Wat nu? Boskamp: "Met De Bruyne kan je richting beste Barcelona-jaren gaan"

  Jan Boskamp ziet Kevin De Bruyne niet naar Barcelona vertrekken, maar hij zou wel een oplossing kunnen bieden.

  Als Lionel Messi voet bij stuk houdt, breekt bij FC Barcelona een nieuw tijdperk aan. Hoe kan dat vorm krijgen? We vroegen het aan Johan Boskamp, die zijn voorliefde voor het spel van Messi en Barcelona nooit onder stoelen of banken stak.

  "Jaren niet streng genoeg geselecteerd"

  "Die kleine", zo spreekt Johan Boskamp meestal liefkozend, maar vooral bewonderend over Lionel Messi. "Toen ik drie maanden geleden voor het eerst geruchten hoorde dat hij zou vertrekken, moest ik nog lachen", vertelt Boskamp.

   

  Als Messi echt vertrekt, worden de bouwwerken waar Barcelona voor staat veel groter en complexer dan de verjongingskuur waar al langer sprake van is. Geen makkelijke opdracht voor de nieuwe trainer, Ronald Koeman. 

   

  "Ik lees nu dat Koeman tegen Messi gezegd zou hebben dat hij geen privileges meer zou krijgen. Dat kan ik me dus echt niet voorstellen. Dat je als nieuwe trainer zoiets zegt tegen je beste speler. Als hij dat heeft gezegd, is dat ingefluisterd door het bestuur van Barcelona."

   

  "Nu is het simpel. Barcelona zal een nieuwe ploeg moeten bouwen, dat had Koeman voor het vertrek van Messi al gezegd. Het probleem van Barça is dat ze niet streng genoeg hebben geselecteerd de laatste jaren. Spelers als Piqué, Rakitic, Busquets of Alba zitten er al jaren. Hoe erg ik ooit ook van ze heb genoten."

   

  "De nieuwkomers haalden het niveau niet van vertrekkers als Xavi en Iniesta. Natuurlijk ook omdat Coutinho of Griezmann van bepalende spelers opeens dragende spelers werden. Als ze de bal hadden zaten ze te kijken hoe ze de bal bij Messi kregen."

  Jan Boskamp: "Spelers als Piqué (foto), Rakitic, Busquets of Alba zitten er al jaren. Hoe erg ik ooit ook van ze heb genoten."

  Nieuw team? Jeugd of kopen

  "Messi - en ook Suarez tot twee jaar geleden - nam altijd het voortouw in een wedstrijd. Frenkie De Jong of Antoine Griezmann hebben die uitstraling niet", merkt Jan Boskamp op. "Frenkie bijvoorbeeld is een fantastisch voetballer, maar om daar een heel team rond te bouwen?"


  "Nee, daarvoor zullen ze miljoenen moeten uitgeven. Of een heel goede lichting hebben in de jeugd. Ik vond het wel interessant dat bondscoach Luis Enrique (ex-speler en ex-trainer van Barça) net nu Ansu Fati opriep. Hij speelt weinig bij zijn club, maar mag voor het eerst mee met Spanje. Alsof het een statement was van Enrique dat er iets moest gebeuren."


  "Als ze spelers moeten kopen, kom ik bij Kevin de Bruyne terecht. Ook omdat Arthur is vertrokken en rechts op het middenveld Kevin op zijn beste plaats kan staan. Met De Bruyne kan je richting het niveau van de beste jaren gaan, maar ik zie hem niet vertrekken bij City."

  De Jong is een fantastisch voetballer, maar om daar een heel team rond te bouwen? Nee, daarvoor zullen ze miljoenen moeten uitgeven. Dan kom je bij De Bruyne uit.

  Jan Boskamp

  Jan Boskamp: "Ik vond het wel interessant dat bondscoach Luis Enrique net nu Ansu Fati opriep. Alsof het een statement was."