Leermeester Tuchel treft leerling Nagelsmann in halve finale CL

  Tuchel (l) en Nagelsmann (r) hebben een rijk verleden samen.

  Met Leipzig-PSG is de eerste van de twee halve finales in de Champions League al ingevuld. Naast het duel tussen twee rijkemansclubs wordt de wedstrijd ook het treffen van twee Duitse coaches met een rijk verleden samen.

  Na de straffe comeback van het PSG van Thomas Tuchel woensdag, wist gisteren ook RB Leipzig zich te plaatsen voor de halve finales van het kampioenenbal, na een uitgekookte prestatie tegen het Atlético Madrid van Yannick Carrasco.

   

  Met Leipzig en PSG krijgen we niet alleen twee clubs gesteund door een rijke suikeroom tegenover elkaar, het wordt ook het duel tussen twee vaandeldragers van die neue Schule Duitse voetbaltrainers. Beide heren wisten als profvoetballer geen potten te breken, maar zijn als trainer wel op weg om Europa te veroveren.

  Van collega's bij Augsburg II tot concurrenten in de Champions League

  Tuchel en Nagelsmann delen dezelfde voetbalfilosofie, waarbij een meticuleuze en wetenschappelijke voorbereiding gekoppeld wordt aan een intelligent type voetbal met veel variatie. En dat is geen toeval.


  In 2008 kwam een jonge Julian Nagelsmann uit voor het reserveteam van Augsburg. Als verdediger bij Augsburg II droomde hij van een carrière als profvoetballer, maar een zware knieblessure gooide roet in het eten.


  Nagelsmann zette een punt achter zijn spelerscarrière, had even de buik vol van het voetbal en richtte zich op zijn andere interesse: economie. Tot hij een bericht kreeg van zijn coach bij Augsburg II: Thomas Tuchel.

  De 33-jarige Nagelsmann is de jongste coach ooit die het zo ver schopt in de Champions League.

  Tuchel geloofde in Nagelsmann en wierf hem aan als scout. Hij nam de toen amper 21-jarige Nagelsmann onder zijn vleugels en spoorde hem aan om jeugdtrainer te worden bij de Beierse club. Zo geschiedde.

   

  Nagelsmann was net als zijn mentor Tuchel vertrokken als voetbalcoach en bouwde vanaf dan aan zijn eigen parcours. In 2010 kwam hij bij Hoffenheim terecht, waar hij na jaren in de wachtkamer in 2016 het eerste elftal onder zijn hoede kreeg. In 2019 volgde de overstap naar het ambitieuze RB Leipzig.


  Tuchel kende op zijn beurt de finale doorbraak in 2009, toen hij bij Mainz terechtkwam. Na vijf seizoenen bij de club werd hij in 2015 de opvolger van Jürgen Klopp bij Dortmund. Hij leidde vervolgens de Schwarz-Gelben naar bekerwinst en twee topdrienoteringen in de competitie. In 2018 kwam uiteindelijk PSG aankloppen.

  Tuchel leidde - met een ingepakte enkel - PSG voor het eerst in 25 jaar naar de halve finale in de CL.

  Nagelsmann: "Ik won zelden van Tuchel, dat moet nu veranderen"

  Meer dan tien jaar na datum treffen de leermeester en de leerling elkaar dus opnieuw, al is het dit keer wel op het grootste Europese podium.

   

  Na de overwinning van Leipzig gisteren blikte coach Nagelsmann al vooruit naar de confrontatie met oude bekende Tuchel. "PSG is een topteam met een topcoach. Het is een team vol sterren."

   

  "Als coach ben ik vaak uitgekomen tegen Tuchel, maar zelden kon ik winnen. Dat moet nu gaan veranderen. Ik zou al tevreden zijn als we slecht spelen, zolang we maar winnen", besloot Nagelsmann.