Primoz Roglic: "Ik zal de gele trui met trots dragen"

  Primoz Roglic mag voor het eerst pronken met de gele trui.

  Laruns, in de Pyreneeën. Het moet stilaan zowat de favoriete plek zijn van Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Twee jaar geleden won hij er een Tourrit, vandaag pakte hij er het geel. "De ploeg heeft het weer uitstekend gedaan, deze gele trui is ook voor hen", zei Roglic.

  Roglic snoepte het geel af van Adam Yates, maar de Sloveen greep wel net naast de ritzege. Zijn landgenoot Tadej Pogacar bleek te sterk. “Ik dacht dat ik vandaag ook de ritzege ging pakken, maar ik doe mijn hoed af voor Pogacar. De rit winnen was natuurlijk nog mooier geweest. Maar je pakt niet elke dag de gele trui, dus we mogen heel blij zijn."

   

  "We waren vandaag niks bijzonders van plan. We gingen het verloop van de rit gewoon afwachten. Er werd van bij de start een hoog tempo opgelegd en ik zag dat iedereen in onze ploeg gemotiveerd was. Toen heb ik beslist om ervoor te gaan."

   

  Roglic strooide alweer met complimenten naar zijn ploeg. "De ploeg heeft opnieuw fantastisch werk geleverd. We bepaalden het tempo en ik was de hele dag enorm goed omringd. Het was mooi om op het einde mijn eigen kans te gaan."

   

  Het leverde uiteindelijk dus net geen ritwinst op, wél het geel. "Het is echt mooi. Het is de eerste keer dat ik de gele trui mag dragen. Hier droom je van als je profrenner wordt. Ik ben ontzettend blij, ook voor de ploeg. Deze gele trui is ook voor hen. Ik zal hem met trots dragen."

   

  Verandert de gele trui nu iets aan de aanpak van Jumbo-Visma? "Ik denk dat er niet veel zal veranderen voor ons team. Het geel in Parijs blijft ons doel, dus we moeten geconcentreerd blijven en elke dag ons best doen."

  "Mijn eerste gele trui: dit is wondermooi"

  Adam Yates: "Ik was vandaag niet 100 procent"

  Na 4 dagen in het geel moest Adam Yates vandaag dus afstand doen van de troon. De Brit van Mitchelton-Scott werd pas 15e op bijna een minuut van ritwinnaar Tadej Pogacar. In het algemeen klassement is hij nu teruggezakt naar de 8e plaats, op 1’02” van Primoz Roglic.

   

  “Ik wist voor de rit al dat ik vandaag niet 100 procent was. Ik heb alles gegeven om het geel te behouden, maar de anderen waren sterker.”

   

  “Het was een grote eer om in het geel te mogen rijden. Het was mooi zolang het duurde. Ik denk dat we trots mogen zijn op onze prestaties. Nu kunnen we herstellen tijdens de rustdag en daarna gaan we ons richten op ritwinst. Vooral in de laatste week zijn er een paar ritten die me liggen.” 

  Tour de France
  -
  ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
  1/>Brest - Landerneau197.8 kmAlaphilippeAlaphilippe
  2/>Perros-Guirec - Mûr-de-Bretagne183.5 kmvan der Poelvan der Poel
  3/>Lorient - Pontivy182.9 kmMerliervan der Poel
  4/>Redon - Fougères150.4 kmCavendishvan der Poel
  5Changé - Laval27.2 kmPogacarvan der Poel
  6/>Tours - Châteauroux160.6 kmCavendishvan der Poel
  7/>Vierzon - Le Creusot249.1 kmMohoricvan der Poel
  8/>Oyonnax - Le Grand-Bornand150.8 kmTeunsPogacar
  9/>Cluses - Tignes144.9 kmO'ConnorPogacar
  10/>Albertville - Valence190.7 kmCavendishPogacar
  11/>Sorgues - Malaucène198.9 kmvan AertPogacar
  12/>Saint-Paul-Trois-Châteaux - Nîmes159.4 kmPolittPogacar
  13/>Nîmes - Carcassonne219.9 kmCavendishPogacar
  14/>Carcassonne - Quillan183.7 kmMollemaPogacar
  15/>Céret - Andorra la Vella191.3 kmKussPogacar
  16/>El Pas de la Casa - Saint-Gaudens169 kmKonradPogacar
  17/>Muret - Col du Portet178.4 kmPogacarPogacar
  18/>Pau - Luz Ardiden129.7 kmPogacarPogacar
  19/>Mourenx - Libourne207 kmMohoricPogacar
  20Libourne - Saint-Émilion30.8 kmvan AertPogacar
  21/>Chatou - Parijs108.4 kmvan AertPogacar