"AA Gent gooit zijn eigen idealen overboord: de druk moet er gigantisch zijn"

  Exit Jess Thorup.

  "Dit ontslag komt wel bijzonder snel", reageert commentator Eddy Demarez na het Gentse bericht dat Jess Thorup (50) een prijs betaalt voor de gemiste competitiestart. "Met Laszlo Bölöni gaat AA Gent nu tegen zijn eigen filosofie in."

  Een echt harmonieus huwelijk is het eigenlijk nooit geweest. Van bij het begin was er al twijfel over Jess Thorup. Er was geen eensgezindheid binnen het bestuur.

   

  Hij heeft zich vooral in de harten van de supporters gewerkt door na de gemiste start onder Yves Vanderhaeghe toch nog Play-off I en de bekerfinale te halen in 2019.

   

  Maar die finale moest het orgelpunt worden en tegen 1B-kampioen KV Mechelen ging Gent compleet de mist in. Toen zat Thorup al op de wip.

   

  Hij heeft zich daarna weer herpakt met een geweldig seizoen, met een 2e plaats in de competitie, met groepswinst in de Europa League en met positief aanvallend voetbal, zoals voorzitter Ivan De Witte altijd gevraagd heeft.

   

  Maar de twijfels zijn nooit weggegaan en na 2 speeldagen volgt al een snelle conclusie. Tegen STVV en Kortrijk ging het bestuur toch uit van minstens 4 op 6 en nu volgt al een match tegen Antwerp.

   

  Deze beslissing bewijst vooral dat de druk in Gent gigantisch groot is om Club Brugge uit te dagen voor de titel. En dus is er meteen paniek, want dit ontslag komt voor mij toch wel bijzonder snel.

  Een echt harmonieus huwelijk is het eigenlijk nooit geweest. Van bij het begin was er al twijfel over Jess Thorup.

  Eddy Demarez over het ontslag van Jess Thorup

  "AA Gent gaat in tegen zijn eigen filosofie"

  Jess Thorup lag goed bij de supporters dankzij de resultaten en dankzij zijn communicatie.

   

  Bij Europese wedstrijden schoof hij ook aan bij de galadiners met de pers en de sponsors om die sponsors tevreden te houden. Ik heb het nooit meegemaakt dat een trainer zoiets deed bij een Europese match.

   

  Thorup is een gentleman tot in de toppen van zijn tenen en hij wordt nu vervangen voor Laszlo Bölöni, zijn tegenpool, ook wat het voetbal betreft.

   

  Voorzitter De Witte vroeg om positief en aanvallend voetbal en nu grijpen ze in Gent naar iemand die bij Antwerp toch wel voor gevechtsvoetbal stond.

   

  En dat terwijl ze bij Antwerp nu met Ivan Leko voor iemand gekozen hebben die ook bij hen positief en aanvallend voetbal moet brengen.

   

  AA Gent gooit dus zijn idealen overboord en gaat in tegen zijn eigen filosofie.

   

  Misschien levert Bölöni wel meteen resultaten op met een ander soort voetbal en rekent men daar op. Bij Standard speelde hij destijds overigens offensiever, maar daar was het aanwezige talent een stuk groter.

  De Ghelamco Arena wordt de nieuwe thuishaven van Laszlo Bölöni.

  "De miljoenen voor David zijn mee de verdienste van Thorup"

  Vergeet ook niet dat Jess Thorup zijn werkgever veel geld heeft opgeleverd, want de miljoenen voor Jonathan David zijn mee zijn verdienste. Door hoe hij hem heeft gebruikt, door de vrije rol die hij kreeg.

   

  Thorup was zijn beste speler kwijt en zocht naar een oplossing om David te vervangen. Dat is nog niet gelukt, maar is dat dan zo vreemd?

   

  We moeten dus afscheid nemen van de coach met de korte broek. Op vraag van het bestuur droeg hij voor de match tijdens de interviews wel een kostuum. Ook daar paste hij zich aan.

   

  Thorup, every inch a gentleman. Naar het hart van Ivan De Witte, maar de paniek is blijkbaar erg groot.

  Eddy Demarez