verbazingwekkend volwassen. Ze liet geen set liggen, met veeldimensionaal tennis. Ze beheerst zoals alle toppers alle slagen, maar gebruikt ze ook op de momenten dat ze die nodig heeft."

   

  "Ook tactisch is ze erg onderlegd: als Kenin ver achter de baseline stond, pakte ze uit met een dropshot, als de baan open lag, volgde een forehand rechtdoor. Ook haar opslag is een wapen."

   

  "Nog belangrijker: vooral mentaal is ze heel sterk. Toen ze een 3-0-voorsprong uit handen gaf, herpakte ze zich meteen. Het is een opeenstapeling van heel goede kenmerken."

  Iga Swiatek heeft een opeenstapeling van heel goede kenmerken.

  Dirk Gerlo

  "Swiatek heeft overstap naar profcircuit snel gemaakt"

  Twee jaar geleden won Swiatek nog Wimbledon bij de juniores, nu schiet ze al de hoofdvogel af op Roland Garros. "Het gaat zo snel", aldus Gerlo. "Die overstap van de junioren naar het profcircuit waar veel spelers mee worstelen, heeft ze heel snel gemaakt."

   

  Haar verhaal doet een beetje denken aan Jelena Ostapenko, de Letse die op 20-jarige leeftijd haar eerste (en voorlopig enige) grandslamtitel pakte in Parijs in 2017. "Ostapenko had ook Wimbledon gewonnen als juniore, maar wel al als 14-jarige. Maar ze stond met dezelfde onbevangenheid op de baan als Swiatek."

   

  "Ook nu zullen we misschien een tijdje niets meer van Swiatek horen. Want nu wil iedereen de Poolse verslaan. Maar ze beschikt over het slagenarsenaal om het op alle ondergronden goed te doen."

  "Niemand steekt erbovenuit bij de vrouwen"

  Sinds 2017 hebben nu al 12 verschillende tennissters een grandslamtoernooi gewonnen. De laatste 7 jaar stond er telkens een andere naam op het palmares van Roland Garros.

   

  "Er is geen echte gravelkoningin", zegt Gerlo. "Henin heeft gewonnen in 2005, 2006 en 2007, maar daarna won nooit 2 keer na elkaar dezelfde vrouw. Misschien is Roland Garros wel het moeilijkste toernooi om te winnen."

   

  "Maar ook op de andere grandslamtoernooien duiken steeds andere namen op: Osaka, Andreescu, Kerber, Wozniacki, Halep, Kenin... Er is niet echt iemand die erbovenuit steekt. Swiatek toont nog maar eens dat het niveau in de breedte enorm is gestegen in het vrouwentennis."