Adrie van der Poel: "Mathieu en Wout worden veel te veel met elkaar vergeleken"

  Adrie van der Poel was vandaag te gast in onze Facebook Live.

  In onze Facebook live hadden we vandaag Adrie van der Poel te gast. Hoe kijkt hij als vader van Mathieu naar de prestaties van Wout van Aert? En wat vindt hij van de strijd om de gele trui? "Ik hoop dat er nog wat vuurwerk komt, want ik vind het een vrij tamme Tour."

  "Alaphilippe heeft 3 maanden in zijn kamertje op de rollen gezeten"

  Mathieu van der Poel rijdt niet mee in de Tour, maar dat betekent natuurlijk niet dat vader Adrie de Ronde van Frankrijk niet volgt. Hij ziet vooral een opdeling tussen 2 groepen renners door de coronacrisis en de bijhorende lockdowns.

   

  "De grote verschillen tussen de toppers hebben te maken met renners die heel goed konden trainen en de renners bij wie dat minder goed gelukt is. Julian Alaphilippe is een heel goed voorbeeld. Die heeft 3 maanden op zijn kamertje op de rollen gezeten en dan blijkt dus dat het virtuele fietsen geen goede voorbereiding is op het echte werk."

   

  Volgens Van der Poel zit ook daar de verklaring voor de dominantie van Jumbo-Visma en het falen van Ineos-Grenadiers. "Bij Jumbo-Visma hebben ze heel goede renners, maar het is ook de ploeg waar de renners het beste konden trainen."

   

  "In Nederland en België was het niet zo moeilijk om te trainen, maar in andere landen zoals Spanje en Frankrijk was dat zeer moeilijk. In Slovenië waren ze half mei al aan het koersen met de kampioenschappen. Er is een groot verschil van voorbereiding geweest in de diverse landen."

  Alaphilippe ging vandaag mee in de aanval, maar kwam te kort.

  "Bernal nog niet afschrijven, het is voor veel renners een moeilijk jaar"

  Egan Bernal is één van de renners die in deze Tour door het ijs gezakt is. Tot verrassing van Van der Poel. "Ik had verwacht dat Bernal de grootste uitdager zou zijn. Nu komt er wel naar buiten dat hij gigantische trainingsblokken heeft afgewerkt. Dat is toch niet hetzelfde als voorbereidingswedstrijden, waar je veel korter op de bal kunt spelen."

   

  "Anderzijds is het al zijn derde Tour en hij is nog vrij jong. Ik ben er nooit een voorstander van geweest om renners op heel jonge leeftijd de Tour te laten rijden. Misschien speelt dat ook mee. Maar we moeten hem zeker nog niet afschrijven, want het is een supermoeilijk jaar voor heel veel renners."

   

  Dat Tadej Pogacar ondanks zijn jeugdigheid zo sterk presteert, verbaast Van der Poel dan weer niet. "Ik was vorig jaar al onder de indruk, dus dit is eigenlijk een logisch vervolg. Het is gewoon de bevestiging van zijn sterke prestaties in de Vuelta vorig jaar."

   

  "Er komen ook nog 2 à 3 heel zware dagen aan, dus er kan nog heel veel gebeuren. Maar Pogacar kan veel profiteren van de ploeg van Roglic. Als

  het op een bepaald moment 1 tegen 1 is, dan zal blijken wie de sterkste is. Afgaande op wat ik gezien heb, zal Roglic het geel houden. Maar ik hoop dat er nog wat vuurwerk komt de komende dagen, want tot nu vond ik een vrij tamme Tour."

  Afgaande op wat ik gezien heb, zal Roglic zijn gele trui behouden.

  "Van Aert is de grote topfavoriet op het WK"

  Natuurlijk kwamen er tijdens de Facebook Live ook een pak vragen over Mathieu van der Poel voorbij. Is hij niet een beetje jaloers op de prestaties van Wout van Aert?

   

  "Ik denk dat ze veel te veel met elkaar vergeleken worden. Iedereen heeft zijn eigen manier van werken en zijn eigen doelen. Mathieu zat dit jaar zeker nog niet te springen om de Tour te rijden. Hij bouwt zijn carrière op een totaal andere manier uit dan Wout. Je moet de keuzes van beiden respecteren."

   

  Nog een verschil: Van Aert rijdt bij een WorldTour-team (Jumbo-Visma), Van der Poel bij een procontinentale ploeg (Alpecin-Fenix). Bij Alpecin-Fenix denken ze wel na over de stap naar de WorldTour, voor Adrie van der Poel hoeft het nog niet.

   

  "Ik zou nog geen WorldTour-licentie aanvragen, maar daar beslis ik niet over. Als je procontinentaal bent, heb je veel meer in eigen handen en kan je rijden wat je wilt rijden. Voor de WorldTour moet er toch een serieuze kapitaalinjectie komen, want dan ben je verplicht om alle wedstrijden te rijden. Daar hebben we momenteel de ploeg niet voor." 

  "Mathieu zit heel goed in een team met een ambitieus project. De ploeg doet het fantastisch en neemt ook de tijd om te groeien. 5 jaar geleden sprak ook niemand over Jumbo-Visma. Zij hebben er ook 9 jaar over gedaan. Het is de grote droom van Mathieu en de gebroeders Roodhooft om de ploeg op een gestage manier uit te bouwen." 

   

  Mathieu van der Poel focust zich de komende weken op de klassiekers en laat het WK aan zich voorbijgaan. Voor vader Adrie is het duidelijk wie straks de te kloppen man is in Imola. "Ik denk dat de mannen die nu in topconditie zijn over een week ook zullen meedoen. De grote topfavoriet is Wout van Aert."

  "Kleinkinderen? Ik weet niet hoe fanatiek Mathieu daarmee bezig is"

  Eén van de vragen peilde ook naar de opvolging bij de familie Van der Poel. Verwacht Adrie kleinkinderen? "Ik weet niet hoe fanatiek Mathieu daarmee bezig is. Hij is nog jong. Laat hem eerst maar fietsen. Als er een 3 voor staat, is er tijd genoeg voor dat soort grapjes."

  Herbekijk de Facebook Live met Adrie van der Poel:

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar