Swings: "Zolang Peking 2022 niet wordt geschrapt, heb ik nog veel motivatie"

  Bart Swings moet nog even wachten op een schaatswedstrijd.

  Met het wegvallen van de eerste 4 wereldbekerwedstrijden oogt de wedstrijdkalender van Bart Swings weer wat leger. De snelschaatser hoopt dat hij in de winter toch nog in actie kan komen. "Je traint toch voor de grote wedstrijden", zegt hij.

  De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft de eerste vier wereldbekers van het seizoen geschrapt vanwege de coronacrisis. In Polen (13-15 november), Noorwegen (20-22 november), de Verenigde Staten (4-6 december) en Canada (11-13 december) blijven de ijspistes gesloten.

   

  "Geen verrassing in deze coronatijden", zegt Swings. "Ik heb het skeelerseizoen al volledig aan mijn neus zien voorbijgaan. Het is wel even verschieten als het nieuws komt, maar ik had het ergens wel verwacht."

   

  De ISU bekijkt of het een "bubbel" kan oprichten in Heerenveen om wedstrijden af te werken. "Ik heb van de atletencommissie gehoord dat ze er heel hard mee bezig zijn", zegt Swings. "In andere sporten is wel competitie mogelijk en in het schaatsen zit je niet zo heel dicht bij elkaar. Ik hoop dus dat ze het erdoor kunnen duwen."

  In andere sporten is wel competitie mogelijk en in het schaatsen zit je niet zo heel dicht bij elkaar.

  Swings: "Ik ben fysiek heel sterk aan het worden"

  Swings kon tussendoor wel twee marathons winnen in Nederland, "maar dat zijn toch niet de grote afspraken waarvoor je traint, zoals EK's en WK's". "In mei wist ik al dat ik geen hoofddoel meer zou hebben in het skeeleren, dus heb ik alles op het schaatsen gezet. Nu hoop ik wel dat er in de winter nog wat mooie wedstrijden kunnen doorgaan."

   

  "Ik sta nu sinds 1 augustus op het ijs en heb dus al goed kunnen opbouwen voor de winter. Ik voel dat ik fysiek heel sterk aan het worden ben. In oktober zullen er wel wat trainingswedstrijden zijn, dus ik kan me voorlopig daar op focussen."

   

  De grootste afspraak op de wedstrijdkalender van Swings staat wel nog overeind: de Olympische Winterspelen in Peking in 2022. "Zolang de Spelen niet worden geschrapt, heb ik nog veel motivatie om door te trainen."